En vanlig torsdagseftermiddag står ett femtiotal bilar parkerade längs med båda sidor om Andra Långgatan. Bilisterna på väg mot Järntorget får köra sicksack mellan dem och samtidigt väja för snabba cyklister och ölsugna göteborgare. Byggnadsarbetarna som renoverar en av fasaderna måste hela tiden vara beredda att backa undan sin lastbil för att släppa fram bilarna.
Göteborgaren och speldesignern Erik Ambring har en vision om att den populära kroggatan skulle kunna vara någonting helt annorlunda. Därför har han lämnat in ett medborgarförslag till politikerna om att göra om den till gågata.
– Jag har varit där ganska mycket, men det känns alltid som att det finns någonting som saknas om man jämför med motsvarande gator i Europa. Jag har varit en del Istanbul där gör de gå-områden av hela kvarter. När det blir fokus på husen och områden, snarare än på bilarna, blir det också städer för människor, säger han.
Fler gågator skapas
Idag har flera av krogarna och caféerna uteserveringar men de trängs på de smala trottoarerna. En gågata skulle kunna skapa förutsättningar för större uteserveringar och fler aktiviteter på gatan.
Erik Ambring tror också att trafiksäkerheten skulle bli högre eftersom många bilar och fotgängare rör sig på gatan om kvällar och nätter. Hittills har han fått positiv respons från baren Kings Head och från medlemmar i Vänsterpartiet som har lokal på gatan.
De senaste åren har många gångfartsområden skapats i Göteborg. Kvarteren kring Domkyrkan och Saluhallen stängdes av för biltrafik för över tio år sedan och även Magasinsgatan och Vallgatan har anpassats efter gångtrafikanternas intressen. Avenyfamiljen har ansökt om att gatan framför Yaki-Da och upp mot Valand ska bli gågator. Det har även pratats om att Kungsgatans sträckning ner mot Esperantoplatsen ska stängas av för bilar.
Tredje Långgatan har varit gågata under fem somrar och i våras bestämde politikerna i trafiknämnden att det ska bli permanent. Enligt en undersökning från trafikkontoret uppskattade majoriteten av de boende på gatan att biltrafiken ska förbjudas. Restaurangerna och de andra verksamheterna längs gatan var nästan alla positiva.
”En positiv utveckling”
Miljöpartisten Karin Pleijel är andra vice ordförande i trafiknämnden. Hon tycker att det låter som en bra idé att göra Andra Långgatan bilfri.
– Min spontana tanke är att det är en positiv utveckling med fler bilfria miljöer, där människor kan vistas och umgås utan trängsel från trafik. Det vi sett hittills när vi infört gågator, gångfartsområden och sommargågator har varit positivt. Sedan måste varje plats utvärderas utifrån lämpligheten just där.
Hon säger att det är viktigt att göra en analys innan de fattar något beslut, så att de inte bara flyttar trafiken någon annanstans.
– Precis som vid alla trafikomläggningar kan det bli att nya områden blir mer belastade när trafiken stängs av på ett ställe. Därför är det viktigt att göra en analys innan man fattar ett beslut. Så att man inte bara flyttar problemen.
Vill öka gångtrafik
På trafikkontoret arbetar de med att göra staden mer gångvänlig, vilket bland annat innebär att omvandla gator från biltrafik till gångtrafik.
– Det finns mål om att minska privatbilismen och öka gång-, cykel- och kollektivtrafiken för att klara hållbarhetsmålen och se till att alla trafikanter får plats i en allt tätare stad, säger Hanna Kuschel som är enhetschef för Stadsliv på trafikkontoret.
Det är relativt kostsamma åtgärder och i dagsläget är deras resurser begränsade. Men enligt Hanna Kuschel är nya gågator och gångfartsområden inte det enda sättet att skapa bra stadsmiljöer för fotgängare.
– Att jobba med tillfälliga gågator är ett verktyg, men det finns många andra lösningar. Vi kan till exempel jobba med bredden på gångbanorna och skapa en bättre upplevelse genom att öka sittmöjligheterna och grönskan i staden.
I skrivande stund har 92 personer röstat på Erik Ambrings förslag att göra Andra Långgatan till gågata. Om förslaget får 200 röster innan den 13 november kommer de ansvariga politikerna ta upp frågan.
Själva Göteborgsförslaget hittas här.
Daniel Carat, 31, urmakare, Vänersborg:
– Jag tror den skulle passa som gågata, men jag tror det skrämmer bort kunder. I så fall måste det bli en stor parkering i närheten, annars kommer butiker tvingas stänga.
Viktor Roos, 36, arkitekt, Göteborg:
– Det har jag inte tänkt på att den skulle kunna bli. Det känns redan som gågata idag. Bilarna kör på de gåendes villkor.
Oliver Madsen, 25, driver ölhall, Kållered:
– Vi vill ha det som på Tredje Långgatan så att vi kan ha större uteserveringar. Folk kör dessutom som dårar här.