BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Appen är numera något som ombudsmännen tar upp som en tyngd i vågskålen för att få arbetsgivare att teckna kollektivavtal.
– Jag brukar tala om för arbetsgivarna att de också kommer med i appen och att det är ett märke som talar om att de har kollektivavtal, säger Lena Bengtsson Olsson, ombudsman på hotell- och restaurangfacket avdelning Sydost.
400 företag i Norrköping
Det är upp emot 400 företag i Norrköping med omnejd som finns med i appen.
Både antalet och andelen företag inom hotell- och restaurangbranschen som ansluter sig till kollektivavtal varierar ständigt och det är därför svårt att säga något om hur företagen i Norrköping sköter sig jämfört med hur det är i andra kommuner.
– Det är ett stort flöde av restauranger och företag som startar och flyttar eller försvinner. Men det är klart att det finns fler som skulle kunna ansluta sig, säger Lena Bengtsson Olsson.
Får en lista varje år
Hotell- och restaurangfacket får en lista varje år över vilka företag som har gått med i arbetsgivarorganisationen centralt och därmed fått kollektivavtal. Men för de företag som inte vill gå med där kan facket i stället skriva ett hängavtal som följer innehållet i kollektivavtalet.
– Förra året skrev vi 81 hängavtal, berättar hon.
Anställda i företag som saknar kollektivavtal riskerar att inte få rätt lön eller rätt ob-tillägg.
– Det finns ju ingen lag i Sverige som reglerar lönerna, det är ju faktiskt kollektivavtalen som reglerar det. Det är en överenskommelse mellan parterna om att det är den här lönen som gäller, den lägsta som man får betala, säger hon.
Mycket regleras i avtalen
I kollektivavtalen regleras även schemaläggning, tillåtna anställningsformer, ordningsregler, kost, klädsel, hur man räknar ut lön, semesterlön och sjuklön, samt vilka ersättningsskyldigheter och försäkringar som ska gälla.
Den anställdas skyldigheter gentemot arbetsgivaren regleras också i kollektivavtalet.
– Ibland tror man att kollektivavtal bara är för den anställda, men det är ju faktiskt en uppgörelse mellan två parter om hur det ska se ut på arbetsmarknaden, säger hon.
En person som är anställd hos en arbetsgivare utan kollektivavtal riskerar att vara oförsäkrad på jobbet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det kan vara så att arbetsgivaren har Fora-försäkringar, men det är inte säkert. Det är de försäkringar man har om man blir sjuk, uppsagd, skadar sig på jobbet eller liknande, säger Lena Bengtsson Olsson.
Skadestånd vid skada
En anställd som är oförsäkrad och skadar sig på jobbet kan dock kräva arbetsgivaren på skadestånd privat och driva detta civilrättsligt.
– Det kan bli dubbelt så dyrt för arbetsgivaren, konstaterar hon.
Vill man som arbetsgivare teckna kollektivavtal med facket får man betala en viss summa i administrativ avgift.
– Många tycker att det är för dyrt. Det är det vanligaste argumentet för att inte ha kollektivavtal. De tycker kanske att de betalar de löner man ska och att de har Fora-försäkringar. De ser inget skäl att ha ett avtal också, säger hon.
Inte tecknat kollektivavtal
Sami Yavsan har tidigare drivit bland annat Hugos i Finspång men blev ny ägare till Café Broadway på Bråddgatan den 1 maj.
Han har inte tecknat kollektivavtal för sina anställda och kaféet finns därmed inte heller med i appen Schysta villkor.
– Nej, jag tycker att det räcker att mina anställda är försäkrade hos Fora-försäkringar och dessutom genom min egen försäkring. Det är mer än vad som krävs, säger han.
Lönerna betalar han ändå enligt kollektivavtalets nivå, menar han.
– En del får till och med betalt lite mer. Duktig personal vill ha mer betalt, säger han.
Han har inget emot kollektivavtal som princip och har tidigare haft det på sina krogar.
– Men jag anser att det är för mycket att betala. Jag betalar redan ganska mycket till Fora och dessutom till den andra försäkringen. Och mina anställda får ju det som de ska ha ändå, menar han.
Fortfarande är han i uppstartsfasen med den nya kaféverksamheten och det är mycket att tänka på.
– Men om några månader kanske jag skaffar kollektivavtal, vi får se, säger han.
Anser att de inte behöver
De företag som väljer bort kollektivavtalen återfinns oftast inom restaurangnäringen.
– Det kan vara allt från snabbmat till kaffekedjor, från pizzerior till finare restauranger. Det varierar väldigt. Men bland de stora hotellen är det däremot väldigt sällan som de inte har avtal. Det kan vara mindre familjeföretag som anser att de inte behöver, säger Lena Bengtsson Olsson.
– Jag brukar säga att om du är en seriös arbetsgivare, då tecknar du ett kollektivavtal. Ett kollektivavtal ger en personal som känner sig trygga på jobbet, påpekar hon.
Många blir utnyttjade
Som facklig ombudsman ser hon också många orättvisor i branschen och många som blir utnyttjade – inte minst ungdomar och personer med annan etnisk bakgrund som inte fullt ut behärskar språket.
– Det största vi håller på med i dag är att räkna lönekrav. Vet man inte sina rättigheter eller kan språket så är det lätt att bli utnyttjad, säger hon.
Det är också många ungdomar som får provjobba gratis, eller blir hemskickade från sommarkaféer och glassbarer för att det regnar.
– Men för att komma åt problemen är det bara att fortsätta jobba på, och hoppas att de medlemmar som får hjälp sprider det vidare så att fler går med i facket. Ju fler ni är, desto mer kan vi åstadkomma, brukar jag säga.