– Lagstiftaren har varit tydlig med att lagen ska tillämpas restriktivt om förbudspersonen tidigare är ostraffad, säger Gabriella Lundh, kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten, Utvecklingscentrum Göteborg.
Det måste finnas en konkret risk för brott, trakasserier eller allvarlig förföljelse, och stödbevisning för de uppgifter sökande lämnar, men det handlar om svåra bedömningar, menar Gabriella Lundh.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Stora regionala skillnader
Brottsförebyggande rådet (Brå) och stiftelsen Tryggare Sverige har konstaterat att det råder stora regionala skillnader i antalet beviljade kontaktförbud. Det kan delvis bero på kvalitetsskillnader i de ansökningar som polisen förser beslutande åklagare med, enligt en rapport från BRÅ. En annan orsak till skillnaderna kan vara att det är upp till varje åklagare att göra en individuell riskbedömning.
Osäkra riskbedömningar
På Utvecklingscentrum Göteborg är man väl medveten om de stora regionala skillnaderna.
– Därför kollade vi samtliga beslut som överklagats till domstol under en viss tidsperiod. Vi fann att domstolen inte ändrade fler beslut i regioner där avslagen var fler än i andra regioner. men det bör också tilläggas att få fall prövas i tingsrätten, säger Gabriella Lundh.
Brå anser att åklagarna i större utsträckning borde ta del av de strukturerade hot- och riskbedömningar som polisen gör i en del fall. Men det är inte problemfritt. I en rapport från Rikspolisstyrelsen 2014 drogs slutsatsen att poliserna saknar kompetens att använda metoderna.
– Vi rekommenderar att de ska användas med stor försiktighet. Ett annat problem är att förbudspersonen kan få tillgång till känsliga uppgifter om målsäganden när bedömningarna blir en del av utredningen, säger Gabriella Lundh.
Enligt Fredrik Wallén, pressekreterare på polisen, pågår ett utvecklingsarbete inom polisen för att förbättra arbetet med riskbedömningar.
Tina Olby, ordförande för Motala kvinnojour, har 25 års erfarenhet av arbete med utsatta kvinnor. De kvinnor hon kommer i kontakt med beviljas som regel kontaktförbud när de ansöker om det.
– Det kan vara så att de som söker sig till oss tillhör dem som råkat mer illa ut än andra. Samtidigt finns det fall när vi anser att ett kontaktförbud vore självklart, men ansökan avslås ändå, säger Tina Olby.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Årsskiftet 2014 trädde en lagändring i kraft som innebar att det skulle bli lättare att få kontaktförbud mot en sambo. Den möjligheten utnyttjas alldeles för sällan anser Tina Olby.
– Kvinnan ska inte behöva fly från sitt hem. Vi anser också att gemensamma barn automatiskt ska få kontaktförbud när mamman får det så att hon slipper förhålla sig till mannen så länge hon är hotad, säger Tina Olby.