Två år efter Amazons uppmärksammade Sverigelansering utvidgar nu företaget sin verksamhet. Från och med i höst kommer e-handelsjätten bedriva verksamhet, genom underleverantörer, på fem svenska lager.
– Självklart har vi en vaksam inställning mot företaget, säger fackförbundet Handels ordförande Linda Palmetzhofer.
Adam Daver
För två år sedan lanserade Amazon sin svenska hemsida. Samtidigt öppnades dörrarna till företagets lager, som drivs av underleverantören Kuehne Nagel, i Eskilstuna.
Nu har den amerikanska e-handelsgiganten slutit ytterligare ett avtal med en svensk lagerleverantör.
Från och med i höst kommer Bring, genom dotterbolaget Dreamlogistics, att lagerhålla e-handlares varor för Amazons räkning. En tredjepartslösning som på logistikspråk kallas TPL.
Det nya avtalet innebär att Amazon kommer att bedriva lagerverksamhet genom underleverantörer på fem platser i Sverige. I Stockholmsförorten Rosersberg, Habo, Ängelholm, Borås och sedan tidigare på Kuehne Nagels lager i Eskilstuna.
Unikt företag
Linda Palmetzhofer är ordförande på fackförbundet Handels – ett av de förbund som ingår i ett svenskt fackligt nätverk som jobbar för att utbilda och opinionsbilda om arbetsvillkoren på Amazon. Hon menar att det finns skäl att vara vaksam inför den amerikanska e-handelsjätten. Företaget är unikt, säger hon.
– Amazon är inte ett vanligt företag. Deras motstånd mot facklig organisering, kombinerat med den dominerande ställning de får i de länder de befinner sig i, gör dem unika.
Samtidigt poängterar hon att det viktigaste är att de fyra nya lagren, som drivs av underleverantörer, har kollektivavtal. Något som det existerande lagret i Eskilstuna har haft sedan starten för två år sedan.
– Det finns en rad risker om Amazon ökar sin närvaro i Sverige men i grunden är det viktigaste att det kommer att finnas kollektivavtal på de lagren som nu kommer att samverka med Amazon och att fackliga rättigheter upprätthålls, säger hon och fortsätter:
– Om Amazon väljer att etablera egna lager här gäller samma sak som för alla andra – schyssta villkor, fackliga rättigheter och kollektivavtal. Någonting annat kommer vi aldrig att acceptera, säger Linda Palmetzhofer.
”Beskrivits som flopp”
Amazon har sedan starten varit hemlighetsfullt när det kommer till att dela med sig av siffror. Men att Amazon i Sverige valt att sluta avtal med underleverantörer, snarare än att öppna egna lager, kan vara ett tecken på att företagets intåg på den svenska marknaden har varit blygsam. Det menar Julia Lindblom, författare och journalist på tidningen Arbetaren, som har bevakat Amazon i flera år.
– Många har beskrivit Amazons intåg i Sverige som en flopp. Att de väljer att jobba med underleverantörer eller serviceleverantörer tycker jag visar på att de inte vågar ta riskerna med en större expansion i Skandinavien, säger hon.
Samtidigt menar Julia Lindblom att tillvägagångssättet inte är unikt. I Turkiet har Amazon i flera år, precis som i Sverige, förlitat sig på underleverantörer för sin logistikverksamhet. Där annonserade nyligen företaget att de till nästa år ska bygga ett eget lager i Istanbul med 1000 anställda.
– Om Amazon lyckas i Sverige tror jag verkligen att de kan öppna egna lager även här. Men det beror på hur framgångsrika de blir. Idag är det helt enkelt billigare för dem att teckna kontrakt med Kuehne Nagel och Bring än att öppna egna lager, säger hon.