Men när Stockholms stad informerar och utbildar sina anställda om våldsbejakande extremism tas liten hänsyn till den rådande situationen.
I den nya utbildningen om våldsbejakande extremism som rullades ut till all personal vid årsskiftet läggs lika stor vikt vid vänsterautonoma grupper, högerextremister och våldsbejakande extremism. De västerautonoma grupperna illustreras bland annat med bilder på demonstranter med överkryssade hakkors.
Utbildningssatsningen får kritik. Dagens ETC har pratat med en person som jobbar inom socialtjänsten i Stockholm och vill vara anonym. Hon hade förväntat sig mer av utbildningen.
– Jag ser inte att symboler mot nazism eller rasism är bra exempel på den vänsterautonoma rörelsen. Jag ser inte heller antirasism och antinazism som några stora hot mot samhället i dag.
"Ingen glasklar bild"
Hon påpekar visserligen att inte hela materialet är dåligt och att det dessutom är väldigt grundläggande. Utöver utbildningen, som just nu bedrivs runt om i Stockholms stad, ska det finnas handlingsplaner på varje förvaltning.
– Men jag upplever inte direkt att jag har fått någon glasklar bild av hur jag som medarbetare ska agera efter den här utbildningen.
Hon tycker att det är märkligt att staden går ut med den här typen av material samtidigt som samhällsdebatten fokuserar på IS-återvändare.
– Är den autonoma vänstern ett reellt hot idag eller är det hur vi hanterar återvändare från terrorgrupper vi behöver lära oss mer om?
Enligt henne har flera medarbetare reagerat på utbildningsmaterialet. Enligt Ulf Fogelström, ordförande för Saco Södermalm, har dock ingen medlem kontaktat facket med synpunker på materialet.
– Däremot kanske man kan ha synpunkter kring jämförelserna mellan de tre extremistmiljöerna. Själv kan jag personligen fundera på hur viktiga 365-rörelsen eller Osynliga partiet är för den autonoma rörelsen och hur farlig egentligen Reclaim the streets var? (Framförallt när det senare i utbildningen kommer till NMR, Daesh och al-Qaida), skriver han i ett mejl till Dagens ETC.
Har kritiserats tidigare
Det är inte första gången Stockholms stad kritiseras för sina utbildningsinsatser kring extremism.
I januari berättade Dagens ETC att staden tagit fram en symbolguide för de anställda där vänstersymboler som den röda stjärnan likställdes med hakkors och IS-flaggan.
Christina Kiernan, samordnare mot våldsbejakande extremism i Stockholms stad, ser dock inget konstigt i hur utbildningen är upplagd.
– Vi arbetar mot tre stycken våldsbejakande miljöer och det är de tre miljöerna som tas upp i utbildningen, säger hon.
Hon säger också att just den här utbildningen är en grundläggande utbildning som inte berör frågan om IS-återvändare. Däremot har staden genomfört riktade utbildningar till vissa verksamheter inom bland annat socialtjänsten som väntas komma i kontakt med IS-återvändare.
”Utgått från problematik”
En annan del av kritiken mot utbildningen är att den framställer den autonoma vänstern på ett sätt som inte uppfattas som representativt. Christina Kiernan säger så här om bilderna på demonstranter med överkryssade hakkors:
– De bilderna är tagna i Stockholms stad, så det visar ju hur de manifesterar sig i demonstrationer till exempel. Jag är medveten om att det finns andra sätt att visa upp den autonoma vänstern också, men vi har utgått från den problematik vi har. Det är samtidigt svårare eftersom den autonoma vänstern inte är speciellt aktiv för tillfället.
Ja, det är en annan kritik. Hur farlig är den autonoma vänstern för samhället just nu?
– Det beror på ur vilket perspektiv man frågar. Om vi tittar ur ett terrorperspektiv så bedömer säkerhetspolisen att det inte finns något terrorhot från den autonoma vänstern i dag. Däremot är den minst lika aktiv i skadegörelse och misshandelsbrott som de högerextrema när de till exempel demonstrerar eller har manifestationer.