Det blir allt mer populärt att läsa ekonomiprogrammet på gymnasiet. Idag är inriktningen den näst mest sökta, efter samhällsvetenskapsprogrammet. Det visar den preliminära antagningen till gymnasieskolorna inom Göteborgsregionen, som offentliggjordes i veckan. Helene Odenjung är ordförande i Göteborgsregionens utbildningsgrupp och hon har sett ett ökat intresse för ekonomiprogrammet under flera års tid.
– Min teori är att man vill gå ett teoretiskt program, men inte samhäll eller natur. Dessutom är det en sammansättning av ämnen som lockar ungdomarna, säger hon.
En annan trend är att en stor majoritet väljer de teoretiska programmen som gör dem behöriga att läsa vidare på universitetet. Till hösten har 80 procent av eleverna sökt ett högskoleförberedande program, vilket är en liten ökning jämfört med förra året. Bara 20 procent läser yrkesprogram som gör att de sedan kan jobba som exempelvis byggarbetare, elektriker eller barnskötare. Göteborgsregionens utbildningsgrupp försöker få fler att välja yrkesprogram, eftersom arbetsmarknaden skriker efter personer med praktiska utbildningar.
– Om man jämför oss med andra regioner i Sverige så har vi många yrkesprogram. Stockholm har till exempel få kvar. Men vi är inte nöjda med fördelningen och vill verkligen öka andelen som läser yrkesprogram, säger Helene Odenjung.
Fel bild av yrkesprogrammen
För att få fler att söka de praktiska utbildningarna har Göteborgsregionen startat Future skills. Det är en mötesplats i samband med gymnasiedagarna där ungdomarna får träffa företag, prova på olika yrken och lära sig mer om var jobben kommer finnas i framtiden. De jobbar också med företagen för att de unga ska få en mer sanningsenlig bild av hur det är att jobba.
– Vi jobbar tätt med branscherna för att de ska bli bättre på att locka till sig ungdomar. Det finns en bild av att jobben inom industrin är smutsiga och ensidiga men det stämmer inte, säger hon.
Helene Odenjung ser också att många har en felaktig föreställning av hur framtiden ser ut beroende på vilken typ av program de väljer. Det finns en bild av att ungdomarna stänger alla dörrar om de väljer ett yrkesprogram, men att de kan jobba med vad som helst om de läser ett högskoleförberedande.
– Många har bilden av att yrkesprogrammen är en halv utbildning. I verkligheten är det en väg med dubbla utgångar. Du kan gå ut och jobba direkt efteråt men du kan också läsa vidare vid en yrkeshögskola. Om du läser naturvetenskap kan du ju inte börja jobba som snickare efteråt, säger Helene Odenjung.
Slutgiltigt besked i sommar
I tisdags skickades preliminära antagningsbesked till de cirka 9 300 ungdomarna som kommit in på en gymnasieskola i Göteborgsregionen. 78 procent av eleverna fick sitt förstahandsval av både utbildning och skola. Många elever höjer dock sina betyg den sista terminen och den 26 juni kommer de slutgiltiga beskeden om vilka program och skolor de antagits till.