Språkkrav på anställda i äldreomsorgen. Krav på heltidsaktivitet för försörjningsstöd. Det är två exempel på vad Socialdemokraterna i Linköping drivit igenom tillsammans med koalitionspartnern Moderaterna och som S-ledaren vill ska bli verklighet i hela landet. På julafton skrev hon i den regionala tidningen Corren tillsammans med kommunalrådet Kristina Edlund under rubriken ”Vi vill införa Linköpingsmodellen i hela Sverige”.
Kristina Edlund ser språkkraven som exempel på politik som de två stora partierna har lättare att genomföra tillsammans än med småpartier. I delar av förskolan och äldreomsorgen har ett försök med digitala språktester genomförts av både befintlig personal och de som söker anställning.
150 av de 636 som gjorde testet uppnådde inte godkänt och har då nekats anställning eller har erbjuds utbildning i yrkessvenska om de redan varit anställda.
– Det ger de äldre trygghet, men också en tryggare arbetsmiljö för de anställda, säger Kristina Edlund.
”Står nära”
Nu införs språktesterna i hela äldreomsorgen och förskolan i Linköping. Kristina Edlund ser det som ett uttryck för ett framgångsrikt samarbete med Moderaterna, som S styr tillsammans med sedan valet 2022.
– Vi står nära varandra i frågor som är avgörande i dagsläget och där Linköpingsborna har höga förväntningar.
Det gäller frågor om trygghet och brottslighet, men också miljöfrågor, enligt Kristina Edlund. Som exempel nämner hon att Miljöpartiet är kritiska till den flygplats både S och M värnar om.
Kristina Edlund är inte främmande för att ett samarbete med M kan bli aktuellt även på riksplanet.
– Många Linköpingsbor har kommit fram och sagt att man skulle vilja se det här styret på nationell nivå.
S+M – en kärlekshistoria
Magdalena Andersson har under hela sin tid som partiledare sagt att hon är öppen för samarbete för alla partier utom Sverigedemokraterna. S-märkta statsvetaren Marja Lemne läser debattartikeln i Corren i ljuset av att S+M-samarbeten blivit vanligare. Linköping är störst av de 26 kommuner där dessa partier utgör styret.
Att Magdalena Andersson lyfter fram Linköping som ett föredöme skulle kunna vara en signal om att hon ser det som ett önskvärt alternativ även på riksnivå, tror Marja Lemne.
– Det kan tolkas som en testballong.
Själv anser Marja Lemne att det vore riskabelt för Socialdemokraterna som parti att samarbeta med M. Särskilt om man inte först själv mejslar fram en tydligare egen politik så att det blir enklare att urskilja vad man kompromissat om.
– Om man öppet redovisar att vi har fått igenom det här, men fått ge oss om det här, då är det hederligt gentemot väljarna. Men i övrigt tror jag att det bara kan vålla besvikelse.
Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att huvudalternativet för S är samarbete med C, MP och V, liksom att det nuvarande Tidösamarbetet är förstahandsval för M. Men regeringsbildningen kan bli stökig, vilket skulle kunna öppna för alternativ, tror Hinnfors. I Centerpartiet är motviljan mot att regera med Vänsterpartiet stor. Likaså har en regering med SD hittills varit en röd linje för Liberalerna.
Liberaler vs nationalister
För Tidöpartierna kan en svårighet bli att hitta ett gemensam vision att gå till val på när hårdare tag mot brottslighet och stramare migrationspolitik redan genomförts. För SD handlar den ideologiska kärnan om svenskhet, där bland annat höga krav för medborgarskap är centralt. En möjlig utveckling är att friktionen mellan det nationalistiska SD och de liberala partierna ökar när SD vill ta nästa steg, enligt Hinnfors.
– För SD är migrationspolitiken egentligen ett medel för att uppnå målet om ett etniskt homogent Sverige.
Magdalena Andersson avböjer intervju, men partiets presstjänst skriver i ett mejl att debattartikeln skrevs efter att partiledaren besökt ett äldreboende i Linköping som ingick i pilotprojektet.
”Debattartikeln utgör alltså inte någon ”testballong” eller är på något annat sätt kopplad till diskussioner om regeringsfrågan.”, skriver presstjänsten.