EU:s gränskontrollverksamhet, Frontex, rapporterade nyligen att antalet flyktingar som anlänt till Grekland halverats från oktober till november. Det är första gången under 2015 som det kommer färre flyktingar än månaden innan. Frontex skriver i en rapport att det förmodligen beror på det sämre vädret.
– Vi har sett att antalet asylsökande minskat de senaste veckorna. Vi bedömer att minskningen främst är kopplad till att färre människor på flykt tar sig till EU. Man ska komma ihåg det finns klara säsongseffekter, och det brukar komma färre asylsökande under vinterhalvåret, säger Alexandra Elias på Migrationsverket.
Också ett förändrat politiskt läge i Mellanöstern kan påverka, säger Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet och expert på Mellanöstern och Nordafrika.
– Det händer väldigt mycket i regionen just nu med ett nytt Syrienavtal, bistånd till Turkiet och situationen i Libanon som förändras. Jag är inte alls övertygad om att IS har blivit starkare och därmed kan det finnas med i folks överväganden att någonting annat än flykt är möjligt, säger han.
”Många faktorer som påverkar”
I Sverige har minskningen skett ännu mer drastiskt än i EU. På bara några få veckor har flyktingströmmen minskat med nästan 70 procent, men frågan är om det beror på Sveriges hårdare asylpolitik som infördes den 25 november.
– Det finns en stor osäkerhet kring varför färre kommer till Sverige, och det är många faktorer som påverkar för närvarande, exempelvis hårdare gränskontroller på Balkan, sämre väderförhållanden på Medelhavet och på Balkan, de svenska gränskontrollerna och hur regeringens nya förslag uppfattas av migranterna, säger Alexandra Elias.
Mycket spekulationer
Mats Karlsson menar att flyktingkrisen inte på något sätt är över.
– Det är mycket spekulationer just nu, men det vi garanterat vet är att krisen kommer vara stor under lång tid, och vi måste vara beredda på att ta emot människor, säger han.
Det som talar för att det är Sveriges hårdare asylregler som gjort att färre flyktingar kommer hit är att allt fler väljer att återvända frivilligt. SVT rapporterade nyligen att det skett en fördubbling av antalet återtagna asylansökningar. 3 500 personer har redan återvänt officiellt och Migrationsverket tror att många åker tillbaka utan att anmäla det.