Att ta en tur på stan, äta på restaurang eller handla i kvartersbutiken kan innebära problem för döva, rullstolsburna eller personer med andra funktionsvariationer. Men nu väljer allt fler att anmäla. Den nya lagändringen som klassar bristande tillgänglighet som diskriminering trädde i kraft för drygt ett år sedan och hittills har Diskrimineringsombudsmannen (DO) fått in 296 anmälningar, 23 av dessa är under utredning. Det handlar om allt ifrån problem i den fysiska miljön vid tågresor, i kollektivtrafiken och konsert- och restaurangbesök till barn med läs- och skrivsvårigheter eller till exempel ADHD som inte får något stöd i skolan. Carolina Stiwenius, jurist och utredare på DO tycker att det nya förbudet har gjort fler medvetna om problematiken.
– Det har haft en viss påtaglig effekt redan. En del aktörer som anmälts har själva vidtagit spontana åtgärder för att förbättra tillgängligheten, till exempel hade vi ett bussbolag där rampen inte fungerade som såg över sina rutiner, säger Stiwenius.
716 anmälningar
Fram till veckan före jul i år kom det in 716 anmälningar till DO från människor om upplevt diskriminering på grund av sin funktionsvariation, mot 554 för hela fjolåret – en ökning med över 30 procent.
Och det handlar om att människor i större utsträckning inser att det är diskriminering de utsätts för i vardagliga situationer, menar Kölhed.
– Det finns en större medvetenhet att anmäla i dag och det är viktigt att folk gör det så att den här typen av problem synliggörs. Sedan ser vi att det finns saker som saknas och att det finns flera undantag, bland annat för mindre handlare, som vi vill ändra på. Man måste få fram fler, bra prejudikat.
Stort problem i skolorna
Klagomålen på diskriminering i skolor utgör en av de största posterna – 89 fall om bristande tillgänglighet anmäldes i år. I många fall rör det sig om barn med autism, asperger och ADHD som inte får särskilt stöd i skolan trots att de har rätt till detta i skollagen, enligt anmälarna.
– Det är relativt vanligt att man inte tar hänsyn till problematiken eller kanske inte har tillräckligt med kunskap för att se och ta hand om de här barnen. Här måste skolorna bli bättre, säger Pelle Kölhed.
Bristande tillgänglighet
• Lagändringen ska öka tillgängligheten i samhället så att människor med funktionsvariation inte utestängs. Det kan handla om fysiska hinder i till exempel butiker, på tåg och i restauranger eller att en inte får tillgång till de hjälpmedel en behöver på jobbet eller i skolan.
• DO har hittills i år fått in 296 anmälningar, av dessa är 23 under utredning.
• Det finns vissa undantag, reglerna gäller inte för företag som har färre än tio anställda. Det gäller inte heller vid en förfrågan om arbete, bostäder, eller för privatpersoner som erbjuder varor och tjänster. Källa: DO