Det högerextrema partiet har ett stort genomslag på sociala medier, bara SD och Moderaterna är större enligt en granskning över alla partiers engagemang på Facebook, som analysföretaget EzyInsights gjorde åt DN nyligen.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Alternativ för Sverige grundades av de tre uteslutna sverigedemokraterna Gustav Kasselstrand, William Hahne och Jessica Ohlson. ETC Stockholm berättade att partiet var på gång redan i mars 2017, men det dröjde till 5 mars 2018 innan partiet lanserades officiellt och nu satsar de på att ta sig in i riksdagen.
– Det är ett högerextremt parti som utmanar SD om rollen som det stora nationalistiska partiet. AFS har betydligt öppnare dörrar till resten av den radikala extremhögern. Man bryr sig i mycket mindre grad om var ens aktivister har varit aktiva förut, ser inte att öppen rasism i sociala medier är ett problem och flirtar gärna med antisemitiska tankefigurer i sina tal. Man är mer vulgära i sin framtoning, säger Daniel Poohl, chefredaktör för Expo.
Portades från SD
De tre grundarna uteslöts från SD efter interna konflikter, där trion beskrevs tillhöra en mer ”etnonationalistisk” falang som ville att SD skulle föra en betydligt radikalare migrationspolitik.
Kritiken har också bestått i att SD anses vara toppstyrt och har ”lämnat de nationalistiska idealen”. Kasselstrand, som även varit ordförande för ungdomsförbundet SDU, har sagt att SD blivit ”mätta, trötta och bekväma”.
– Partiet drivs av personer som är utkastade ur SD för att de hade en annan syn på hur man skulle förhålla sig till resten av extremhögern. Man tycker att SD har blivit för mesiga och anpassat sig för mycket i sin strävan efter makt, säger Daniel Poohl.
Under våren duggade avhoppen tätt och fyra av SD:s riksdagsledamöter gick över till AFS, däribland förre SD-partiledaren Mikael Jansson.
Men trots konflikterna är närheten till Sverigedemokraterna fortfarande stark. Partiledaren Gustav Kasselstrand gick i veckan ut med att han förtidsröstat på Sverigedemokraterna i landstinget och kommunen, där AFS inte ställer upp.
– Det förvånar inte. SD är det parti som ligger närmast AFS, säger Daniel Poohl.
Öppen antisemitism
Den stora frågan som AFS driver inför valet är återvandring, repatriering, av invandrare. I partiprogrammet skriver Alternativ för Sverige att de vill inför en ny myndighet, ”Återvandringsverket”, som ska tvångsdeportera alla asylsökande som väntar på beslut och ompröva samtliga uppehållstillstånd som utfärdats efter år 2000.
Jeff Ahl, en av de avhoppade SD-ledamöterna, har i ett anförande i riksdagen sagt att hundratusentals personer ska tvångsdeporteras. Ahl har även under torgmöten sagt att moskéer ska beslagtas och byggas om till något ”samhällsnyttigt” samt att han vill förbjuda ”ickesvenska” religiösa symboler i privat och offentlig tjänst.
Under valrörelsen har partiet bland annat gjort flygblad och haft kampanjer med bilder på flygavgångar till några av de länder som Sverige tar emot flest flyktingar ifrån.
Retoriken är hårdare än hos SD och de flirtar mer öppet med antisemitiska idéer. De är mycket grövre mot minoriteter, framförallt mot islam, säger Daniel Poohl.
Inställd valfinal
På flera möten under partiets så kallade ”återvandringsturné” genom Sverige under sommaren har nazistiska NMR stått i publiken och applåderat AFS-talarna.
När AFS hade torgmöte i Malmö i söndags kom runt 100-150 personer, som möttes av ungefär det tredubbla antalet motdemonstranter. En av AFS-medlemmarna som talade blev anmäld för hets mot folkgrupp av polisen efter sitt tal.
På fredag skulle Alternativ för Sverige hållit ”valfinal” med tal, musik och inbjudna utländska gäster i Kungsträdgården mitt i Stockholms city. Under måndagseftermiddagen gav dock Stockholms stad besked om att evenemanget ställts in, efter polisanmälningen om hets mot folkgrupp i Malmö.
– Våra lokaler och anläggningar ska inte användas av dem som vill skada vår demokrati. Detta gäller lika oavsett vilken antidemokratisk eller extrem politisk inriktning man stödjer, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.
Men partiet säger sig strunta i beskedet och fortsätter uppmana alla att komma till Kungsträdgården.
”Fullständig skandal! Vi låter inte etablissemanget tysta oss! På fredag går vi man ur huse. Alla till Kungsan”, skriver AFS på sina sociala mediekanaler.
”Det finns inget som talar för ett genombrott"
När Dagens ETC ringer runt till landets opinionsinstitut hamnar AFS långt ifrån riksdagsspärren på 4 procent.
– I våra mätningar har de varit marginella. Det är ett par svar per mätning som nämner dem. Mindre än en halv procentenhet, kanske 0,1–0,3 procent någonstans. De är inte större än Landsbygdspartiet, Medborgerlig Samling eller Piratpartiet, säger David Ahlin på Ipsos.
– De är inte mätbara. De nämns enstaka gånger i mätningarna, men inte så att vi kan göra procentsiffror av det. Vi har en regel om att man ska ha minst 1,5 procent i tre efterföljande mätningar. Där är inte AFS i närheten, säger Karin Nelson på Inizio.
– De ligger mellan 0 och 0,2 procent. I våras när de var lite mer omtalade var de ändå klart under en halv procent. Det är på samma nivå som andra småpartier som Kommunistiska partiet, Landsbygspartiet eller Pensionärspartiet, säger Toivo Sjörén på TNS-Sifo.
– Det går inte att svara på. Vi lägger inte ut siffror under 2 procent, säger Viktor Wemminger, konsult på Novus.
– De är så små så det går inte att säga. De är ju långt under en procent och det finns inget som talar för ett genombrott, säger Örjan Hultåker på Skop.
Högst ett par procent
Inget av opinionsinstituten redovisar Alternativ för Sverige separat. För att särredovisa ett parti finns gränser på omkring 1–2 procent, flera mätningar i följd. AFS är inte i närheten av den gränsen i någon mätning. Högst siffror får partiet hos YouGov.
– Vi särredovisar om ett parti har haft över 2 procent tre månader i rad. AFS är mindre än så, men de ligger ganska nära. De fick ganska stort genomslag när de lanserades i mars och gick från i princip noll till knappt två procentenheter. Sedan dess har det inte varit några stora förändringar, säger Lars Gylling på YouGov.
Trots att det är stor osäkerhet med så låga siffror har YouGov försökt att analysera var AFS väljare kommer ifrån.
– Det är särskilt från SD och sådana som inte röstade alls 2014, säger Gylling.
Gissar på ett par procent
Daniel Poohl på Expo tror inte att Alternativ för Sverige kommer nå några stora framgångar i valet.
– De kanske kan få 1–2 procent, men jag vet inte ens om de får så mycket. Det här är en satsning som kommer vid helt fel tidpunkt. SD är i ett vinnar-läge och har en populär partiledare med stort förtroende i väljar-kåren. Att då komma och säga att SD är på väg åt fel håll är svårt.
Han menar också att AFS är våghalsiga som satsar allt på ett kort, att komma in i riksdagen, och därför är risken ganska stor att det pyser ihop efter valet.
– Framför allt genom att man inte tittar på hur SD gjorde, som byggde upp en lokal närvaro och gick genom kommunerna. Det här är allt eller inget. Jag tror inte de överlever till nästa val. Det har kommit många utmanar-partier och SD har käkat upp allt. De kommer inte lyckas ta sig in i riksdagen, säger Poohl.