BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi har tittat på hur man ska kunna skapa ett nytt, modernare mediestöd. Staten ska inte spendera sina pengar på de medier som eroderar den demokratiska värdegrunden, sa Anette Novak på presskonferensen när utredningen lämnades över.
"Väldigt förvånad"
Det är en inställning som Jan Strid tycker är anmärkningsvärd. I sitt arbete vid universitetet är han specialiserad på just medier och yttrandefrihet och han förklarar att det går tvärt emot tidigare diskussioner om presstödet.
– Jag blev väldigt förvånad över den delen. Diskussionen om att se till innehåll istället för upplagor har vi haft många gånger, redan så tidigt som på 40-talet, och det har alltid avfärdats med att det inte är förenligt med yttrandefriheten och svensk tryckfrihetslagstiftning, säger han.
Enligt Medieutredningens förslag borde Presstödsnämnden slopas och ersättas av en mediestödsnämnd med samma uppdrag men med skillnaden att branschmänniskor ska sitta i majoritet och att man blivit tillsatt på personliga mandat och alltså inte företräder ett särskilt tidningshus. Och de ska alltså inte bara ta hänsyn till upplagor eller tidningens ställning på marknaden, som det fungerar i dag, utan vad som skrivs.
Vill komma åt hatsajter
Varje del var för sig i detta upplägg är problematisk, enligt Jan Strid.
– För det första vet man inte hur den här nämnden ska sättas samman. Sedan är det inte statens roll att göra en sådan subjektiv bedömning. Staten och riskdagen ska stifta lagar och lagarna ska vi följa. När de ger sig in på att skapa ickelagar och rekommendationer så börjar det bli tveksamt. Det är ett sluttande plan som riskerar att spåra ur, för var ska man dra gränsen?
Varför har man tagit med den här punkten?
– Jag tror att man på något sätt vill komma åt det man kallar hatsajter. Det är nätet som är hela problemet. Egentligen skulle man kunna använda tryckfrihetslagstiftningen och de tidningar som på något sätt strider mot den skulle inte få presstöd, men det är ju väldigt få på nätet som har begått brott mot tryckfrihetsförordningen så nu vill man gå ett steg längre. Därför har man hittat på den här nämnden.
"Garanterar yttrandefriheten"
Anette Novak menade dock på presskonferensen att förslaget inte var någon inskränkning i yttrandefrihetsgrundlagen.
– Nej, det tycker jag inte. Staten garanterar yttrandefriheten via grundlagen, men staten är samtidigt garant för de mänskliga rättigheterna i sin roll som normbildare. En del av normbildandet är hur man spenderar sina pengar. Det har skett en kraftig ökning av desinformation i det svenska medielandskapet och här är vårt förslag för hur man stärker vårt försvar mot detta, säger hon.
Nu kommer utredningens förslag beredas för riksdagen. Alice Bah Kuhnke underströk flera gånger på presskonferensen att det inte finns någon tid att spilla. Redan innan hon fått utredningen hade hon gett Berit Högman (S) i uppdrag att påbörja diskussionen i riksdagen.
– Vi har inte mycket tid på oss, vi behöver ett nytt system nyss. Vi har inte tid att vänta in remisstiden utan måste få igång samtal nu, sa kulturministern.
Frågan är om förslagen kommer gå igenom. Jan Strid tror inte det.
– Det finns egentligen i alla parter att tryckfriheten är något som man inte gärna ger sig på. Det vore konstigt att göra detta, samtidigt som man skäller på länder som till exempel Polen.