– Att just tandvården brister i detta är extra olyckligt. Många våldsutsatta människor går till tandläkaren varje år och barn kallas regelbundet under hela sin uppväxt. Få andra yrkesgrupper har samma chans att upptäcka missförhållanden.
Anna jobbar även för att tandläkare ska bli bättre på att skriva rättsintyg när de behandlar patienter med skador som kan ha uppstått av våld. Hon anser att rättsväsendet borde bli bättre på att begära intyg från tandvården, något som sällan sker i dag.
Thailand blev en tankeställare
Anna ville bli polis redan i tonåren, men en knäskada satte stopp för en ansökan till polishögskolan direkt efter gymnasiet. Istället utbildade hon sig till tandläkare och rätts-odontolog.
– Det är viktigt för mig att jag har ett yrke där jag känner att jag gör nytta och kan hjälpa andra.
Efter utbildningen jobbade hon på folktandvården i Örebro. Där kom hon ofta i kontakt med patienter som for illa, många av dem var barn.
– Det var då jag började arbeta för att tandvården ska bli bättre på att uppmärksamma våldsutsatta barn.
Hon arbetade även som sjukhustandläkare på en klinik för patienter med särskilda vårdbehov. Våren 2005 åkte hon till Thailand och deltog i den svenska id-kommissionens arbete med att identifiera omkomna tillsammans med bland andra kriminaltekniker. Det blev tre resor till Thailand.
– Jag jobbade där i närmare fem månader. Det blev en tankeställare. Jag började fundera över vad jag vill göra med mitt liv, säger hon.
I Thailand gjorde Anna en lista över livsmål. Ett mål var att söka till polishögskolan med målet att bli kriminaltekniker.
– Som kriminaltekniker kan jag knyta samman mina olika kompetenser.
”Pengar en begränsande faktor”
Hon hade även börjat tveka på yrkesvalet tandläkare.
– Jag kände att tandvården blev allt mer produktionsinriktad och att pengar kunde bli en begränsande faktor för hur god vård patienterna fick. Och det strider mot hur jag är som människa, jag anser att alla ska ha rätt till så god vård som möjligt.
Ett annat livsmål var att skriva en bok om akuttandvård, vilket hon har gjort. Hon har även skrivit en masteruppsats i käkkirurgi.
– Jag kartlade behandlingsresultat av frakturer i underkäken under en 15-årsperiod. Käkfrakturer uppstår ofta i samband med misshandel. Män som söker vård för käkfrakturer säger ofta att de har misshandlats, kvinnor säger att de har ramlat. Men vi vet att många våldsutsatta kvinnor är rädda för att anmäla förövaren. Därför är det så viktigt att tandvården blir bättre på att se samband mellan skador i munnen och våld.
Forskar och föreläser
Anna har även studerat alla fall av uppsåtligt dödligt våld mot barn i Sverige mellan 1998 och 2012.
– Dödligt våld mot barn skiljer sig i flera avseenden från dödligt våld mot vuxna. Därför behövs det tas fram en annan utredningsmetodik för fall där barn är offer.
Anna vill fortsätta att forska och hon tillhör ett forskarlag på Karolinska institutet.
– Men vi har inget anslag just nu, så jag fritidsforskar, säger hon.
Hon skriver regelbundet i Tandläkartidningen och har fått Fackförbundspressens journalistpris för bästa krönika. Hon föreläser ofta om tandvårdens möjlighet att upptäcka våldsutsatta patienter och gör gästspel som föreläsare på kriminologiprogrammet på Örebro universitet. Hon har även medverkat i flera tv-program, bland annat i en miniserie om kriminalteknikers jobb som visades i ”Veckans brott” på SVT.
I framtiden hoppas Anna kunna ägna mer tid åt forskning parallellt med jobbet som kriminaltekniker. Hon vill också skriva fler fackböcker, men kan även tänka sig att skriva skönlitterärt.
– I ett långsiktigt perspektiv vill jag jobba mindre och skriva mer.
Alltid projekt på gång
Fritiden ägnar hon huvudsakligen åt sin fyraårige son Sixten. Familjen bor i ett stort 20-talshus i Örebro. Anna berättar att hon alltid har något projekt på gång i huset. Och så spelar hon tennis.
– Min sambo oroar sig lite för att vår son ska bli lika energisk som jag är, säger hon och skrattar.