Andreas Gustavsson: ”Den tysta diplomatin är villkorad av resultat”
Dagens ETC släpper ett extraavsnitt av podden ”Bakom rubrikerna”. Chefredaktör Andreas Gustavsson intervjuas av tidningens grävredaktör Eigil Söderin, angående Turkiets fängslande av Joakim Medin.
Bild: Emanuel Hendal
Dagens ETC
Sveriges regering gör ansträngningar för att få hem Joakim Medin från Turkiet fängelsehåla. Det är Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson övertygad om. Men om resultaten uteblir väntar stora och högljudda kampanjer. Och svenska högerextremister som kallar en journalist för terrorist riskerar förtalsanmälan:
– Det är upp till Joakim att ta det beslutet när han kommer hem, säger Andreas Gustavsson i podden.
Två veckor har rusat förbi sedan en svensk utrikesreporter landade på Istanbuls flygplats, plockades in på förhör och försvann. I mer än ett dygn visste varken tidningen eller utrikesdepartementet var han befann sig, och först efter att en lokal organisation gått från fängelse till fängelse uppdagades det att gripits och fängslats.
Nu har Joakim Medin fått kontakt med omvärlden och förflyttats till det ökända Marmara-fängelset utanför Istanbul.
– Han mår ganska bra, berättar hans advokater. Fördelen är att det nya fängelset håller högre standard än andra fängelser i Turkiet. Den delen Joakim sitter i är avsedd för högprofilerade fångar som dissidenter. Istanbuls borgmästare sitter där, säger Andreas Gustavsson.
”Han kan få ut brev”
Situationen är udda. Efter ett stort antal andra journalister från hela världen är det min tur att intervjua chefen om vår kollega som gripits av en auktoritär regim för att han gjorde sitt jobb. Inget är som det brukar och tankarna fortsätter snurra på kvällarna. Det är omöjligt att föreställa sig hur omtumlande allt måste vara för Joakim.
Sedan flytten har han i alla fall en riktig cell och ordentligt med mat.
– Han kan också träna och det viktigaste för Joakim tror jag är direktkontakten med Sverige. Han kan få ut brev till Sofie (Axelsson, hans fru och reporter på Dagens ETC).
Jag hörde att han redan har börjat skriva på sin nästa bok. Det låter väldigt typiskt Joakim eller hur?
– Ja, verkligen. Jag tror att han har en strategi för att inte brytas ner. Att dokumentera och hålla en tidslinje klar för sig själv tror jag är en nyckel för att bibehålla den lilla kontroll han ändå har.
Det är andra gången Joakim sätts i fängelse. Tror du att det är en styrka när han nu sitter inlåst i ett litet utrymme igen?
– Jag tror det är både och. Joakim Medin är en annan journalist idag än vad han var 2015. Han är mer erfaren, mer utbildad, mer förberedd på att sådant här kan hända. Samtidigt skrev han väldigt öppenhjärtigt i en text helt nyligen där han återvände till skräckfängelset i Syrien där han länge trodde att det var IS som hade tagit honom. Men det var Assads säkerhetsstyrkor.
Den här gången är omständigheterna på vissa sätt tydligare. Han vet vem och delvis varför han spärrats in, även detaljerna i anklagelserna ännu är höljda i dunkel. Och så har det varit från första början då han den 27 mars landade på Istanbuls flygplats. De första förhören hölls av poliser som inte kunde engelska och som använde Google translate.
– En rimlig slutsats är att han på något vis var flaggad i systemet. Första ledet av myndighetspersoner reagerade bara just på flaggningen och kände inte specifikt till Joakim. Annars hade det nog funnits tolk på plats eller engelskspråkig personal.
Ad hoc-lösningarna fortsatte. Joakim sattes i en hearing med en åklagare i Ankara som var med via videolänk. Man drog dit en turistguide som inte kunde översätta juridiska begrepp.
– Det låter inte så rättssäkert. Man kanske kan spekulera i att den processen kan vara en del i att Joakim ska uppleva situationen som extremt oroande och kaosartad.
Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC.
Bild:
Emanuel Hendal
Genomslaget blev enormt
Efter att ha rådfrågat organisationer och andra medier gjorde Dagens ETC det offentligt ungefär ett dygn efter gripandet. Genomslaget blev enormt direkt. Ingen visste ännu var Joakim Medin befann sig men tidningen fick hjälp av en organisation som arbetar för fängslade journalister i landet.
– Eftersom de turkiska myndigheterna var stängda för ett förlängt religiöst firande var de tvungna att åka från fängelse till fängelse. Fängelsepersonalen är skyldiga att säga om en namngiven person befinner sig där och det var så de lokaliserade honom till sist i Maltepe-fängelset.
Där fick advokaten ett första möte innan förflyttningen till Marmara. Men det är fortfarande inte helt klart vilka brott den turkiska staten anser att Joakim Medin har gjort sig skyldig till.
– Vi vet att det handlar om förolämpning mot presidenten, kopplat till demonstrationer i Stockholm i början på 2023 med Erdogan-dockan. Samt mer löst formulerade kopplingar till terrorklassade organisationer som PKK. Men varken Joakim eller hans advokater har fått se några anklagelsepunkter.
Finns det någon koppling mellan Joakim och organisationen som hängde upp dockan?
– Nej, Joakim är journalist. Han har inte hängt upp några dockor. Han bevakar protester mot Turkiet och då är det helt naturligt att vara på plats som journalist. Han var inte heller vid stadshuset den aktuella dagen.
De påstådda brotten som Turkiet menar att Joakim ska ha begått har alltså ägt rum i Stockholm. Turkiet hävdar därmed att turkisk lag gäller långt utanför landets gränser.
– I en svensk kontext är ju det orimligt. Men i en turkisk kontext, hur rättsväsendet har förändrats i Turkiet de senaste åren, är det inte lika orimligt.
Joakim Medin har skrivit mängder av artiklar i Dagens ETC om hur kurder flaggats som säkerhetsrisker av Säpo och skickas ut ur Sverige med återreseförbud, efter oklara anklagelser om PKK-kopplingar. Han har intervjuat kurdiska ledare och det har också resulterat i en bok.
Andreas Gustavsson tror att det är på grund av den rapporteringen som Turkiet hävdar de här terrorkopplingarna.
– Det enda jag kan konstatera är att det finns inga andra skäl.
Finns det liknande fall, där det har räckt att man har intervjuat personer från PKK eller kurdiska ledare, för att flaggas som en problematisk journalist i Turkiet?
– Hundratals individer har tidigare blivit utsatta för samma sak. Men då har det drabbat turkar eller personer med dubbla medborgarskap. Det exceptionella med Joakims fall är att han är en utländsk medborgare, journalist, från Sverige som är allierat med Turkiet.
En annan dimension i ärendet som Andreas Gustavsson lyfter är det politiska läget i Turkiet, det som Joakim var på väg för att rapportera om. Erdogan är pressad av stora demonstrationer efter fängslandet av Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu, som också är oppositionspartiets presidentkandidat. Gripandet sänder en signal till internationella medier, att det kommer med en risk att skicka dit medarbetare om man närmar sig kurder och skriver om oppositionella.
– Jag är övertygad om att alla mediehus i Sverige och internationellt noga följer den här frågan för att kunna avgöra om det överhuvudtaget är möjligt att rapportera från Turkiet som man har gjort tidigare.
Dagarna efter gripandet fick den turkiska propagandan om Joakim Medins terrorkopplingar stöd av att NMR-kopplade aktivisten Christian Peterson som lät sig intervjuas av en turkisk regimtrogen tidning, där han spred falska uppgifter. Och i ytterhögern startade desinformationskampanjer för att stämpla Medin som terrorist och vänsterextrem.
– Jag är inte förvånad över att de avskyr Dagens ETC och tar varje chans att angripa tidningens medarbetare. Men jag är lätt förvånad över hur de kastar sig i famnen på en stat som börjar dra åt det islamistiska hållet. Vi följer noga vad de skriver i sina kanaler och den person som skriver att Joakim Medin är terrorkopplad, att han är Afa-ansluten, den gör sig enligt min mening skyldig till förtal. Jag vill att Joakim ska få komma hem först. Sedan är det hans beslut om han vill göra en rättssak av det här. Men all dokumentation finns då.
Kan det bli förtalsanmälningar mot dem som har spridit falska uppgifter om Joakim?
– Det är tveklöst så.
Av det du vet nu, ångrar du att du godkände Joakims Turkietresa?
– Jag vill jättegärna att Joakim ska vara i Sverige när hans fru föder deras första barn. Det kanske är ett svar på frågan. Ångrar jag mig? Jag tycker att det finns en ansvarsdiskussion som är viktig. Jag valde att skicka Joakim men han är inte viljelös i detta och är oerhört driven i sin journalistik. Jag litar också mycket på hans rekommendationer. Herregud, han har skrivit manualer för andra journalister.
Han är också en vän och medarbetare som drabbas. Hur känns det för dig som människa och inte bara arbetsgivare?
– Det ansvar jag känner, eller skuld, kommer att öka exponentiellt om det här drar ut på tiden. På ett sätt kan jag också känna mig hård i det här. För jag tycker att det är rätt att försöka rapportera från Turkiet. Och jag vet att Joakim kommer att komma hem och säga det också. Men det är han som sitter i en cell och det är hans fru som väntar ensam i en situation där de borde ha fått vara två. Det är klart att det är tungt för alla inblandade.
Eigil Söderin, grävredaktör på Dagens ETC.
Bild:
Emanuel Hendal
Uppslutningen från svenska medier har varit stor. Aftonbladet, LO-tidningarna, Proletären, Expressen och till och med Svenska Dagbladet har visat sitt stöd. Frågan har fått stöd även från personer som du ofta kritiserar i ledartexter. Är du förvånad över att de gräver ner stridsyxan?
– Både och skulle jag säga. Jag hade nog väntat mig att samtliga medier i Sverige ställer upp bakom principen att en svensk journalist inte ska fängslas i sin yrkesroll. Men det finns ju olika nivåer av engagemang. Personer jag har bråkat bittert med hör av sig personligen.
Dagens ETC får hjälp från samtliga stora svenska medier, Utgivarna, svenska Journalistförbundet samt alla de internationella pressfrihetsorganisationerna.
– Det är en ganska tung kampanj. Men den kan bli ännu mer massiv och rikta sig mot Turkiet mer än vad den gör idag.
Regeringens relation till Turkiet under Nato-processen präglades av stora eftergifter, mycket av det har Joakim rapporterat om. Kan vi verkligen lita på att regeringen nu gör sitt jobb och pressar Turkiet för att få hem Joakim?
– Det är en relevant fråga och nu svarar jag på den inte bara som chefredaktör på en fritt opinionsbildande dagstidning utan jag svarar också som regeringens samarbetspartner. För det är vad jag blir när jag sitter tillsammans med UD och där är min bild att det här har hög prioritet. Det finns också något vackert i att Joakim och Sofie bara dagar innan han greps i Turkiet hade publicerat en granskning i Dagens ETC om politiska utrensningar på Regeringskansliet. Det är ett avslöjande som påverkar hela Tidösamarbetet och samma regering ska nu göra allt i sin makt för att få hem Joakim. Det är så det ska fungera i ett land som Sverige.
Den tysta diplomatin präglar inte bara vad regeringens representanter säger och gör, utan har även påverkat Andreas Gustavssons agerande i rollen som chefredaktör och arbetsgivare. Han har exempelvis valt bort att delta i vissa manifestationer för Joakim.
– Alla arrangörer och demonstrationer fattar självständiga beslut men av tidigare ärenden vet man att man kan störa diskussioner mellan stater. Det finns också exempel på att tyst diplomati drar ut på tiden och blir resultatlös. Men vårt förtroende för den tysta diplomatin är villkorad av resultat. Det kan komma ett helt annat läge där det ska vara manifestationer i varje stad, helsidesannonser i varje tidning, där budskap i Sverige och internationellt trummas ut som gör det oerhört obekvämt för de krafter som inte vill att Joakim ska komma ut ur fängelset.
Var står vi nu i den juridiska processen i Turkiet?
– Inte ens först på första trappsteget skulle jag säga. Joakim och Joakims advokater har inte fått någon dokumentation om vad anklagelserna egentligen grundar sig i. Formellt skulle Turkiet kunna låta den här processen pågå väldigt länge. Det kan sträcka sig över många månader eller till och med år innan det ens blir transparent och advokaterna har någonting fast att sätta tänderna i. Det är bara hoppas och arbeta för att det inte ska gå så långt.
Är det bättre för Joakims chanser att komma loss att han är kvar i den fasen, häktad men inte formellt åtalad?
– Det öppnar ett fönster för en annan typ av arbete. Blir det en rättssak som drar i gång, då stängs ett fönster. Om vi skulle hamna i det är juridiken vapnet framåt.
Om våra läsare vill hjälpa Joakim och på något sätt engagera sig, vad ska de tänka på?
– Jag har fått många mejl av personer som till exempel har mejlat turkiska ambassaden, de har frågat om det är rätt eller fel. Jag tycker inte att man ska vara så ängslig som privatperson. Det som känns rätt, det ska man göra. Vill man säga ifrån och säga att det här är fel, då ska man göra det.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.