Här är det som mest ansträngt i vården: ”Bli inte sjuk här”
Bild: Dagens ETC, TT (montage)
Dagens ETC
Framflyttade semestrar, mängder av övertid och överfulla akutmottagningar. På många håll i landet är läget i vården tufft – både för de anställda och för patienterna.
– Du ska helst inte bli sjuk i Norrbotten under sommaren, säger Elisabeth Lindblad från Vårdförbundet.
Drygt tre dygn fick Sven-Erik spendera akut på Sunderby sjukhus i Luleå. I en insändare i Norrländska socialdemokraten berättar han om sin upplevelse, hur han kom in en natt i mitten av juni med kraftiga magsmärtor. Det konstaterades att han hade inflammation i gallblåsan och gallsten och behövde opereras. Men på grund av platsbrist fick han ligga kvar på akuten ända fram till operationen, i över tre dygn.
Elisabeth Lindblad, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, tror inte att Sven-Eriks upplevelse är unik.
– Det klart att det varierar, men väntetiden på akuten är ofta lång, och många blir kvar länge istället för att få en plats på avdelning. Man drar ner på vårdplatser, och då blir det fullt, avdelningarna kan inte ta emot dem.
I Region Norrbotten har det varit särskilt svårt att få ihop bemanningen i år. Enligt Pia Näsvall, sjukvårdsdirektör i regionen, beror det till stor del på att de inte använder sig av personal från hyrbolag i samma utsträckning som tidigare. Sedan i våras är de anslutna till det nya nationella hyrbemanningsavtalet, som har gjort det svårare att locka personal.
– Det gör att vi i år har ytterligare en utmaning för att klara bemanningen. Målet är att vi inte ska vara hyrberoende, men det klart att innebär att vi får anstränga oss ännu mer för att få ihop det, säger Pia Näsvall.
Det har blivit väldigt tydligt i och med konflikten att man bygger en stor del av verksamheten på övertid och mertid.
Kräver övertid
Precis som på många andra platser i landet är en lösning för att få verksamheten att gå ihop att minska antalet vårdplatser under sommaren. Men trots det saknas ofta personal. Enligt Elisabeth Lindblad får många sjuksköterskor jobba övertid för att få det att gå ihop – något som inte var tillåtet under Vårdförbundets övertidsblockad.
– Det har blivit väldigt tydligt i och med konflikten att man bygger en stor del av verksamheten på övertid och mertid. Nu när konflikten är slut är vi tillbaka i det, man använder övertid för att få det att funka.
Förutom att sommaren och den tajta bemanningen tär på personalen, drabbas även patienterna, enligt Elisabeth Lindblad.
– Du ska helst inte bli sjuk i Norrbotten under sommaren. Det är svårt att få tider, det finns för lite personal, behöver du akut vård är risken att du blir kvar där för att det inte finns några vårdplatser. De som jobbar inom vården gör ett otroligt jobb, men det klart att patienterna drabbas.
Störs under semestern
Även från andra håll i landet larmas om ett läge som är ovanligt ansträngt. Som på Gotland, där Visby lasarett gick upp i stabsläge i början av juli på grund av bemanningsproblem. Stabsläget har man nu tagit tillbaka, men det är ändå fortsatt pressat, säger Anna Olofsson, tillförordnad ordförande för Vårdförbundet på Gotland.
– Vi hör till exempel från medlemmar att de får sms under semestern om att det behövs folk. På vissa avdelningar har personal också blivit ombedda att flytta sin semester till utanför semesterperioden.
Trots att patienterna som söker vård på Gotland blir fler under sommaren har också antalet vårdplatser minskat. Två avdelningar har slagits ihop, kirurgen och ortopeden. Det har i sig lett till stress hos personalen.
– Många känner oro för att de måste vårda patientgrupper de inte är vana vid. Det bidrar till en etisk stress, säger Anna Olofsson.
På Karolinska sjukhuset i Stockholm har sommaren också delvis lösts genom att verksamheter har slagits ihop, och antalet vårdplatser därmed blivit färre. Maria Lindblom, vice ordförande för Vårdförbundet i Stockholm, beskriver läget som väldigt skört och marginalerna som närmast obefintliga.
– Ihopslagningarna gör att det inte finns plats, rent fysiskt, att ta in överbeläggningar. Det är fullproppat på vissa avdelningar. Många tvingas då bli kvar på akuten.
Det gör i sig att akuten inte bara måste ta hand om de patienter som söker akut, utan även om sådana som egentligen ska läggas in på en avdelning. Och får de väl plats på en avdelning kan det vara en annan än den där de borde ligga. Bland annat händer det cancerpatienter.
– Cancervården på Karolinska har enorm platsbrist. De patienterna måste ibland vårdas på andra avdelningar, som inte har rätt kompetens, säger Maria Lindblom.
Får ta ledigt i höst
Också i Västerbotten har avdelningar slagits ihop och antalet vårdplaster minskats. Men trots det har bemanningen inte gått ihop.
– Många har inte fått sina semestrar, vissa får ta ledigt först i september. Samtidigt har övertid blivit standard igen. Det är hårt. Man behöver vila och återhämtning för att kunna ge en trygg och säker vård, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.
Även hon menar att marginalerna är små. Förra veckan var till exempel särskilt ansträngd, med mycket överbeläggningar.
– Vi hade extremt hög beläggning. Det gör att arbetsmiljön blir tuff, men också att vi får satellitpatienter som inte får vård på den plats där de hade behövt den.
Redan inför sommaren var oron stor i många regioner, bland annat i Värmland. Hittills har farhågorna om att det skulle bli tufft slagit in. Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig för hälso- och sjukvården i Region Värmland, säger att läget är ”jättebesvärligt”. Samtidigt är han inte överraskad – det brukar vara besvärligt sommartid.
– Vi har ett åtagande att ge våra anställda semester, samtidigt som det inte är självklart att folk är friskare. Därför är vi tvungna att reducera verksamheten under juni, juli och augusti. Men visst, det är skört.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.