På grund av bostadsbristen blir det allt svårare för unga att flytta hemifrån. För tio år sedan bodde 19 procent av alla unga mellan 20–27 år i Göteborgsregionen hos sina föräldrar men i dag är andelen över 25 procent. Det är numera den näst vanligaste boendeformen för unga vuxna, visar en undersökningen från Hyresgästföreningen.
– Det innebär att hela vuxenlivet försenas. De här personerna är väldigt vuxna men kan ändå inte stå på egna ben. På sikt är det ganska förödande att en hel generation kommer alltför sent ut i vuxenlivet, säger Marie Lindén som är bostadspolitisk sakkunnig på Hyresgästföreningen i Göteborg.
Många av dem som bor hemma har små inkomster och har bara runt 6 000 kronor kvar i plånboken när den eventuella hyran till föräldrarna är betald. Många är arbetslösa eller har mycket korta och osäkra anställningar. Att bo hemma är oftast inget aktivt val – 83 procent av de unga vuxna i undersökningen vill flytta hemifrån men har svårt att ta första klivet ut på marknaden.
– Det är allt svårare att komma in på bostadsmarknaden. Det är ett resultat av en kraftigt ökad bostadsbrist och den slår extra hårt mot de som är ute på bostadsmarknaden för första gången, säger Marie Lindé.
Efterlyser fler hyresrätter
Hon är positiv till Riksbyggens initiativ att bygga bostadsrätter med låga insatser till unga, men vill inte att modellen ska spridas till allmännyttan eller företag som bygger hyresrätter.
– Alla idéer som skapar lättare vägar in är av godo. Riksbyggen bygger inte hyresrätter i första hand så det är positivt att de inte bara säljer dem som dyra bostadsrätter utan har en förståelse för att unga människor inte har råd. Men jag vill inte se att allmännyttan eller andra hyresrättsbyggare börjar tillämpa den här metoden för de ska fokusera på prisvärda hyresrätter som alla människor, inklusive unga vuxna, kan efterfråga, säger hon.
Hyresrättsföreningen vill att det ska byggas fler hyresrätter till låga priser. De efterlyser fler statliga styrinstrument och en social bostadspolitik.
– Bostadspolitiken har havererat. Jag säger inte att företag ska bygga utan vinst men man måste fundera på det bostadsförsörjningsansvar som kommunerna har. De ska inte bara sörja för bostäder för gräddhyllan utan för alla, säger hon.