Mellanstadietjejer som utsätts för våld, hot och kontroll av den de är tillsammans med. Kvinnojouren i Helsingborg larmade nyligen om att allt yngre flickor söker hjälp, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.
Jenny Wrobel, verksamhetsansvarig på jouren, berättar för Dagens ETC att jouren riktar sig till kvinnor och inte unga tjejer, men trots det har en ökning av yngre tjejer börjat komma smygande de senaste åren. En del är så unga som 12 år.
– Vi vet ju att våldet eskalerar och bli värre över tid. Den här typen av grovt våld såg vi bland äldre kvinnor. Det kan nu finnas bland 15-16-åringar. Att de utsätts för både fysiskt och psykiskt våld och att de är väldigt kontrollerade, säger Jenny Wrobel.
De utsätts för både fysiskt och psykiskt våld och att de är väldigt kontrollerade
Hon säger att andra jourer hon haft kontakt med upplever samma sak. Mycket av våldet sker digitalt och i föräldrahemmet, men utan att föräldrarna vet om det trots att de är hemma. Tjejerna berättar också om sexuellt våld.
– De ska ställa upp på saker som killarna har sett i porrfilmer, och tjejerna vet inte riktigt vad de ska ställa upp på och inte. Har hon blivit isolerad är det lättare att påverka henne att tro att det är så här det ska vara, säger Jenny Wrobel.
Telefonen ett vapen
Örebro tjejjour är ytterligare en jour som ser en liknande utveckling. Av dem som hör av sig och har utsatts för våld, kontroll, eller sexuellt våld är det fler som uppger att partnerna är förövaren i år jämfört med förra året. Andelen som uppger partners har stigit från 20 till 23 procent och i reda tal handlar det om en ökning från 14 tjejer vid den här tiden förra året till 20 tjejer i år. Det är en ökning med 40 procent.
Sabina Tärnqvist, vikarierande samordnare på jouren, säger att den digitala kontrollen är tydlig och att telefonen blir ett vapen som används mot tjejerna. Hon berättar om unga tjejer som får ont i magen varje gång det plingar till i telefonen, samtidigt klarar de inte klarar sig utan den.
– Unga tjejer har svårt att hitta trygga rum. Den digitala världen, där unga tjejer sticker ut när det kommer till att drabbas av sexuellt våld, är alltid tillgänglig. Unga har också en annan attityd när det kommer till våld. Killarna tycker inte att det är en stor grej och offren ser det inte heller så. Det gäller allt från oönskade dickpics till ren våldtäkt, säger Sabina Tärnqvist.
”På liv och död”
Även stiftelsen 1000 möjligheter, som driver den nationella stödlinjen för unga, har sett en ökning av samtal från unga de senaste månaderna. Zandra Kanakaris, generalsekreterare och grundare av stiftelsen, säger dock att ökningen skett samtidigt som man annonserat mycket på Tiktok som har en yngre målgrupp, vilket skulle kunna vara en förklaring till ökningen.
– Men vi har alltid mött även de som är lite yngre. Det är viktigt att samhället förstår att våldet börjar tidigt. Många tror att det börjar senare och därför pratar man inte med sina barn tillräckligt tidigt, säger hon.
Det är viktigt att samhället förstår att våldet börjar tidigt.
Hon säger att många inte förstår att våldet i ungas relationer är lika grovt och allvarligt som i vuxnas relationer. Det som skiljer sig åt är omständigheterna runtomkring. Att partnern går i samma skola och bara är några klassrum bort är inte ovanligt. Det i kombination med kontrollen med hjälp av digitala verktyg som till exempel sociala medier gör att unga tjejer som blir utsatta för våld i relationer kan bevakas en stor del av dygnets timmar.
Det är också ett problem att ungas relationer och känslor inte tas på allvar av vuxenvärlden, säger hon.
– Man raljerar lite, ”det vet man hur det var när man var ung, det kunde vara som en berg- och dalbana och kännas som att det var på liv och död”, säger hon.
– Men den faktiska verkligheten är att killars våld mot tjejer i allra värsta fall kan vara på liv och död. Det har vi tyvärr sett i flera fall de senaste åren, säger hon.