– Jag läste boken ”Den onda badankan” som tar upp hur barn ständigt exponeras för skadliga ämnen i vår miljö när bland annat plastleksaker utsöndrar kemikalier.
Boken har bland annat medfört att hon har koll på vilka leksaker dottern Hedvig, som är 10 månader, har. Än så länge har hon inte fått några nya plastleksaker men när Hedvig blir äldre går det ju inte att undvika.
– Då gäller det att ha koll så de inte innehåller farliga kemikalier. Mjuka plastleksaker kommer jag att kolla extra noga. Hittills har jag bara köpt bitringar av ekologiskt naturgummi. Finns mycket giftfria leksaker att handla på nätet. Jag litar på dem som är märkta med eco-label.
En annan plastrelaterad kemikalierisk som Amanda Kroon har tagit till sig är den att man inte ska använda plast i mikron. Region Örebro läns miljöstrateg Saara Nummelin menar att det i stort sett är omöjligt att veta vilka plaster som avger farliga kemikalier när de värms upp i mikron. Amanda Kroon använder inte ens de som säljs som matlådor för att värmas i mikrovågsugn.
– Jag har helt slutat mikra i plast. Numera använder jag en matlåda i glas i mikron. Även nappflaskan är av glas med tanke på larmen om hormonstörande ftalater i plastnappflaskor som gick för några år sedan.
Ett av råden i Region Örebro läns rekommendationer om barn och kemikalier har gått henne förbi. Det om att man inte ska dammsuga utan våttorka golven hemma.
– Det var en nyhet för mig. Men vid närmare eftertanke förstår jag att dammsugandet röjer runt en massa damm och med det kemikalier.
Att nya textilier kan innehålla mycket kemikalier var dock ingen nyhet. Amanda Kroon förklarar att Hedvig mest ärver kläder från en kompis som är lite äldre när han har vuxit ur dem. På så sätt är kläderna redan använda och urtvättade.
– Men när jag köper nytt tvättar jag dem alltid innan de används, det är jag väldigt noga med.
När hon umgås med andra småbarnsföräldrar pratar de inte om kemikalier i vardagsmiljön vilket är synd eftersom Amanda Kroon tycker att det är viktigt att barnen inte utsätts för onödiga risker. Om föräldrarna pratade mer om det och tipsade varandra om vilka onödiga riskprodukter som finns, vore det lätt att plocka bort dem för alla. Men så länge Hedvig är kvar hemma känner Amanda Kroon att hon har ganska bra koll på miljön runt omkring henne.
– Jag oroar mig lite för vad som kommer att hända när hon börjar på förskolan i höst. Där går det inte att styra vad Hedvig får i sig.
Fotnot: Amanda Kroon rekommenderar böckerna ”Den onda badankan” och ”Badskumt” av Katarina Johansson för den som vill fördjupa sig i ämnet kemikalier i vardagsmiljön.