BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– En del har haft önskemål om egna odlingar. De finns vid Plankgatan, berättar Stefan Arrelid, som håller i stadsodlingsgruppen.
En annan ny odling för året finns på Bråboplan.
– Tankarna på att börja odla har bubblat ett tag och i våras kom vi igång, berättar Eva Cederwall, som är engagerad i odlingen vid Bråboplan.
Några intresserade tog kontakt med stadsodlingsgruppen för att få hjälp att komma igång, och de ansökte om tillstånd hos kommunen för att placera ut sina pallkragar i parken på Bråboplan.
– Det tog ett tag, men till slut fick vi ja, berättar Eva, som själv bor vid Bråboplan.
Hon frågade även sin hyresvärd om de kunde få ta vatten till odlingen, och det fick de.
Studiefrämjandet ställde upp med pallkragar och jord, och en dag i våras hjälptes gruppen åt att påbörja planteringarna.
– Vi hade gått ut med information till alla som bor runt parken, så att alla som var intresserade skulle känna sig välkomna. Det är lite av ett integrationsprojekt också. Vi vill få många att komma hit så att det inte ska bli så segregerat i den här lilla delen av stan, säger Eva.
Kärnan bakom odlingarna på Bråboplan är en kvinnogrupp. Men det var också några av grannarna som nappade på idén och kom med.
Några närboende kom med bord och stolar, som också har bidragit till att skapa mer liv och rörelse i parken.
I den lilla odlingen växer och frodas nu tomater, chili, koriander, basilika, rödbetor, lök, persilja – och en stolt solros.
Utöver möblerna har också ett par fågelholkar tillkommit i parken.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Ett annat nytillskott är det fröbibliotek som Eva Cederwall har skapat.
– I Röda stan finns ett litet bibliotek där man kan lämna en bok och ta en annan. Det gav mig idén till fröbiblioteket. Man tar ett frö och lämnar ett annat, berättar hon.
Än så länge är odlingarna så små att det har fungerat med vattning och skötsel utan att gruppen har gjort någon detaljerad planering.
– Idén är än så länge större än själva odlingen. Men vi är jätteglada att det har blivit något och att det växer. För mig är det en lyx att ha tillgång till färska kryddor och örter att ha i matlagningen. Det är livskvalitet, säger Eva Cederwall, som gärna skulle vilja utöka odlingen framöver, och också få med fler intresserade.
– Det skapar balans både för människor och miljö, speciellt inne i stan. Och det behövs, tycker hon.
Hittills har det heller inte varit några problem med förbipasserande som gör åverkan på odlingarna.
– Nej, det verkar som om folk tycker att de ska vara här. Det känns jättebra, säger hon.
För den som är intresserad av att börja med stadsodling i Norrköping kan ett första steg vara att ta kontakt med stadsodlingsgruppen på Studiefrämjandet, som hjälper till med stöttning, hjälp och information.
– Många av dem som kommer är nybörjare och har inte odlat förut. Vi bjuder in till en träff och kollar hur intresset ser ut, om man vill vara med i gruppen eller om man vill ha en egen odling. Sedan har vi lite träffar med olika teman och lär och stöttar varandra. Och man kan alltid komma och ställa frågor, förklarar Stefan Arrelid.
Gruppen ser förstås positivt på det växande intresset för stadsodling.
– Man vill ta vara på våra gemensamma ytor på ett helt annat sätt. Inte bara till gräsmattor. Och ser man långsiktigt är det ju viktigt för vårt försörjningsbehov, säger han.
Uppmuntra intresset
Men han önskar att Norrköpings kommun ville göra mer för att uppmuntra intresset för stadsodling.
– I Göteborg och Västerås till exempel har man kommit mycket längre, säger han.
Men han betonar att gruppen har ett bra samarbete med kommunen.
– Vi har bra kontakt med tjänstemännen och vi känner oss inte motarbetade. Men vi önskar att kommunen skulle bidra med lite mer ekonomisk kompensation och också marknadsföra stadsodling lite mer.