Huvudstaden har de fyra senaste åren styrts av en blågrön koalition bestående av M, KD, L, C och MP, men av allt att döma kan den nu bytas ut.
Detta sedan Socialdemokraterna går mot en stor succé, med 29,2 procent av rösterna, vilket är nästan 7 procentenheter högre än i kommunvalet 2018.
– Stockholmarna är trötta på Moderaternas privatiseringar och utförsäljningar, och ser att vi har en bättre politik där vi inte kommer att sälja ut lägenheter eller frånsäga oss rådigheten över Stockholms skolor. Men också för att vi är garanten för att hålla Sverigdemokraterna borta, säger Karin Wanngård, (S), på telefon till Dagens ETC på måndagsförmiddagen.
Även Vänsterpartiet går starkt framåt i huvudstaden, och ökar med nästan två procentenheter till 14,9 procent.
– Det är glädjande att det ser bra ut på kommunal nivå och att vi går framåt. Den blågröna majoriteten har definitivt fått underkänt av stockholmarna, säger Clara Lindblom, toppkandidat för V i Stockholm, till Dagens ETC.
FI åker ut
Feministiskt initiativ lämnar kommunfullmäktige i Stockholm efter åtta år, varav fyra 2014-2018 som en del av det rödgrönrosa styret. Partiet backar stort, från 4,6 i valet 2014 till 3,3 i förra valet och ser nu ut att få blott 1,2 procent av rösterna.
S och V får tillsammans 44,1 procent i Stockholms stad, medan de fyra borgerliga får 37,6.
Miljöpartiet backar preliminärt med över två procentenheter i huvudstaden till 6,1 procent.
Även om Alliansen skulle fortsätta samarbeta tillsammans med MP når de endast upp till 43,7.
Inte ens om Alliansen skulle ta stöd av Sverigedemokraterna – vilket flera av partiföreträdare, däribland Liberalernas toppnamn Jan Jönsson kraftigt bedyrat aldrig kommer hända – så skulle de bli större än en rödgrön koalition.
Men Karin Wanngård vågar inte ta ut segern riktigt än.
– Nej, alla distrikt är ju inte färdigrapporterade ännu,, men om det här står sig ser det ut att kunna bli en majoritet med oss, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det är den förhoppning jag har. Men vi vet inte än, det tar några dagar till innan vi har klara besked.
Har ni fått några indikationer på vilken sida MP kommer välja att samarbeta med?
– Det är ett beslut som de måste ta, men när de valde att samarbeta med högern efter förra valet så var det för att de var tydliga med att de ville sitta i en majoritet. Nu hoppas jag de står fast vid det, att de vill sitta i en majoritet. Och som siffrorna ser ut nu så är det ju svårt att fortsätta med dagens styre utan att ta stöd av Sverigedemokraterna.
Finns det överhuvudtaget något som inte tyder på att det blir maktskifte?
– Jag har svårt att se det på de siffror som vi har nu. Det är om något skulle hända med de sista valdistrikten som är kvar att räkna. Men det är klart att jag har en stark förhoppning om ett maktskifte i Stockholm.
I många valdistrikt i Västerort, framförallt kring Järvafältet, ligger ”övriga partier” omkring 10 procent, till och med uppåt 20 procent på sina håll. Sannolikt rör det sig om Partiet Nyans, som där verkar göra ett väldigt bra val, samtidigt som S backar lite i samma valdistrikt.
Men huruvida det är potentiellt rödgröna väljare som gått till Nyans är för tidigt att sia om.
– Det där måste vi återkomma till i en djupare analys, men vi kan konstatera att Nyans i vissa valdistrikt har gått framåt, säger Karin Wanngård.
Varför tror du att många i de områdena verkar ha valt Nyans före S eller V?
– Det beror väl på att de tycker Nyans är bättre antar jag, men det kan också vara så att vi inte har nått ut med vår kampanjorganisation. Vi har haft en väldigt bra valkampanj, men det kan ju vara så att när vi utvärderar den att vi inte har nått fram i exakt hela Stockholm. Det måste vi analysera i lugn och ro.
Vad är det första ni ska göra om ni får makten i Stadshuset nu?
– Det finns många viktiga saker, men framförallt satsa på skolan. Införa ett tvålärarsystem så att alla barn klarar behörigheten till gymnasieskolan. Bygga mer bostäder, absolut inte sälja en enda lägenhet i Stockholm. Vi behöver bli fler stockholmare, och få slut på den negativa utflyttningen vi ser av barnfamiljer. Och slut på utförsäljningen av framförallt skolor och förskolor, det behöver vi ha en rådighet över. Vi har ett ansvar att fylla skolor med kunskap, det är väldigt oklokt att sälja ut, säger Karin Wanngård.
Miljöpartiet har ännu inte bestämt sig för vilken sida de ska välja.
– Jag förstår att det är många som är nyfikna på vad som händer nu, men eventuella samtal och förhandlingar sköter vi inte via media. Vår ingång är att förvalta det mandat vi har fått av stockholmarna och få igenom så mycket grön politik som möjligt, och när det finns något nytt att berätta så återkommer jag såklart, säger Gabrielle Gjerswold, MPs toppkandidat i Stockholms stad, till Dagens ETC.