Genom databasen offentligkonst.se har sajten Wikimedia publicerat privatpersoners fotografier på offentlig konst.
Bildupphovsrätt i Sverige som anmälde sajten för brott mot upphovsrätten fick nyligen rätt i Patent- och marknadsdomstolen och Wikimedia måste därmed betala 750 000 kronor i skadestånd samt rättegångskostnaderna.
Enligt Wikimedia har databasen drivits utan vinstintresse och man har just nu en gräsrotsfinansieringskampanj för att täcka kostnaderna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Bildupphovsrätt i Sverige har angett att domen inte betyder att man kommer att driva processer mot privatpersoner som exempelvis lägger upp bilder på sociala medier.
Men Niclas Malmberg, kulturpolitisk talesperson för Miljöpartiet, menar att lagen är för vagt formulerad. Han har därför skrivit en motion om att det behövs en utredning kring ett förtydligande av lagstiftningen.
– Det måste stå helt klart att man som privatperson kan lägga upp bilder på sociala medier utan att bli stämd, säger han och fortsätter:
– I dagens digitala samhälle där man lägger ut bilder som en del av umgänget och informationsutbytet med andra, ska man inte begränsas i sina möjligheter att visa var man är eller vad man tycker om, eller tro att man måste dubbelkolla att det man fått med på bild i en offentlig miljö inte skyddas av någon upphovsrätt.
– Jag gör själv det. Om jag besöker en plats och är i en offentlig miljö så kan jag gärna fotografera för att den är vacker. Det ska jag kunna lägga ut utan att känna oro att det kanske är något som är olagligt.
Niclas Malmberg berättar att han väntar sig politisk enighet kring motionen, då det enligt honom inte funnits några intentioner från början att begränsa den icke kommersiella spridningen av fotografier på offentlig konst.
Även om Bildupphovsrätt i Sverige i dag anger att liknande anmälningar inte kommer att riktas mot privatpersoner menar Niclas Malmberg att domen kan komma att tolkas annorlunda i framtiden.
– Det kan dyka upp en organisation som vill driva en process och enligt den rättspraxis som nu finns efter patent- och marknadsdomstolens beslut skulle en sådan process kunna sluta med att personen tvingas betala vite.
Enligt Niclas Malmberg ha det även florerat många felaktiga rykten efter domen mot Wikimedia.
– Jag ser att många går ut nu och säger att det är förbjudet. Bara att den rädslan finns är ett problem.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.