Under den rubriken hålls i dag en konferens i Uppsala. Som värd för konferensen står Människorrättsjuristerna, vars profil Ruth Nordström är mest känd som juristen som drivit den abortvägrande barnmorskan Ellinor Grimmarks fall hela vägen till EU.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Flera deltagare
Men på inbjudan till dagens konferens nämns abortmotståndet inte med ett ord. På talarlistan finns representanter för svenska och norska polisen, forskare, FN och frivilligorganisationer som arbetar mot våld.
En av talarna är Ninna Mörner, koordinator för Plattformen Civila Sverige mot Människohandel. Hon är medveten om Ruth Nordströms bakgrund, men vill ändå delta i konferensen.
– Jag som jobbar med samma frågor i Sverige deltar för att möta de andra organisationerna och berätta om hur vi jobbar i Sverige. Det här är inget som har med arrangörens ideologiska uppfattning i andra frågor att göra, säger hon.
Kopplad till Ja till livet
När Dagens ETC vill fråga henne hur hon ser på Ruth Nordströms arbete för samvetsfrihet, vilket av många tolkats som ett allvarligt hot mot aborträtten, och hur hon ser på sin medverkan på konferensen avbryter Mörner samtalet.
Ruth Nordström och Människorrättsjuristerna, eller Scandinavian Human Rights Lawyers, som organisationen heter på engelska, har blivit kända i Sverige genom de uppmärksammade rättsfallen som gäller abort. Nordström har också suttit i styrelsen för organisationen Ja till livet, är kopplad till Livets ord och vd för stiftelsen Provita. De beskriver sig själva som samvetsfrihetsförespråkare och ger ut Liv & Rätt, en nättidning som driver motstånd mot aborter. Det finns också kopplingar mellan Provita och organisationen "Alliance for defending freedom” som enligt RFSU driver motstånd mot såväl abort som HBTQ-rättigheter.
Scandinavian Human Rights Lawyers blev också omskrivna i samband med att drottning Silvia 2014 vägrade att ta emot ett pris av organisationen med anledning av dess koppling till abortmotståndet.
Men när ETC pratar med henne säger hon att byrån till 90 procent arbetar med fall som rör migration och asyl, mänskliga rättigheter och människohandel.
– #Metoo handlar om kvinnor som utsatts bland annat för sexuella trakasserier, övergrepp, våld och trafficking. Vi företräder många kvinnor som utsatts för detta i juridiska processer och jobbar dagligen med detta, och säger hon.
– Sedan har vi ett fall som handlar om samvetsfrihet, men denna konferens handlar inte om det överhuvudtaget, säger hon.
Hon säger också att hon som jurist måste kunna företräda olika personer utan att kopplas ihop med deras åsikter.
Så du delar inte längre barnmorskan Ellinor Grimmarks syn på abort?
– Jag är kristen och delar den värdegrunden. Men jag vet genom närståendes upplevelser hur viktigt det kan vara för en kvinna att få en abort utförd. Det betyder inte att jag inte kan företräda en person som vill ha samvetsfrihet, säger hon.