Andreas Mörck lämnar fackliga arbetet hos Sveriges Lärare för att börja på friskolornas nybildade arbetsgivarorganisation Almega utbildning.
Bild: Friskolornas riksförbund, Shutterstock, Sveriges Lärare (montage)
Dagens ETC
Andreas Mörck lämnar 25 år som lärarfacklig tjänsteman och tillträder som ny förbundsdirektör för friskolornas nybildade arbetsgivar- och branschförbund. Själv säger han att han kunnat företräda medlemmarnas intressen även om han privat är för att aktiebolag driver friskolor. Något som inte alla lärare håller med om.
– Om man gått från att jobba mot att aktiebolag ska driva friskolor till att plötsligt försvara det, då har man inte varit grundad i frågan, säger rektorn och debattören Linnea Lindquist.
Det var i maj som Andreas Mörck lämnade fackförbundet Sveriges lärare efter 25 år som lärarfacklig tjänsteman, senast som kanslichef – för att ta sig till arbetsgivarsidan. I september axlar han rollen som ny förbundsdirektör för friskolornas nybildade arbetsgivar- och branschförbund Almega utbildning.
Jobbytet har mötts med kritik från flera lärare. Sveriges lärare driver nämligen frågan att aktiebolag inte ska driva friskolor skarpt, och kritik har kommit mot att att Andreas Mörck nu går över till att företräda friskolor. Bland annat kommer kritiken från rektorn och debattören Linnea Lindquist.
– Man får väl söka vilket jobb man vill. Men i det här fallet är svängdörrarna mellan fackförbundet och arbetsgivarsidan problematisk. Om man gått från att jobba mot att aktiebolag ska driva friskolor till att plötsligt försvara det, då har man inte varit grundad i frågan om friskolor, säger Linnea Lindquist, som tillägger att det försämrar hennes förtroende för facket, och fortsätter:
– Jag tror att väldigt många inom lärarfacket är besvikna. Det visar på att Andreas Mörck inte har haft sin lojalitet med lärare och elever.
Enda sättet att reglera skolan och att ge alla en likvärdig skolgång är att förbjuda aktiebolag som leder skolor, enligt Linnea Lindquist.
– Skolan handlar om bildning och utbildning och har inte med snabba börsklipp att göra. Ett företags enda syfte är att gå med vinst. Så länge som aktiebolag kan driva skolor kommer inte skolan vara likvärdig.
"Har alltid företrätt medlemmarna"
Andreas Mörck svarar på kritiken med att han alltid företrätt medlemmarna, både när han jobbade hos Sveriges lärare eller tidigare Lärarnas riksförbund.
– Jag har arbetat i 25 år, nästan dygnet runt och företrätt lärare och har otroligt dedikerat levererat medlemmarnas intressen.
Samtidigt säger Andreas Mörck att han förhåller sig ödmjukt till kritiken och förstår om folk kanske höjer på ögonbrynet eller har synpunkter.
– Mitt syfte är att skapa skillnad för svensk skola och jag har med mig en stor erfarenhet från arbetstagarsidan, jag tar del av kritiken och försöker vara medveten om den, säger Andreas Mörck, som tror att han har stora möjligheter att bidra till svensk skola med tjänsten på Almega utbildning.
– Jag vill bidra till något som är större än mig själv. Det är en utmaning som jag tror skulle kunna skapa en bättre skola.
Sveriges lärare: ”Förvånad”
Debatten om friskolor har blivit en symbolfråga, enligt Andreas Mörck, som anser att det visar hur polariserad den svenska debatten är.
– Vi har svårt med finansiering av svensk skola och behöver ta omtag. Jag har full respekt för att Sveriges lärare har sina ståndpunkter men vill man ha mångfald behöver vi friskolor, eftersom alla elever inte funkar likadant.
Vad vill du uppnå under din tid på Almega utbildning?
– Vi har ett skolsystem som inte håller ihop och fokus behöver läggas på elever, lärare och skolledare. Jag vill även ta tag i tuffa saker som att få bort betygsinflationen och få till fler legitimerade lärare.
Sveriges lärares ordförande Anna Olskogs kommenterar Andreas Mörcks jobbyte i ett mejlsvar till Dagens ETC:
– Så vitt jag kan bedöma har Andreas Mörck varit en duglig och skicklig kanslichef. Hans insatser för att bilda Sveriges Lärare är erkänt viktiga.
Hur ser du på det här hoppet – att gå från facket som verkar för att aktiebolag inte ska få driva friskolor – till att arbeta med just det?
– Jag måste säga att jag är förvånad över beskedet att Sveriges Lärares tidigare kanslichef Andreas Mörck nu blir chef för Almega. Sveriges Lärares uppfattning är att skolföretag som drivs med vinstintresse inte hör hemma i svenskt skolväsende. För en person som tidigare har haft en ledande roll i Sveriges Lärare har jag svårt att se hur ett sidbyte som detta kan förenas med åsikter som han företrätt i sin tidigare roll.
Anna Olskog har tagit del av kritiken som riktats från en del lärare, att de känner mindre förtroende för facket i samband med Mörcks jobbyte. Hon ser dock inte någon anledning till förtroendetapp.
– Det är viktigt att komma ihåg att det är en tidigare anställd tjänsteman som fått ett nytt jobb – inte någon förtroendevald i beslutande ställning. Så länge man är anställd på Sveriges Lärare så måste man, särskilt som hög chef, dela förbundets värderingar helhjärtat och stå bakom våra politiska ställningstagande inom utbildningsområdet.
– När man slutar är man så klart fri att inta nya positioner, både vad gäller värderingar och arbetsliv. Men då får man också vara beredd på kritik från oss som tycker att det inte är trovärdigt att totalt vända i frågan om marknadsskolan.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.