Som ETC Göteborg tidigare berättat gick Sahlgrenska universitetssjukhuset rejält back förra året och försöker nu komma tillrätta med det stora underskottet. I mars införde styrelsen därför ett anställningsstopp inom flera områden vilket innebär att vissa avdelningar inte får anställa exempelvis läkare och undersköterskor. Andra måste skära ner på sitt användande av bemanningspersonal för att spara pengar. Men en första utvärdering visade att de besparingar som genomförts hittills inte har varit tillräckliga.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Lösningen som klubbades igenom var att spara in ännu mer på personalkostnader. Det innebär att alla områden måste sänka sina personalbudgetar ytterligare och att högst en procent av personalkostnaderna ska användas till hyrpersonal. De tre socialdemokratiska styrelsemedlemmarna var dock inte överens med resten av styrelsen utan menar att det saknas information om vilka konsekvenser den åtstramade ekonomin kan få för patienterna och personalen.
– Det är oansvarigt av en styrelse att fatta beslut utan att först analysera risker och konsekvenser. Vi ville undersöka vilka konsekvenser det blir för personalen, patienternas säkerhet och vårdens tillgänglighet, men fick inte igenom det, säger Cecilia Dalman Eek (S) som är vice styrelseordförande på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
De var också kritiska till att man under styrelsemötet inte hann samla in tillräckligt med synpunkter från de fackliga representanterna som närvarade. Därför ville de skicka åtgärdsprogrammet på återremiss till nästa ordinarie styrelsemöte, men fick inte sin vilja igenom och reserverade sig därför mot beslutet. Även vänsterpartisten Lars Engen lämnade in en reservation mot beslutet. Cecilia Dalman Eek (S) tycker att kollegorna i sjukhusstyrelsen satsar på för kortsiktiga lösningar.
– Jag är orolig för den här typen av kortsiktighet och ryckighet. Man säger upp någon i mars och tror att man ska kunna anställa den igen i maj. Det är helt fel väg att gå om man vill bli attraktiv arbetsgivare, säger hon.
Vill avskriva underskottet
Om hon fick bestämma skulle Sahlgrenskas verksamheter få långsiktiga budgetar så att de inte skulle behöva anpassa sig till nya besked varje år. Hon vill också att sjukhusens eventuella budgetunderskott ska avskrivas vid årsskiftet så att man inte behöver ligga minus redan när ett nytt budgetår börjar.
– Sahlgrenska har redan en för trång budget men regionen har ett plusöverskott. Vi Socialdemokrater har lagt ett förslag i regionen om att avskriva skulderna, men det har man inte gjort. Därför går vi baklänges in i budgetåret och det finns stora risker förknippade med det, säger hon.
Trots S-politikernas kritik är åtgärdsprogrammet nu på plats. ETC Göteborg har försökt nå Sahlgrenskas styrelseordförande Johnny Bröndt (M) vid flera tillfällen utan resultat.