BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det här handlar om dina och mina pensionspengar. Jag vill inte bidra till förvärrad klimatkris utan snarare till en lösning, att de drygt 1 300 miljarder kronor som utgör vårt gemensamma pensionskapital lyfter företag som kan spela en avgörande roll i omställningen från en fossil ekonomi. Jag gissar att många delar den uppfattningen.
Ett absolut minimikrav borde vara att AP-fonderna inte investerar i företag som kombinerar enorma utsläpp av växthusgaser med utstuderat ointresse vad gäller att frigöra sig ur den situationen. Men så är det inte i dag. Vår granskning visar att Sjunde AP-fonden aktivt beslutat att styra investeringar till 63 av de 250 klimatvärstingarna.
Det är att ta ägaransvar, säger Johan Florén på Sjunde AP-fonden: ”Om man drar sig ur jobbiga sektorer så kommer någon annan att få göra det jobbet.” Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) duckar våra frågor genom att hänvisa till att han inte kan kommentera enskilda innehav.
Men det här handlar inte om enskilda innehav. Sjunde AP-fonden har gått in i vart fjärde företag på listan. Totalt har AP-fonderna investerat nästan 36 miljarder kronor i dessa bolag. Över tio av dessa miljarder ligger hos de 20 smutsigaste företagen. Då handlar det om en havererad ägarstyrning.
I dag förstör vårt pensionskapital planeten. Den rödgröna regering måste verka för förändring om den menar allvar med sina gröna komponent. AP-fonderna ska ge avkastning. Men inte till vilket pris som helst.
Det är positivt att Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonderna får skärpta placeringsregler som poängterar hållbarhet. Samtidigt tycks fondernas tålamod med fossila företag vara oändligt. Dialog följs av dialog och mer dialog. För sällan sker beslut att sälja av, det vill säga divestering.
Sverige missar därmed chansen att ta plats i frontlinjen för en pågående global rörelse. Förra året slängde den norska oljefonden – världens största statliga fond – ut 15 bolag som ägnar sig åt kolbrytning och -kraft.
Nej, allt är inte mörker. Till exempel har Sjunde AP-fonden (där hamnar du som inte har gjort ett aktivt val i premiepensionssystemet) redan svartlistat kroniska utsläppare som Exxon, Gazprom och Transcanada. Men det är inte nog. 63 företag väntar på samma behandling.