Men även den enskilda som permitteras påverkas ekonomiskt. Hur mycket beror på hur hög lön du har, och i vilken grad du permitteras. För den med en lön på högst 44 000 kronor i månaden blir inkomsten mellan fyra och tolv procent lägre än normalt. Det innebär att också pensionsavsättningen blir lägre.
– Den baseras ju på inkomsten. Men på längre sikt är det inte särskilt stora summor det handlar om. För den som har en lön på 30 000 kronor i månaden och blir permitterad på 60 procent, blir det 387 kronor mindre i intjänad pension per månad. Men eftersom den allmänna pensionen grundas på livsinkomsten blir påverkan inte särskilt stor på sikt, säger Agneta Claesson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
Pensionsavtal spelar roll
Arbetsgivaren är även under permitteringen skyldig att betala in tjänstepension. Men även den kan bli lägre – särskilt för den med hög lön och en stor avsättning till tjänstepension. Hur mycket tjänstpensionen påverkas beror också på vilket pensionsavtal du har, om det är premiebestämd eller förmånsbestämd tjänstepension.
För dem med förmånsbestämd tjänstepension är man oftast garanterad en viss del av sin slutlön i pension, och om arbetsgivaren väljer att tillfälligt betala in lägre tjänstepension, måste arbetsgivaren sedan betala ikapp, när permitteringen är över och lönen återgått till det normala. Har du förmånsbestämd minskar avsättningarna med samma procent som din lön.
Turbulens på börsen
Den som går i pension medan korttidsarbetet fortfarande pågår ska dock få en pension baserad på den högre lönen, innan permitteringen trädde i kraft. Men det finns ändå sådant den som närmar sig pensionen bör tänka på, menar Agneta Claesson.
– Eftersom det har skapats en turbulens på börsen kan det vara värt att fundera på om man ska fortsätta ha sin premiepension i fondförsäkring eller byta till en traditionell försäkring. Den som byter till traditionell är garanterad ett visst belopp varje månad, men riskerar istället att gå miste om uppgångar på börsen längre fram, säger hon.
Det här kan också vara bra att veta:
Även visstidsanställda omfattas
Den som har vikariat på en arbetsplats kan också bli korttidspermitterad. Det är dock ingen garanti mot uppsägning – för att en arbetsgivare ska få statligt stöd arbetsgivaren först ha undersökt om det är möjligt att säga upp personal som inte är tillsvidareanställd och som inte bedöms nödvändig för verksamheten. Det gäller också att du påbörjat din anställning tre månader innan Tillväxtverket beslutat att godkänna stödet.
Vad händer med semestern?
Din rätt till semester påverkas inte. Huvudregeln är som annars – du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under juni-augusti. Förra veckan kom dock Tillväxtverket fram till att den som har semester ska räknas som frånvarande, och att arbetsgivaren då inte har rätt till statligt stöd för de dagar den anställda har semester. Semesterlönen påverkas ändå inte av korttidsarbete, utan ska vara lika stor som annars.
Sjuk eller föräldraledig?
Precis som annars gäller att arbetsgivaren ska betala 80 procent av din lön i sjuklön, även om du är korttidspermitterad. Den som är sjuk i mer än 14 dagar ska ansöka hos sjukpenning hos Försäkringskassan, som utgår från samma sjukpenningsgrundade inkomst som du haft ifall du inte varit korttidspermitterad. Principen är den samma för andra ersättningar som baseras på SGI, som föräldrapenning – ersättningen baseras på inkomsten innan permitteringen.
Korttidsarbete under uppsägningstid
Även den som har blivit uppsagt kan omfattas av korttidsarbete. Arbetsmarknadens parter har kommit överens om att den som korttidsarbetar och är under uppsägning ska omfattas av samma regler som vanligt – lön och andra förmåner ska vara de samma som innan permitteringen. Är du uppsagd har du alltså rätt till hela din lön. Blir du arbetslös efter att ha varit korttidspermitterad med statligt stöd ska A-kassan grundas på lönen och arbetstiden som du hade före permitteringen.
Arbetsgivare utan kollektivavtal
Även arbetsgivare utan kollektivavtal kan få statligt stöd för korttidspermitteringar, men för att arbetsgivaren ska kunna ansöka om det gäller att det finns ett avtal mellan arbetsgivaren och minst 70 procent av de anställda.
För den som jobbar deltid
Den som är sjukskriven på deltid, eller föräldraledig på deltid, kan också korttidsarbeta. Minskningen av arbetstid och lön beräknas då på omfattningen av deltiden. Arbetar du till exempel 50 procent och blir permitterad på 60 procent, betyder det att du ska jobba 20 procent av en heltid.