En app som med gps tar med läsarna ut på vandring ska locka den digitala generationen till en ny sorts litterära upplevelser, där man läser berättelser i den miljö där de utspelas. Först ut är en roman om ett annorlunda Malmö.
Allt startade när Johanna Forsman, kulturarbetare i Malmö, gick på gymnasiet.
– Jag började läsa klassiska romaner men kände att jag saknade kunskap om berättelsernas kontext, berättar hon.
Johanna Forsman började fundera på hur man på ett bra sätt skulle kunna knyta litterära berättelser till den verklighet de utspelas i, för att på så sätt kunna förstå dem på ett djupare plan. Idén låg och grodde i många år tills hon kom på hur man med ny teknik kan presentera romaner och noveller på ett annorlunda sätt.
22 utvalda platser i Malmö
Svaret blev en litteraturapp som har utvecklats med pengar från Statens kulturråd och med Malmö stadsbibliotek som samarbetspartner. Den första romanen att publiceras i appen är Udda verklighet av Nene Ormes, en berättelse som både rör sig i ett Malmö som går att känna igen men som också rymmer en annorlunda verklighet som bara kan upplevas av de människor som hör till de udda.
De som läser romanen i appen gör det på 22 utvalda platser i Malmö. En särskild gps leder läsaren från plats till plats.
– Det är en gps som med vibrationer visar när man går åt rätt håll. Det gör att man kan följa kartan utan att behöva gå och titta på sin mobil hela tiden, förklarar Johanna Forsman.
Det som krävs för att en berättelse ska passa i appen är att innehållet är knutet till platser som finns i verkligheten och kan besökas.
– Tanken är att man ska se boken genom staden och staden genom boken. Det finns ett utrymme mellan den verkliga och den fiktiva världen som man når genom att läsa böcker på plats, säger Johanna Forsman.
Gratis att ladda ned
Appen, som är gratis att ladda ner, ska fyllas med innehåll. För romaner och noveller som är publicerade ska läsarna få betala en avgift för nedladdningen. Det kommer också att vara möjligt för alla som vill att lägga in opublicerade noveller, som blir tillgängliga för gratis läsning. Genom att teckna ett användaravtal kan den som vill få tillgång till de verktyg som behövs för att lägga in en text och markera på en karta var den ska läsas.
En målgrupp för läsning via appen är ungdomar.
– Det är en jättebra form av läsfrämjande verktyg och passar väl in i de satsningar vi gör med e-böcker, talböcker och andra former som gör att man kan läsa på olika sätt, säger Linda Willander, enhetschef för Unik förmedling på Malmö stadsbibliotek som ser tecken på ett uppsving i ungdomars intresse för läsning.
En annan målgrupp är litteraturvänner som kan använda den för kulturturism på egen hand.
– Den som kommer till en stad ska kunna ladda ner en text som gör att de får uppleva platsen på ett annorlunda sätt. Det ska då finnas berättelser som man kan läsa på plats under en timme eller lite mer, säger Johanna Forsman.