– De vill klara sig själva och göra rätt för sig. De skäms för att de kommer efter med räkningar och får betalningsanmärkningar, säger Tina Fingal Swens.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
De senaste tre åren har allt fler nyblivna pensionärer sökt hjälp hos Eksam. Det är personer som är mellan 65 och 70 år.
– Men det här är första året som gruppen med personer som är över 75 år också ökar.
Pensionen räcker inte
Tina Fingal Swens berättar att det finns flera orsaker till att allt fler äldre hamnar i ekonomisk kris. En del har stora skulder och finns redan hos Kronofogden när de blir pensionärer. Andra har varit skuldsatta när de var i arbetsför ålder och har fått skuldsanering.
– Man får bara skuldsanering en gång i livet. En del som redan har fått skuldsanering får nya skulder och hamnar hos Kronofogden igen. Vi ser att personer som är över 80 år och har skulder ökar.
Andra blir änkor eller änklingar och blir fast i stora bostäder som de inte har råd med som ensamstående, men tvingas bo kvar ändå på grund av bostadsbristen. Och en del pensionärer väljer att ta ut sin tjänstepension under en begränsad tid.
– De kanske inte räknar med att leva så länge som de gör. Och sedan när de inte får tjänstepension längre utan ska leva på den allmänna pensionen räcker inte pengarna, säger Tina Fingal Swens.
Sms-lån ökar
Att pensionärer tar sms-lån för att klara sina kostnader är ett nytt fenomen som Eksam inte har sett tidigare. Lånen med höga räntor används ofta för att betala räkningar och lån som släpar efter. Det är lätt att handla på kredit i affärer och mackar och ta snabba lån i dag.
– I dag är sms-lån vanligast bland pensionärer. Men den största ökningen av sms-lån sker bland dem som har fyllt 50 år men ännu inte har gått i pension. Däremot minskar sms-lånen bland unga, säger Tina Fingal Swens.
Samarbete
Att fler äldre som behöver hjälp med sin ekonomi vänder sig till Eksam beror också på att information om att föreningen finns når ut till fler. Tina Fingal Swens berättar att Eksam har ett bra samarbete med Kronofogden och andra lokala aktörer som Öbo. Om en person exempelvis inte betalar hyran och varslas om vräkning får de information om att de kan få ekonomisk rådgivning av Eksam.
– De ser vikten av att folk får hjälp och att hjälpen ger resultat. En förvarning om vräkning är ju inte samma sak som att bli vräkt, säger Tina Fingal Swens.