– I och med att de här bokningsjättarna uppmuntrar turism till illegala israeliska bosättningar bidrar de på så vis till deras existens och expansion. Israels bosättning av israeliska civila i de ockuperade palestinska områdena strider mot internationell humanitär rätt och utgör i vissa fall krigsbrott, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig för företagsansvar svenska Amnesty.
Normaliserar ockupationen
I praktiken handlar det om att bokningsjättarna erbjuder hotell och boenden i ockuperade områden eller som drivs av bosättare, samt att dessutom listar sevärdheter, rundturer, restauranger och kafeér i samma områden
Ett konkret exempel på hur de kritiserade företagen enligt Amnesty indirekt bidrar till människorättskränkningar är det växande, israeliska turistcentrumet Kfar Adumim. Bosättningen ligger mindre än två kilometer från beduinbyn Khan al-Ahmar, en by som israelisk militär, efter beslut från Israels högsta domstol, getts tillåtelse att jämna med marken.
– Israels illegala ockupation av palestinska områden och utbyggnaden av bosättningar bidrar till palestiniernas lidande. Det driver dem från sina hem, förstör deras försörjningsmöjligheter och berövar dem dricksvatten, utvecklar Seema Joshi, Amnestys globala chef för arbete gällande företag och mänskliga rättigheter, i ett pressmeddelande.
Icke-svar från bolagen
I samband med att information till rapporten samlades in kontaktade Amnesty de berörda företagen, men enligt Ulrika Sandberg var det bara två av dem som svarade – och dessutom handlade det snarast om icke-svar.
– Booking och Expedia svarade, men de kommenterade inte frågorna vi lyfte om människorättskränkningar och vi fick inte heller några indikationer på att de kommer att avsluta sina affärer där. Vi är väldigt besvikna på att de inte tar det här på allvar, säger hon.
– Airbnb har visserligen sagt att de ska ta bort sina listningar från Västbanken, men de har inte gjort något åt det, och de har inte heller inkluderat östra Jerusalem, som också räknas som ockuperad mark.
Vad kan världssamfundet göra?
FN håller på att ta fram en databas över företag som har verksamhet i ockuperade områden och vi har uppmanat dem att ta med de här fyra bokningsjättarna. För transparensens skull vill vi att databasen öppnas så fort som möjligt, vilket den sägs göra någon gång under året. Den kommer att göra det enklare att se vilka företag som är på plats och verkar i ockuperade områden.
Irlands parlament håller för närvarande på att godkänna en lagstiftning som skulle förbjuda handel med varor och tjänster i bosättningarna och med bosättare. Amnesty uppmanar andra länder att följa Irlands exempel.