Spotifys grundare och vd, Daniel EK, har flera gånger gett sig in i debatten om bostäder i Stockholm och svenska skatteregler.
Bild: Lars Pehrson/SvD/TT, Spotify Press, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT (montage)
Dagens ETC
Tre fackförbund kräver kollektivavtal på Spotify. Samtidigt gör sig musikjätten redo för strid. I förra veckan delade företaget ut flygblad med budskapet att “Spotifys modell” är bättre än kollektivavtal.
– Vi kan se att det fortfarande finns en del missförstånd om vad kollektivavtal innebär, säger Caroline Lindeberg, förhandlare på Akavia.
“Ett bolag där vi är måna om att kunna erbjuda er de bästa förmånerna, så att vi kan hålla oss konkurrenskraftiga för att attrahera både svensk och global talang till Sverige. Här reder vi ut några vanligt förekommande missförstånd.”
Så lyder ett av styckena i de flygblad som mötte anställda i entrén till Spotifys kontor i förra veckan. Anställda möttes på onsdagsmorgonen av DJ, snacks och ballonger – och så ett flygblad som förklarade varför “Spotifys modell” är bättre än den svenska kollektivavtalsmodellen. Det var nyhetssajten Breakit först med att rapportera. På flygbladets baksidan listar företaget en rad förmåner som anses gå förlorade med ett kollektivavtal.
Tydligare förmåner
Bakgrunden till kampanjen är att de tre tjänstemannaförbunden Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia nyligen skickade in en begäran till Spotify om att inleda förhandlingar om kollektivavtal.
– Vi kommenterar inte flygbladen. Det enda jag kan säga är att vi känner till dem. Vi kan se att det fortfarande finns en del missförstånd om vad kollektivavtal innebär. Ett kollektivavtal behöver inte innebära de försämringar som arbetsgivaren påtalar, säger Caroline Lindeberg, som sköter förhandlingarna med Spotify för Akavias räkning.
Genom att förhandla om kollektivavtal hoppas nu Caroline Lindeberg och Akavia, som bland annat organiserar ekonomer, jurister, it-akademiker och kommunikatörer, att de anställdas villkor och förmåner ska bli tydligare. Ett kollektivavtal skulle också sända ut ett tydligt budskap globalt om att Spotify står upp för den svenska modellen, säger hon.
– När en arbetsgivare uppger goda villkor, som Spotify gör idag, så är det ändå så att de när som helst kan ändras från arbetsgivarens sida. Lite beroende på hur de är reglerade förstås, men det är ändå så att förmåner och villkor som regleras i ett företags policy när som helst kan återkallas utan förhandling, säger hon.
Att kraven på kollektivavtal läggs fram just nu grundar sig i det varsel som Spotify lade fram i början av året. Det var i samband med att företaget presenterade ett sparpaket på 460 miljoner kronor som sex procent av personalstyrkan varslades. 100 anställda på Spotify Sverige påverkades.
– Syftet med de här förhandlingarna är såklart att vi önskar att bolaget tecknar kollektivavtal. Men vi ser också fram emot att lyssna på varför bolaget har valt att inte teckna ett avtal tidigare, säger Caroline Lindeberg.
Tech-rusning till facken
Det är inte bara Spotify som har skakats av storvarsel den senaste tiden. Det är osäkra tider i den svenska techbranschen. Förra året sparkades hundratals anställda på företagen Klarna, Kry, Na-kd, Storytel och Readly.
Men de stora varslen har även inneburit en rusning till facken. Redan dagen efter storvarslet på Spotify bildades för första gången en fackklubb på företaget. Klubbildningsmötet var dessutom ett av de mest välbesökta i fackförbundet Unionens historia, berättade Björn Larm, gruppchef på Unionen Stockholm, för tidningen Kollega.
Caroline Lindebergs förhoppning är att ett kollektivavtal på Spotify skulle skicka en tydlig signal till resten av branschen.
– Vi vill visa för hela tech-Sverige att det går att sluta kollektivavtal. Vi hoppas att Spotify vill gå i bräschen i frågan. Kollektivavtal är särskilt viktigt i ett bolag som är grundat av svenskar, och som dessutom sagt att de står upp för goda villkor för sina anställda. Det vore klokt av dem att göra just det genom att teckna kollektivavtal.
Spotify vill inte intervjuas
De två andra fackförbunden, Unionen och Sveriges Ingenjörer, har avböjt intervju med hänvisning till de pågående förhandlingsprocesserna. Så även Spotify:
”Vi kommer inte göra samma sak som vi har kritiserat fackförbunden för att göra, det vill säga att ta diskussionen i media. Vi ser fram emot samtalen direkt med dem. Så vi tackar nej till en intervju”, skriver företagets pressavdelning i ett mejl.
Förhandlingarna mellan parterna är tänkta att inledas den 8 maj.