I Biskopsgården, som är klassat som ett särskilt utsatt område av polisen, och under lång tid har plågats av organiserad kriminalitet och skjutningar, har det skjutits noll gånger under året. Det glädjer Sergio Garay, stadsdelsdirektör, vid SDF Västra Hisingen.
– Det är jättetrevligt att prata om det här just i år, säger han.
Långsiktigt arbete
Enligt Sergio Garay krävs det långsiktighet i arbetet för att minska kriminaliteten och utanförskapet i Biskopsgården och västra Hisingen.
– Förutom det polisiära arbetet som varit oerhört kvalitativt i år har vi jobbat med andra processer för att förbättra situationen. Det handlar inte bara om vad vi kan göra här och nu utan om vad vi långsiktigt måste göra för att skapa trygghet i ett område.
Sergio Garay framhåller arbetet med att aktivera olika aktörer inom området som centralt för att kunna skapa trygghet. Bland annat har området gjort insatser i skolan. En av dessa är att hålla Sjumilaskolan, som enligt Sergio Garay är en av de mest segregerade skolorna i Göteborg, öppen till klockan 20 varje kväll. Där erbjuds eleverna läxhjälp och andra, mer sociala, aktiviteter.
– På så sätt skapar vi en miljö där eleverna kan göra saker efter skoltid. Målet är att motivera dem att förbättra skolresultaten men också att få dem att avstå från att hitta på andra, negativa, saker.
Även civilsamhället har tagit ett stort ansvar, vilket har varit centralt för framgångarna, enligt Sergio Garay.
– Vi har ett bra samarbete med många som nattvandrar. Det är allt från mammor till olika religösa föreningar till vanliga nattvandrarorganisationer. Vi riktar mycket ekonomiskt stöd från stadsdelens sida till de föreningar som nattvandrar och tar socialt ansvar.
”En ögonblicksbild”
Utöver dessa insatser nämner Sergio Garay samtal med medborgare och det lokala näringslivet samt arbetet med att hålla Biskopsgården rent som viktiga delar i arbetet att förbättra området.
– Det ser inte ut som ett segregerat område, om man jämför med hur det ser ut i Stockholm.
Jörgen Thorén är lokalpolisområdeschef på Hisingen.
– Jag vill framhålla att det här är en ögonblicksbild och inget jag kan garantera kommer hålla i framtiden. Men det är ju oerhört positiva siffror.
Han menar att flera faktorer har samverkat för att minska skjutningarna på Hisingen. Bland annat att polisen har lyckats få domar mot vad de kallar ”strategiska kriminella individer”.
Effekterna av insatserna i Göteborgs utsatta områden presenterades på en pressträff samtidigt med den årliga konferensen mellan polisen i Göteborg och stadsdelsnämnderna. Konferensen är ett tillfälle där de som jobbar på lägre nivåer inom organisationerna får en chans att träffas och dela erfarenheter och en del av ett samarbete mellan Göteborgs stad och polisväsendet.
Skyddsstopp
På konferensen presenterades även det arbete som har gjorts i Bergsjön, ett annat av de områden i Göteborg som polisen har pekat ut som extra utsatta. Gitte Caous, stadsdelsdirektör i Östra Göteborg, menar att även förändringsarbetet i Bergsjön har börjat ge effekt.
– De undersökningar som staden gör har visat att den upplevda tryggheten i Bergsjön ökar för tredje året i rad.
För ett tag sedan hamnade
Bergsjön på första sidorna efter att en säkerhetsvakt hade blivit misshandlad och facket därefter lade in ett skyddsstopp för arbete på Rymdtorget i Bergsjön. Men Gitte Caous menar att samhället slöt sig samman och tog ansvar efter händelsen.
– Genom vårt arbete kunde vi snabbt mobilisera krafter i området. Alla nattvandrade och tog ansvar för situationen. Vi var väldigt många vuxna kring torget under den månaden.
– Vi måste bli fler som befolkar Bergsjön. De som bor här nu kan inte lyfta området själva, utan vi behöver bli fler. Vi måste få ett stöd utifrån. Jag vet att hela näringslivet vill bidra till detta och vi måste bli bättre på att hitta till dem. Staden måste bli bättre på att ta tillvara engagemanget.
Rustar upp Bergsjön
I Bergsjön har en stor del av arbetet med att rusta upp området gjorts tillsammans med det privata bostadsföretaget Balder. Gitte Caous framhåller Balder som ett positivt exempel på samverkan mellan kommunen och näringslivet.
– När vi tog över vårt bestånd i Bergsjön 2013 tog det inte lång tid innan vi förstod att om man ska förvalta fastigheter så måste man förvalta människorna i dem också, säger Robert Englund, områdesansvarig på Balder Östra Göteborg.
Balder jobbar nära kommunen för att förbättra situationen i området, enligt Robert Englund. Han nämner bland annat körutbildning, hjälp till unga tjejer att driva en egen förening, att man hjälper den lokala brottningsklubben.
– Kommunen tar en del av vårt ansvar som bostadsförvaltare, och vi tar en del av kommunens ansvar.