Två dödsfall under 2021 och gruppboenden som IVO beskriver som en ”fara för barnens hälsa”. Nu utreds de boenden för barn och unga med funktionshinder som företaget Främja och den närstående stiftelsen Mora Park bedriver. Båda har koppling till antroposofrörelsen i Järna.
Under 2021 dör två barn på olika gruppboenden i Järna. I maj rymmer en tonårsflicka från boendet Badstigen på natten utan att personalen märker något. En anställd upptäcker på morgonen att det är polispådrag vid tågstationen. Det är flickan som begått självmord. Hon var nyligen utskriven från slutenvården och risken för självskada bedömdes som hög. Ändå hade boendet ingen vaken personal på natten och flickan sov själv i ett rum på bottenvåningen med egen utgång.
IVO, Inspektionen för vård och omsorg, beslutar om att stänga boendet Badstigen omgående. Det är sällsynt att ett boende stängs direkt men Badstigen, som drivs av företaget Främja, har haft problem länge. IVO gör bedömningen att boendet har för få anställda, att de anställdas kompetens inte motsvarar de behov som de boende har och att de boendes behov inte är kartlagda inför inflyttning. De skriver att ”dessa allvarliga missförhållanden innebär en fara för de inskrivna barnens och ungdomarnas liv, hälsa och personliga säkerhet.”
Senare under året, i december, sker ett annat dödsfall på ett boende i Järna som drivs av stiftelsen Mora Park. Ett barn hittas medvetslös i ett badkar och avlider sedan. Även här beslutar IVO om att stänga boendet direkt. Myndigheten beskriver boendet som att där var ”fara för barnens liv, hälsa och säkerhet”. Boende tog emot barn och unga i åldern fem till 18 år.
Myndigheten beskriver boendet som att där var ”fara för barnens liv, hälsa och säkerhet”
Främja och Mora Park grundades och drivs delvis av samma personer. Främja bedriver daglig verksamhet och flera boenden med extra service för personer med funktionshinder. De flesta på Främjas boenden har utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd. Stiftelsen Mora Park beskrivs som en icke vinstdrivande organisation som bedriver resursskola med Waldorfinriktning och gruppboenden för barn och ungdomar med olika funktionshinder.
Expansiva antroposofer
Grundarna och ägarna Frode Wendelboe och Florean Pietsch, som är nyckelpersoner bakom både Främja och Mora Park, är barn av antroposofrörelsen i Järna, utanför Södertälje. Florean Pietsch pappa är Wolf Pietsch, son till tyska Astrid Mulder som grundade Mora Park 1952. I Järna finns en lång tradition av att bedriva boenden för personer med autism och utvecklingsstörning och därför finns i det lilla samhället en stort antal gruppboenden och verksamheter för personer med psykiska funktionshinder.
På Mora Park bedrivs vård med hjälp av läkepedagogiken med ursprung i den antroposofiska filosofin. På hemsidan beskriver de den: ”Utifrån ett läkepedagogiskt perspektiv kan man tänka sig att vi som människor har våra kroppar, vi har livsprocesserna som rör sig i våra kroppar och vår själ som styr tankar – och känslor.”
Ingenstans på hemsidan framgår det att Främja har någon koppling till antroposofin och Främja är inte uttalat antroposofiskt i Sverige men i norska medier pratar Frode Wendelboe om att Främja hämtar inspiration från antroposofin och socialterapin vilket han förklarar är bra för att själen och anden inkluderas i vården.
Men medan de andra antroposofiska verksamheterna blev kvar i Järna och drivs som stiftelser, utan att gå med vinst, drog Främja till Stockholm och satsade på entreprenörskap, expansion och tillväxt.
Frode Wendelboe beskriver i en norsk intervju att han träffade två läkare i Järna som liksom han ville ta de antroposofiska metoderna till storstaden och 2011 startade de verksamheten med huvudkontor på Södermalm.
Hipsterframtoning
I Sverige har Främja närmast hipsterframtoning. Det handlar om odling, ekologisk mat och att dyka efter skräp på sjöbotten med projektet Rena Mälaren. På bolagets dagliga verksamhet får de funktionshindrade plocka äpplen i folks trädgårdar. Företagets egen pomolog, äppelexpert, väljer sedan ut de finaste av frukterna och på så vis tillverkas musten Palla som säljs på bland annat Fotografiska muséet, Stockholms matmarknad och Tareq Taylors restaurang Paul Taylor.
– Precis som med äpplen är vi alla olika och det är viktigt för oss att inkludera alla sorters människor, säger pomologen Joseph Rowe, i ett reportage i DN.
Sin verksamhet beskriver Främja som ”ekonomiskt ansvarstagande” och att de ska ”ligga steget före i ekologisk och social hållbarhet och inspirera andra att driva utvecklingen mot ett bättre samhälle och en hälsosammare planet.”
Vanliga yrkestitlar används inte. Frode Wendelboe kallar sig ”omsorgskonstnär”, de anställda är ”omsorgsmedarbetare” och de med funktionshinder kallas för ”huvudpersoner”. Den inbjudande hemsidan, i antroposofins dova färger, lovar att Främja tar ”tillvara på allas olikheter” och skapar ”en följsam gemenskap där du är värdefull precis så som du är.”
Frode Wendelboe kallar sig ”omsorgskonstnär”, de anställda är ”omsorgsmedarbetare” och de med funktionshinder kallas för ”huvudpersoner”
Men Främjakoncernens årsredovisningar berättar en annan historia. De beskriver en strävan mot att ”tillväxten ska ta fart”, planer på ”fortsatt expansion” och att företagsledningen bevakar politiken så att inte förutsättningarna förändras. De öppnar nya boenden och dagliga verksamheter på Lidingö, utanför Stockholm, och i Göteborg. De ansöker om att få starta nya vårdboenden för ungdomar och i Järna finns ett nytt boende för unga på plats.
Frode Wendelboe, Florean Pietsch och den tredje ägaren Niklas Lüthi– tillsammans äger de samtliga aktier i koncernen – har gjort en rejäl vinstutdelning de senaste åren. 2021, samma år som det tragiska dödsfallet på boendet i Järna, belönade de sig själva med 3,3 miljoner. I årsredovisningen för 2021 nämns dödsfallet endast med att ”en boendeenhet i Järna har stängt”. Enligt uppgifter till IVO uppgav Främja att det inte fanns "ekonomiskt underlag" för att ha vaken bemanning på natten när flickan på boendet Badstigen begick självmord. Frode Wendelboe var även koncernchef vid händelsen.
Omdömeslöst beteende
När det gäller Mora Park har styrelseordförande Rasmus Thomsen också gjort samma resa från antroposofi till entreprenörskap och bolagsstyrelser. Vid sidan av uppdraget för Mora Park har han omkring 20 bolagsengagemang.
Som styrelseordförande för stiftelsen Mora Park var Rasmus Thomsen huvudansvarig för dödsfallet på boendet. Och problemen har fortsatt. I april stängde IVO ytterligare ett av Mora Parks boenden, Mora Strand, i Järna med omedelbar verkan efter att de bedömt att det fanns ”allvarliga missförhållanden i verksamheten som innebar fara för barnen i verksamhetens hälsa och personliga säkerhet”. I beslutet skriver de att det handlar om ”omfattande brister i omvårdnaden av barnen, brister i personalens kompetens, brister i huvudmannens systematiska kvalitetsarbete och brister i verksamhetens dokumentationsskyldighet”.
Bristerna hade pågått i flera år och IVO fick upp ögonen för missförhållandena efter att sjukvårdspersonal slagit larm efter ett sjukhusbesök där en anställd betett sig omdömeslöst mot en femåring. Den anställde rökte en e-cigarett framför barnet under vistelsen och personalen ville inte skicka tillbaka barnet till boendet eftersom hen hade rivmärken på halsen och röda märken på magen. Men den anställde beslöt sig ändå för att avvika med barnet från sjukhuset. Barnet hade då en venkateter kvar i armen och inga kläder på underkroppen trots att det var minusgrader ute.
Barnet hade då en venkateter kvar i armen och inga kläder på underkroppen trots att det var minusgrader ute.
I en intervju med SVT svarar Rasmus Thomsen på frågor om hur problemen kan ha fortsatt efter dödsfallet 2021 och nu lett till ännu en stängning.
– Det är alltid lätt att vara efterklok och säga att man skulle ha sett det här tidigare. Men vi har ändå gjort satsningar som ska leda fram till en kvalificerad personal.
I augusti i år rymmer två tonåringar från boendet på Mora Park, snor med sig bilnycklar och ger sig iväg med boendets bil och kör omkring i Järna i två timmar innan de kör ner i diket. Polisen kontaktar Rasmus Thomsen.
Samtidigt som skandalerna briserar i Järna är Rasmus Thomsen koncern-vd för Another Media group, en byrå i Stockholm som hjälper medieföretag att utvecklas och har kunder som Bonniers och Fokus.
– Det har varit en fullspäckad vår där vi utvecklat allt från prenumerationsaffärer och annonsaffärer till podcast-, film-, hemsides- och varumärkeskoncept tillsammans med våra kunder, säger Rasmus Thomsen på Another Media groups hemsida 2022.
Olämpliga för uppdraget
Mora Park bedriver även skola med anslutande boende för elever och därför har nu Skolinspektionen fått upp ögonen för verksamheten. I ett beslut från myndigheten, som kom för några veckor sedan, framgår det att Mora Park måste byta ut delar av sin styrelse.
Skolinspektionen har gjort en ägarprövning där man undersöker om personerna som äger och leder ett företag är lämpliga för sitt uppdrag.
– Bedömningen här är att vissa av ledamöterna i ledningskretsen i stiftelsen Mora Park inte är lämpliga och inte uppfyller skollagens krav på lämplighet, säger Tove Andersson som är utredare på Skolinspektionen.
Vissa av ledamöterna i ledningskretsen i stiftelsen Mora Park inte är lämpliga och inte uppfyller skollagens krav på lämplighet
Enligt henne beskrivs Främja som ett närståendebolag till Mora Park och Skolinspektionen tittade på bådas verksamheter när de gjorde ägarprövningen. Det är den sammantagna bilden med dödsfallen och de tre stängda boendena som ligger till grund för beslutet.
Tre av de personer som måste lämna ledningen för Mora Park är styrelseordförande Rasmus Thomsen, Florean Pietsch och Frode Wendelboe.
När Dagens ETC pratar med Främjas vd Yvonne Bispfors kommer det fram att Frode Wendelboe och Floreans Pietsch även hoppat av Främjas styrelse på grund av de missförhållanden som Skolinspektionen lyft och som tvingat dem från Mora Park.
– De har avgått från Främjas styrelse också. När de får kritik från Mora Park känner de att de inte vill sitta kvar i Främjas styrelse heller. Det påverkar ju varandra. De gör bedömningen att det är bättre att det är andra personer som kliver in.
Yvonne Bispfors var vd redan vid den tragiska händelsen på boendet i Järna.
– Ja vi hade ju en väldigt, väldigt tråkig incident med en flicka som valde att avsluta sitt liv på ett boende som heter Badstigen. Det var väldigt, väldigt olyckligt. Där fick vi kritik och då stängde vi det boendet för lokalerna var inte lämpliga. Så det boendet finns inte kvar i dag.
Men det boendet hade haft stora problem tidigare också. IVO skriver att era anställda inte hade tillräcklig utbildning. Stämmer det?
– De tyckte att de anställda inte hade tillräcklig utbildning för en sådan svår person med psykisk problematik. Vi tar emot personer som mår dåligt. Och vi hade väldigt tydlig kontakt med psykiatrin. Så där känner jag ändå att vi gjorde vad vi kunde. Men vi hade inte tillräcklig kompetens i backspegeln för en sådan svårt sjuk person. Samtidigt som personen var utskriven från barnpsykiatrin och dagen innan hade vi gjort en suicidbedömning tillsammans med barnpsykiatrin och hade kontakter med dem. Men vi har ju tagit lärdom om att inte ta emot personer med så svår psykiatrisk problematik helt enkelt.
De här tre personerna som äger Främja har tagit ut ganska mycket i vinst varje år. Hur påverkar det?
– Senaste åren har de inte tagit ut så mycket. De äger ju det här företaget och har jobbat heltid med det här i många år. De är ju aktieägare och de har inte tagit ut oskäligt mycket.
Ni skriver om social och ekonomisk hållbarhet. Hur går det ihop att plocka ut vinst samtidigt som man inte har tillräcklig bemanning?
– Vi har rättat till det och det har ingenting att göra med ägarnas uttag. Det är inte så att vi har hållit ner bemanningen utifrån det. Jag hävdar bestämt att vi har den bemanning som vi behöver för att göra ett bra jobb och att ägarna inte är de här giriga kapitalisterna.
När Dagens ETC försöker nå Mora Parks styrelseordförande Rasmus Thomsen verkar han ha raderat sin koppling till Mora Park helt. På Linkedin beskriver han sig nu bara som CEO för Another Media group. Han tackar nej till en intervju med Dagens ETC och skriver att han inte längre ”är aktiv på Mora Park”.
Den nya tillfällige styrelseordföranden för Mora Park, Mattias Molin, skriver i ett mejl till Dagens ETC: ”Det kom just till min kännedom att du arbetar med en artikel om missförhållanden på Mora Park. Nuvarande ledamöter delar din uppfattning om missförhållanden och har därför satt igång ett omfattande städningsarbete; med bland annat en internrevision avseende såväl ekonomi som kvalitet och, inte minst, ideologi. I denna process så avgick hela den tidigare styrelsen. Den 29 november hoppas vi kunna redogöra för vad som hänt och, framförallt, vägen framåt.”