BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det kommer både från människor som vill vara med och starta verksamheter, företrädare från offentliga verksamheter som kommuner och från organisationer inom idéburen sektor. Företagen börjar få upp ögonen för hur de genom att upphandla sociala företag som leverantör kan stärka sitt csr-arbete samtidigt som de får produkter och tjänster av hög kvalité, säger hon.
En typ av sociala företag är de arbetsintegrerade som arbetar med att skapa sysselsättning för personer som av olika skäl har svårt att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden.
Sysselsätter hundratals
I Tillväxtverkets register Sofisam finns 30 sådana företag listade i Skåne, med allt från ideella organisationer till kooperativ och aktiebolag. De företag som har registrerat sig på listan har tillsammans nästan 400 anställda och erbjuder dessutom någon form av sysselsättning för över 1 000 personer inom olika branscher som cykel- och bilvård, hantverk, konst, försäljning, kafé och hushållsnära tjänster.
– Det finns fler företag än de på listan och nya skapas hela tiden, säger Eva Carlsson på Tillväxtverket.
Yalla Trappan har vuxit
Ett exempel är kvinnokooperativet Yalla Trappan som har 34 anställda och omkring 15 praktikanter. Yalla Trappan startade 2008 som ett projekt inom ABF Malmö för att skapa arbetstillfällen för lågutbildade invandrarkvinnor.
– När vi startade var det ingen som brydde sig om de kvinnor som inte hade någon yrkeserfarenhet från vare sig Sverige eller sitt tidigare hemland. Många av dem levde isolerade i hemmet, säger Christina Merkel Siesjö, ordförande för och en av grundarna till Yalla Trappan.
Inom Yalla Trappan tar man till vara de kunskaper som kvinnorna har inom sömnad, matlagning och städning.
Kooperativet skapar utifrån det arbetstillfällen genom att sälja sina tjänster till externa kunder och har avtal med bland annat Ikea. Yalla Trappan övergick till att drivas som ideell förening med näringsverksamhet år 2010 och deras arbete har väckt mycket intresse.
– Det finns knappt en minister som inte har varit här och vi har haft representanter från 80 kommuner på besök, säger Christina Merkel Siesjö.
Läs vidare på nästa sida: Brinner för ideella sektorn
Men uppskattningen de får har inte omsatts till praktiskt eller finansiellt stöd.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– När staten kan gå in och subventionera en bransch som byggnadssektorn, som går på högvarv, så borde de också kunna bidra med något till verksamheter som vår, säger Christina Merkel Siesjö.
Det hon efterfrågar är Sot, som de sociala företagens motsvarighet till Rut och Rot.
– Med de utmaningar vårt samhälle står inför så går det inte att bara att förlita sig på den offentliga sektorn och näringslivet. Det måste också beredas plats för den ideella sektorn och de företag som har individ- och samhällsnyttan, och inte den ekonomiska vinningen, som mål, säger hon.
Kritik mot upphandlingar
Eva Hartman efterlyser också villkor som gör det enklare för de sociala företagen att delta i upphandlingar.
– För att skapa jobb i de sociala och arbetsintegrerade företagen är det oerhört viktigt att fler privata företag blir kunder och att upphandlande enheter i den offentliga sektorn tar de enkla steg som krävs för att de sociala företagen ska kunna delta i offentliga upphandlingar. Det handlar om att sätta fasta priser, låta kvalitén styra och stycka av de uppdrag som ska upphandlas till mindre så att även små och medelstora företag kan lämna anbud.