För de anställda på Sydsvenskan kom beskedet om sammanslagningen som en obehaglig repris.
– Det var vid den här tiden i fjol som beskedet om den förra neddragningen kom. Sedan kom sommaren och semestern innan det blev klart hur besparingen skulle göras. För en del av medarbetarna var det en tid med mycket oro, säger Pia Röding, ordförande för Sydsvenskans journalistklubb.
Beskedet om samgåendet med Helsingborgs Dagblad kom dagen efter en facklig heldag.
– Det är nästan ironiskt att vi dagen innan hade lagt upp ett program som handlade om hur vi ska få arbetslusten tillbaka, konstaterar hon.
Beskedet om sammanslagningen kom som en kalldusch för en del medarbetare, medan andra är försiktigt positiva till förändringen.
– En del hoppas att det kan göra tidningen starkare och tycker att det är spännande att inleda ett samarbete.
Antalet journalister på Sydsvenskan har halverats under den senaste tio åren. För dem som är kvar har tempot ökat samtidigt som den psykosociala arbetsmiljön har blivit allt sämre.
– Alla vill kunna känna sig stolta över tidningen och vill känna att de gör ett bra jobb. Men mycket av arbetsglädjen har gått förlorad. Vi har nu många som jobbar på i ett allt för högt tempo, utan att ge sig tid till att prata eller andas. Alla måste prestera på topp, hela tiden, konstaterar Pia Röding.
”Risken finns att vi råkar illa ut”
Neddragningar av tidningens ordinarie tjänster har skett parallellt med att bemanningsföretaget KIS har etablerats som vikariepool. Detta har lett till en situation med ett a- och ett b-lag, där de unga och friska krafterna hänvisas till den sämre ligan.
– Vi jobbar sida vid sida, men en del av oss har sämre löner och villkor än andra, konstaterar Pia Röding.
Bemanningsföretaget Kompetens i Skåne, KIS, förser både Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad med vikarier. Rebecka Sjöberg, ordförande för KIS journalistklubb, har märkt av en oro inför framtiden bland sina medlemmar. Hon säger att sammanslagningen kommer att beröra de bemanningsanställda på ett eller annat sätt.
– Vid tidigare neddragningar på Sydsvenskan, har det drabbat även KIS vid ett senare skede, så risken finns att vi råkar illa ut även den här gången. Men väldigt tajta organisationer som de sammanslagna tidningarna riskerar att bli, blir också bräckliga. Det kan leda till att behovet av vikarier istället ökar.