S i Malmö tar strid mot partilinjen: ”Viktigt att hålla huvudet kallt”
Dagens ETC
Bura in buset. Tuffare straff och friare tyglar för rättsapparaten. Det är vad som ska ta knäcken på gängen, säger Socialdemokraterna.
Malmös S-kommunalråd Sedat Arif tar strid mot partiets hårda linje. I ryggen har han framgångarna från staden som kallades Sveriges Chicago. Men där skjutningar och sprängningar har hejdats.
– Det är viktigt att hålla huvudet kallt, säger Sedat Arif.
Vem vågar bo där? I rånens huvudstad, Sveriges Chicago. Hösten 2012 går snacket om Malmö som en stad i fritt fall. Skitsnack, tycker kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) och tar emot SVT:s ”Uppdrag granskning” och reportern Janne Josefsson för att visa upp en annan bild. Han har valt Seved, Södra Sofielund som mötesplats, stadens då mest ökända område.
Det går inget vidare.
Framför rullande kamera dräller två unga män ut ur en bil och börjar tjafsa med Reepalu och Josefsson.
– Det här är min gata. Du filmade mig, hey, hojtar en av dem.
En lång ordväxling uppstår där Reepalu bemöter ”håll käften” och ”fuck you” med tappra, men fåfänga försök till ett samtal tills männen hoppar in i bilen och drar därifrån.
”Bara” ett riskområde, inte utsatt
En fredag i april 13 år senare vräker solen ner över Malmö. Dagens ETC har stämt träff med ett av de nuvarande socialdemokratiska kommunalråden Sedat Arif, ett stenkast från platsen där scenen i ”Uppdrag granskning” utspelade sig.
– Det är en helt annan plats nu, säger han.
Projektet ”Sluta skjut” syftar till att erbjuda en väg ut från det kriminella livet. Hånen när det sjösattes har tystnat. Sedat Arif betonar vikten av tålmodighet från samhällets sida. ”Det blir ibland två steg fram och tre tillbaka.”
Södra Sofielund är borta från polisens lista över särskilt utsatta områden. Numera klassas det ”bara” som ett riskområde. Den positiva utvecklingen gäller också Malmö som helhet. Katastrofåret 2017 var det 62 skjutningar och 65 sprängningar i staden. I fjol var antalet skjutningar nere i 23 och sprängningarna i 16.
Kommunalrådet har bjudit med kommunpolisen Tobias Bråhammar för att ge uniformerad tyngd åt det positiva budskapet. När vi kommer fram till Sevedsplan, Södra Sofielunds centrum, beskriver han utvecklingen.
Blomkrukor blockerar brass
– För polisens del är det väldigt tydligt att vi inte har den akuta problematiken vi hade för tio år sedan med dödligt våld, öppna drogscener och nedgångna fastigheter, säger Tobias Bråhammar.
Vad ligger bakom vändningen? Straffen som skärpts? Visitationer? Avlyssning? Varken Sedat Arif eller Tobias Bråhammar nämner något av detta när de radar upp åtgärder som de anser har bidragit.
Istället pekar de mot ett gäng blomkrukor.
De står mitt i gatan och utgör tjusiga hinder. För tio år sedan körde bilarna i skytteltrafik. För att leverera narkotika.
– Det handlar om att ta tillbaka de offentliga ytorna, säger Sedat Arif.
Fler går till jobbet
Övervakningskameror har också bidragit för att tränga undan den öppna droghandeln, skjuter Tobias Bråhammar in. Samtidigt har de nedgångna husen och gårdarna mellan dem fräschats upp. Ut med det trasiga, bort med klotter. In med odlingsjord och konst på fasader.
Att bekämpa kriminalitet handlar till stor del om att erbjuda alternativ till den, enligt Sedat Arif. Jobb, inte minst. Siffror flödar ur kommunalrådet. På arbetslösheten i staden som pressats ner från över 20 procent till omkring 12. På antalet hushåll med försörjningsstöd som nära nog halverats. De som söker förväntas vara i aktivitet inom två veckor.
Men framförallt är det kommunens förvaltningar som fått krav på sig att fixa fram arbetsmarknadsanställningar, enligt Sedat Arif. I samarbete med Arbetförmedlingen hjälper kommunen också till att rusta arbetslösa för de jobb som finns.
– Det kom några företag till mig och sa att de ville anställa solcellsmontörer men att de inte hittade dem. Då startade vi upp jobbspår med korta utbildningar.
Efter tolv veckors utbildning hade 80 procent fått jobb.
Kommunpolisen Tobias Bråhammar understryker att brottsligheten varken känner kommun- eller nationsgräser. "Unga kommer hit, men unga lämnar också Malmö för att utöva grövre våldsdåd.”
Muskulösa Malmö – men Burlöv då?
Sedat Arif har gått den långa vägen i partiet. Stadsdelspolitiker i Rosengård där han växte upp. Anställd ombudsman. Sedan 2017 kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst. Att dela ut kängor mot högerregeringen sitter i den S-märkta ryggmärgen. De nonchalerar den stigande arbetslösheten och lämnar kommunerna i sticket, anser han.
– Malmö har kanske musklerna, men hur ser det ut för Burlöv, för Lomma, för hela Skåne?
En större ovana kan skönjas när det gäller att kritisera den egna partiledningen. Han tassar försiktigt. Men på partikongressen i maj ska han fajtas för en större tonvikt på det förebyggande arbetet. I det Skånedistrikt han representerar finns en bild av att partiet ryckts med av ropen på snabba åtgärder när skjutningar och sprängningar eskalerat. Det finns en slagsida mot repression.
– Vi försöker säga att det är viktigt att hålla huvudet kallt. Det som hjälpt oss är att vi gjort både och. Om jag låser in 15 ungdomar i Malmö kommer det att komma 20 till om jag inte gör det tidiga och förebyggande arbetet.
Eget kapitel om brott
I det nuvarande S-partiprogrammet är brottsbekämpningen insprängd i korta små stycken i avsnitten om EU och om välfärdspolitik. I det förslag till nytt program som kongressen ska anta ståtar kriminalpolitiken med ett helt eget och matigt kapitel.
– Det här är ett område där vi utvecklar vår politik och förändras som parti, sa partiledaren Magdalena Andersson när hon presenterade partiledningens syn på frågorna inför kongressen.
Medborgarskap ska dras in för grova brottslingar med dubbla medborgarskap. Anonyma vittnen ska kunna användas i domstol. Visitationszoner som verktyg för att bryta spiraler av grovt våld. Socialdemokraterna har rört sig i Tidöpartiernas riktning i flera kriminalpolitiska frågor.
Visitera hela staden
Visitationszonerna finns i polisens verktygslåda sedan ett år tillbaka. Det innebär att polisen under två veckors tid visitera vem de vill inom området. Under vågen av sprängningar i vintras ville Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho inrätta en visitiationszon i hela södra Stockholm.
Sedat Arif befarar däremot att det kan rasera polisens arbete med att skapa förtroende för invånarna i utsatta områden. Om invånare som aldrig misstänkts för brott stoppas på väg till jobb eller skola kan misstron växa. Själv är han uppvuxen i Rosengård, ett område som fortfarande står på listan över särskilt utsatta.
Han vittnar om en känsla av att känna sig utpekad.
– Vi människor med utländsk bakgrund målas ständigt upp som ett problem för samhället.
Stora blomkrukor har bidragit till att få stopp på det ständiga flöde av knarkleveranser som tidigare satte sin prägel på Seved.
Teresa Carvalho understryker att det var dessa farhågor som var skälet till att partiets egna förslag var att polisen skulle ha rätt att visitera överallt, hela tiden, istället för i utpekade områden. Samtidigt beskriver hon positiva reaktioner i sin hemstad Norrköping när polisen i somras beslutade om en visitationszon i området Hageby, något som enligt polisens utvärdering inte hade någon mätbar effekt.
– I en eskalerad våldssituation kände människor att nu händer det någonting som var trygghetsskapande, säger hon.
Sänkt ålder för fängelse
Riktigt orolig är Sedat Arif över förslaget från regeringens utredare att sänkt straffmyndighetsålder för de grövsta brotten till 14 år. I kombination med de särskilda ungdomsfängelser som ska införas kan konsekvenserna bli förödande, fruktar han.
Unga kommer stärka sin status som kriminella och knyta helt fel sorts kontakter. I värsta fall gör det att ännu yngre gärningsmän utför grova våldsbrott, varnar Arif.
– Vad är det som säger att inte en tolv-åring får ett vapen i handen istället?
Ungdomsfängelser tycker Teresa Carvalho är bra. Det är bättre att Kriminalvården tar hand om unga kriminella än att de blandas på Sis-hem med ungdomar som har andra problem. När det gäller sänkt straffmyndighetsålder har S-ledningen inte bestämt sig. Teresa Carvalho vill avvakta remissvaren på utredningen. Men hon pekar på att antalet mordärenden där barn under 15 år är inblandade har tredubblats.
– Det är klart att vi, liksom alla partier, behöver vara beredda att överväga nya verktyg för att möta den här utvecklingen.
Teresa Carvalho ser inte den slagsida mot repressiva åtgärder som Sedat Arif ser. ”Repression med precision” är ledordet när hon står bredvid Magdalena Andersson på pressträffen. Carvalho framhåller att partiet inte ser ett behov av att skärpa straffen generellt. Brottsligheten som helhet ökar inte, det är när det gäller grovt våld i form av skjutningar och sprängningar som Sverige sticker ut som en värsting i västvärlden.
– Där är det helt uppenbart tycker jag att vi behöver flytta fram samhällets positioner, säger Teresa Carvalho.
Sedan tidigare vill Socialdemokraterna ha en maffia-lagstiftning av amerikansk modell där en bärande del är att personer som är med i kriminella nätverk ska kunna dömas kollektivt för grova brott, utan krav på bevis i direkt delaktighet i det enskilda brottet.
Vill sätta åt de svarta stålarna
Nu har S-ledningen ett nytt förslag som ska försvåra livet för de svåråtkomliga gängtopparna överst i pyramiden. En åklagare ska kunna besluta om begränsningar mot grovt kriminella, exempelvis när det gäller vart de får resa och vilka de får träffa.
Sedat Arif har inte tagit ställning till om förslagen lever upp till de höga krav på rättssäkerhet han anser man behöver slå vakt om hur ivrig man är att bekämpa brottsligheten. Men att man ska gå på gängtopparna är han helt överens med sin partiledning om. Idag tycker han att det snackas för mycket om de våldsamma unga männen på gatan, för lite om nätverkens toppar. De som tjänar storkovan.
– Vi måste gå åt incitamenten. Pengarna, drogerna.
Han efterlyser statliga insatser för att skala upp arbetet Malmö gör för att slå mot den svarta ekonomin. Här har Kronofogden, Skatteverket, Försäkringskassan och en rad andra myndigheter gått samman för att tackla människohandel, bidragsfusk, otillåtna avfallsverksamheter och en rad andra ljusskygga företeelser som göder kriminalitet.
Så länge pengar finns att tjäna på brotten kan man inte utgå från att Malmös positiva utveckling fortsätter, enligt Sedat Arif. Att det inte är läge att slå sig till ro är tydligt i rapporter från stadens revisorer.
Under en åtta månader lång period ifjol misstänktes 870 Malmöbarn vara inblandade i kriminalitet. En tiondel av dem var tolv år eller yngre. Stadens socialtjänst kritiserades för att vara saktfärdiga med att sätta in insatser.
Föräldrastöd i moskén
Samtidigt ser Sedat Arif möjligheter att flytta fram positionerna i det förebyggande arbetet när situationen med skjutningar och sprängningar lugnat ner sig. Nu ligger fokus på sådant som att stötta föräldrar i samarbete med föreningar, församlingar och moskéer. Det ska inte krävas att man navigerar på stadens hemsida för att hitta stödet.
– Vi går till dem istället för att man ska gå till socialtjänsten som man ofta inte har förtroende för.
Han noterar att även ett nytt förslag från S-ledningen handlar om att stödja föräldrar. Samhället ska med hjälp av riskfaktorer som missbruk, trångboddhet och våld i hemmet tidigt identifiera vilka barn som riskerar att dras in i kriminalitet. Att jobba med familjerna är centralt, anser Sedat Arif. Föräldraskap är svårt, inte minst för vuxit upp i ett land med andra normer.
– Det krockar kanske med hur jag är van vid att uppfostran är. Där måste vi som samhälle ställa upp.
”Själva området är jättefint och centralt och jag känner mig trygg och säker här nu”, säger Madelen Henriksen som bor vid det förut ökända Sevedsplan.
Den 13 år gamla katastrofscenen i ”Uppdrag granskning” upprepar sig inte. Istället stöter Dagens ETC på Madelen Henriksen som för tio år sedan aktade sig för att ens sätta sin fot runt Sevedsplan där droghandeln blomstrade. I bakhuvudet fanns rädslan för våld.
Nu bor hon här sedan fem år tillbaka och vittnar om en ständig förbättring.
– Självklart händer någonting överallt, men det är absolut inte otryggt, säger hon.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.