– Det är inget medvetet val men det har blivit lite mycket män i vår kommun. Det är få kvinnor inom politiken som vill och kan ha den här typen av uppdrag, så vi har tyvärr inte haft ett så stort urval, säger Mikael Berglund (M) som är kommunstyrelseordförande i Ale.
Män överst på listan
I höstas hade alla partier, förutom Centerpartiet och Socialdemokraterna, manliga politiker överst på sina lokala valsedlar. Hur man sedan väljer ordföranden är lite olika inom partierna, men vanligtvis är det partiernas valberedning som föreslår kandidater. Mikael Berglund önskar att partierna i den styrande koalitionen skulle fått till en jämnare fördelning av ordförandeposterna, för invånarnas skull.
– Det påverkar helt klart kommuninvånarna. Vi ska företräda alla invånare, men det är klart att gubbarna är väl företrädda i vår kommun. Jag tror inte man kan förenkla och säga att bara kvinnor kan företräda kvinnliga väljare, men det är klart att man ibland tänker och värderar annorlunda. Det hade varit avsevärt mycket bättre om vi hade varit jämställda, säger han.
Får många kommentarer
Den enda kvinnliga ordföranden i Ale kommun är centerpartisten Elena Fridfelt. Hon styr över omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden vilket innebär att hon har ansvar för bland annat äldreomsorgen, flyktingmottagandet och den kommunal hälso- och sjukvården. Att hon är den enda kvinnliga ordföranden har väckt en del reaktioner.
– Det är många som har kommenterat det, både andra politiker och folk utifrån. Såklart har vi också pratat om det oss emellan, men inte mer än att vi har konstaterat att ”oj, nu blev det så här”, säger Elena Fridfelt.
Däremot tycker hon inte att det påverkar henne så mycket att manliga politiker har alla de åtta andra ordförandeposterna.
– Det påverkar inte mitt jobb. Förutom kanske den generella känslan att jag tycker att det är bra med mångfald inom politiken. Man kan kolla på andra aspekter som var vi kommer ifrån och var vi är födda, och konstatera att vi är en homogen grupp på fler sätt än just kön, säger hon.
Andelen kvinnor minskar
Sedan förra valet har andelen kvinnliga toppolitiker i Göteborgsregionen minskat. Idag är 66 procent av ordförandena i Storgöteborgs nämnder och kommunfullmäktige män. När ETC Göteborg gjorde en likadan mätning för två år sedan var motsvarande siffra 59 procent. Lena Wängnerud är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och forskar om genus och representativ demokrati. Hon säger att andelen kvinnor inom politiken blev betydligt högre efter valet 1994, men sedan dess har utvecklingen i princip stått stilla.
– Andelen kvinnor har legat på ungefär samma nivå länge. Men att det sker en tillbakagång är ett nytt fenomen. Det här får partierna se som en varningsklocka, säger hon.
Andelen kvinnliga toppolitiker skiljer sig åt mellan kommunerna. Lilla Edet och Partille sticker ut i statistiken genom att ha fler kvinnliga än manliga toppolitiker. Stenungsund och Alingsås har lika många män som kvinnor medan de andra nio kommunerna har en övervikt av män. Förutom Ale kommun så har även Öckerö, Härryda och Kungälv bara en enda kvinnlig politisk ordförande i respektive kommun. Enligt Lena Wängnerud spelar andelen kvinnor på de politiska toppositionerna roll på två olika sätt.
– Den ena är för legitimiteten, för själva besluten. Om stora väljargrupper ser att de inte är representerade kan det skapa en känsla av att politiken inte angår dem. Det andra är att vi vet att kvinnliga politiker tenderar att lyfta fram frågor som är viktiga för kvinnliga väljare. Det är kanske inte så viktigt under en begränsad mandatperiod, men långsiktigt kan det påverka politikens innehåll, säger hon.
Högre prioritet
Av de två anledningarna hoppas hon att partierna ska börja prioritera sitt jämställdhetsarbete högre. Hon tycker att det borde vara en återkommande punkt på deras dagordningar.
– Partierna har nyckelrollerna här. De måste fundera på vilka signaler de skickar och vilka de vill skicka. Man kan också se i vilka nämnder man tillsätter kvinnliga och manliga ordföranden. Om man under en lång tidsperiod bara har kvinnor som ordförande i sociala nämnder, skickar man inte då signaler till väljarna att sociala frågor bara angår den kvinnliga delen av befolkningen?
Svårt att bryta igenom
Mikael Berglund, kommunstyrelseordförande i Ale, skulle gärna se fler kvinnor i sitt parti. Han berättar att Moderaterna har försökt attrahera fler kvinnor genom att erbjuda barnaktiviteter i samband med mötena, eftersom de såg att många droppade av när de bildade familj. Den strategin gav inga resultat. Han tror inte på att kvotera in kvinnliga politiker till toppositionerna, men skulle gärna hitta nya vägar att locka dem till partiet.
– Det är klart att det finns kompetenta kvinnor i Ale, det gäller bara att attrahera dem till politiken. Kanske beror det på att det är svårt för dem att bryta igenom i en gubbvärd. Det finns också andra sätt att påverka samhället, många kvinnor är till exempel bra på att nå ut via sociala medier. De kanske inte lockas så mycket av den tungrodda kommunpolitiken, säger Mikael Berglund.