– Tidigare var det vanligt att ställa om av ideologiska skäl, man ville ha ett jordbruk som var i harmoni med naturen. Men nu är det allt fler som ställer om även av affärsmässiga skäl. Många upplever också att arbetsmiljön blir bättre när man slipper hantera kemiska växtskyddsmedel, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Fler professionella ställer om
Han säger också att det blivit högre status i att odla ekologiskt. Tidigare var det inte likadant.
– Då fanns det en del ekologiska lantbrukare som var lite udda och slarviga och inte hade så högt anseende. Nu är det mer inne och det är ofta professionella bönder som driver ekologiska lantbruk, säger han.
Förra året var andelen jordbruksmark som brukades ekologiskt 18 procent i hela landet men skillnaderna mellan regionerna är stora. Jämtland har högst andel med 39 procent medan Skåne och Blekinge bara har runt 6 procent ekologiskt brukar mark. Västra Götaland har en av de högsta andelarna i landet med 24 procent.
– Olika regioner har olika bra förutsättningar för att odla ekologiskt. Det är enklare att börja odla ekologiskt om man redan har ett varierat jordbruk och använder lite handelsgödsel och växtskyddsmedel i sin produktion, säger Johan Ascard.
I Skåne har man exempelvis stora arealer och höga skördar samtidigt som man använder mycket handelsgödsel och bekämpningsmedel. Där odlas också mycket grönsaker och bär och om en sådan produktion ska bli ekologisk är det lite svårare.
– Då går det åt tusentals arbetstimmar på att rensa ogräs och allting måste ske inom några få veckor. De är svårt för lantbrukarna att få tag på så många människor under en kort tid, säger Johan Ascard.
Lantbrukare inspirerar varandra
Förut var många lantbrukare skeptiska till ekologisk odling eftersom det fanns en föreställning om att det skulle bli mycket ogräs och mindre skördar. Men när allt fler väljer att ställa om och får det att fungera inspirerar det andra att göra samma sak.
– De senaste tio åren har många stora producenter ställt om till ekologiskt lantbruk och det kan få andra i bygden att göra likadant, säger Johan Ascard.
Ett av målen i regeringens livsmedelsstrategi är att den ekologiska produktionen ska utgöra 30 procent av all åkermark senast år 2030 vilket skulle kräva en ökning på 12 procentenheter. Johan Ascard tror att det är en rimlig målsättning.
– Visst finns det utmaningar i det ekologiska jordbruket men det finns lösningar på det mesta och jag är övertygad om att det ekologiska jordbruket kommer fortsätta att utvecklas, säger han.