Inför sommaren skickade företaget Falck Ambulans, som är ett av tre privata företag som innehar ambulansverksamheten i Stockholms län, ett brev till sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting. I brevet krävde ambulansföretaget att få ställa, alltså inte använda, sex av sina ambulanser över sommaren på grund av personalbrist. I slutändan fick företaget inte som de ville – tre av länets tio ställda ambulanser tillhör Falck.
Att så många ambulanser är ur tjänst under sommaren tycker oppositionslandstingsrådet Helene Öberg (MP), som sitter i Hälso- och sjukvårdsnämnden, är orimligt.
– Det handlar fortfarande om många ambulanser. Sådant påverkar exempelvis krisberedskapen.
”Avtalet uppfyller kraven”
Helene Öberg tror att en stor del av problemet är att högre krav borde ha ställts under upphandlingen.
– När ambulansverksamheten upphandlades fanns det en bild av den som en transportverksamhet, därför ställdes krav som egentligen borde ha varit tydligare och mer detaljerade. Sedan accepterades låga anbud från till exempel Falck, som får sin vinst genom att ge sin personal sämre villkor.
Ansvariga landstingsrådet Lars Joakim Lundquist (M) håller inte med.
– Vi ställer alltid höga krav i upphandlingar, så även i denna. Vi tycker att detta avtal uppfyller kraven.
Kompensation i stället för vite
I stället för att kräva vite av företagen som ställer sina ambulanser över sommaren ska de få gottgöra för de oanvända ambulanserna på andra sätt, säger Lundquist.
– Vi har sett till att de kommer att kompensera oss under vinterperioden. Det kommer att komma invånarna betydligt mer till nytta än ett vite.
Helene Öberg tycker att det är en bristfällig lösning.
– De kommer billigt undan. Det skickar också ett meddelande till andra företag som har upphandlade tjänster i Stockholm, som är en väldigt stor upphandlare. Ska det vara praxis att vi låter alla företag kompensera landstinget på olika sätt?
Förutom det säger Öberg att det är problematiskt att acceptera att ambulanserna blir färre under en viss tid på året.
– Hos Falck säger de att de kan göra ganska kraftiga nedskärningar utan att det påverkar patientsäkerheten, men som jag ser det så blir tillgången till vård årstidsbaserad – det är ju helt absurt.
Öppnar för offentlig regi
Brist på specialistutbildade sjuksköterskor under sommaren är ett problem som alla Stockholms ambulansleverantörer brottas med, säger Lars Joakim Lundquist. Han får medhåll av Lotta Smith, kommunikationsansvarig på Falck Sverige.
– Det råder en kraftig brist på specialistutbildade sjuksköterskor, som delvis bemannar ambulanser, över hela landet. Det påverkar alla arbetsgivare inom vården.
Men det finns positiva exempel – i Region Skåne drivs till exempel ett av fyra distrikt offentligt. Det är det enda skånska distriktet som inte har lidit av personalbrist i sommar. Nu öppnar Helene Öberg för att även Stockholms läns landsting ska ta tillbaka ambulanserna i egen regi.
– Om de privata leverantörerna inte kan uppfylla sina avtal så är det ett alternativ – som det är nu råkar personalen illa ut. Det är ingenting som ska göras på ett drastiskt sätt, men det finns positiva exempel i exempelvis Skåne och Göteborg.