Hoppa till innehållet

Inrikes

Andelsjordbruk kortar vägen mellan skörden och matbordet

”Grunden är ju att man köper direkt från producenten, som man kan besöka och prata med. Det innebär också att man kan vara med och påverka vad som odlar”, säger Maja Söderberg talesperson för paraplyorganisationen Andelsjordbruk Sverige.
”Grunden är ju att man köper direkt från producenten, som man kan besöka och prata med. Det innebär också att man kan vara med och påverka vad som odlar”, säger Maja Söderberg talesperson för paraplyorganisationen Andelsjordbruk Sverige. Bild: Bild: Lisa Björner

Dagens ETC

Trenden att köpa in sig på en del av en bondes skörd håller i sig. Allt fler svenskar engagerar sig i andelsjordbruk. – Jag hade i tio år kluratpå hur jag skulle kunna bliodlare eller bonde på mina egna villkor, säger Maja Söderberg, som driver ett andelsjordbruk.

Andelsjordbruk betyder att vem som helst kan köpa en andel av en bondes skörd och följa den från frö till grönsak. Maja Söderberg är talesperson för paraplyorganisationen Andelsjordbruk Sverige, som samlar några av de som driver andelsjordbruk i landet. Hon är också med och driver Naturbrukarna, ett andelsjordbruk utanför Växjö. Andelsjordbruk innebär att konsumenter kan köpa en andel av det som odlas på en gård, oftast grönsaker, och få utdelning i form av mat i samband med skörden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela hösten

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser