29 november 2019.
Det är Black friday och på många håll i världen demonstrerar Fridays for future för en hållbar klimatpolitik och ett slut på den ohållbara konsumtionen. I Paris sätter sig flera demonstranter och blockerar Amazons huvudkvarter i en klimatprotest. Samtidigt, i flera städer i Tyskland, strejkar Amazons anställda. Tyskland är Amazons näst största marknad, efter USA. Företaget utsätter sina anställda här för ”extrem press”, säger demonstranterna. De anställda blir sjuka. Fackföreningen Verdi säger till DW att deras medlemmars arbete inte kan fås ”till bottenpriser”. På andra sidan säger Amazon att de är ”en av de bästa arbetsgivarna inom logistikbranschen” och att fackliga förhandlingar inte behövs.
Åttaårig konflikt
Black friday-strejken var en strejk av många. Verdis konflikt med Amazon har pågått sedan 2013.
– Ja, vi är inne på åttonde året av strejker och mobiliseringar för att vi kräver ett kollektivavtal som täcker löner och skydd för arbetarna samtidigt som Amazon vägrar förhandla med en fackförening, säger Andre Scheer, som är medansvarig för Amazon hos Verdi, till Dagens ETC.
Konflikterna mellan Verdi och Amazon i Tyskland har dock eskalerat de senaste månaderna, berättar Scheer.
– Skyddsåtgärderna mot covid-19 har varit… komplicerade. De tillkom sent och var ändå otillräckliga. Ett tag förkortade de till exempel skiften med 15 minuter, så att arbetarna inte skulle gå om varandra och trängas och riskera smitta, efter de anställdas protester. Problemet var att de också drog av den kvarten från lönerna, vilket vi nu arbetar emot.
Har ni gjort några framsteg i konflikten med Amazon?
– Ja, sedan 2013 har Amazon gått med på både högre löner och vissa förbättringar i arbetsmiljön, de har varit tvungna att reagera när våra medlemmar har strejkat. Men de vägrar fortfarande acceptera kollektivavtal, de menar att de är ett bra företag och att de ger sina anställda saker frivilligt, att facket inte behövs för att trycka på.
Idag handlar huvudkonflikten fortfarande om covid-19. Fram till slutet av maj fick Amazonanställda i Tyskland två euro extra i timmen.
– Men om man var sjuk eller ledig fick man inget tillägg, vilket ledde till att många kom till jobbet sjuka för att de behövde pengarna. Den 1 juni gjorde de sig dock av med tillägget eftersom Amazon tycker att ”covid-19 är det nya normala”, så därför kan lönerna gå tillbaka till normalläget. Vi strejkade mot det i juni och det var inte sista gången.
Satsning väcker oro
I veckan rapporterade DN att Amazon har planer på att lansera en storskalig Sverigesatsning redan i höst. Det väcker oro hos svenska fackförbund.
– Amazon är inte ett vanligt företag. Deras motstånd mot facklig organisering, kombinerat med den dominerande ställning de får i de länder de befinner sig i, gör dem unika, säger Linda Palmetzhofer, tillförordnad förbundsordförande för Handels.
Hon ser att företaget konsekvent har agerat fientligt mot fackförbundsrörelsen på olika håll i världen.
– Vi har sett exempel på hur Amazon aktivt motarbetat deras anställdas rätt att ställa krav. De gav till exempel ut en instruktionsfilm till sina chefer om hur man motverkar anställda som vill organisera sig fackligt. En sådan handling ser vi allvarligt på.
Andre Scheer delar Palmetzhofers oro.
– Amazons närvaro i Sverige kommer att bli ett problem för arbetare. Företagskulturen är väldigt nordamerikansk i de bemärkelsen att de är emot fackföreningar. Dessutom upplever de att de är så mäktiga att de kan ignorera fackföreningarnas protester – de säger att det inte spelar någon särskilt stor roll om protester innebär att de förlorar pengar på en plats, de tjänar så otroligt mycket i andra regioner att det vägs upp.
”Katastrofala arbetsvillkor”
Palmetzhofer har följt sina kollegors arbete i Tyskland och ser det som problematiskt att Amazon har vägrat skriva kollektivavtal.
– Det är ett stort problem för alla de anställda som blir utnyttjade av företaget och inte får schyssta villkor, men det är också ett problem för hela arbetsmarknaden. Det skapar en osund konkurrens där schyssta företag som gör rätt för sig har svårt att konkurrera med företag som inte gör det.
Tyskland är dock långt ifrån det enda landet där det finns stora konflikter mellan Amazon och fackföreningarna, berättar Linda Palmetzhofer.
– Vi har hört från våra fackliga kollegor i andra länder hur det blir när Amazon etablerar sig och det har varit stora problem. Det är inte ett företag som respekterar fackliga rättigheter eller deras anställdas villkor. Vi har fått in rapporter om hur anställda som vill organisera sig motarbetas, hur anställda ständigt övervakas och hur arbetsvillkoren, framförallt i lagren, har varit katastrofala.
Palmetzhofer betonar dock att Handels inte motsätter sig att Amazon kommer till Sverige.
– Vi är inte emot en etablering. Alla företag som vill får komma till Sverige. Men jag vill vara tydlig: här gäller kollektivavtal. Vill man verka i Sverige måste man respektera den svenska modellen där fack och arbetsgivarorganisation gör upp om villkor, det gäller självklart även Amazon.