Anders Olsson säger att bekämpa brott på krogar och festivaler huvudsakligen är en polisiär uppgift.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det ansvaret faller inte till hundra procent under utskänkningstillståndet. Det finns redan lagstiftning mot den typen av brott. Men råder det oordning på krogen dras serveringstillståndet in, så en viss koppling finns det. Därför ligger det givetvis i krögarnas intresse att upprätthålla ordning och ansvara för gästernas säkerhet.
Intresserad av ny utbildning
Men Anders Olsson anser att kravet på utbildning för att förebygga sexuella övergrepp som Göteborg har infört verkar intressant.
– Det är säkert möjligt att använda alkohollagen för att ställa andra krav än de redan befintliga. Men jag upplever att vi har väldigt många seriösa krögare i Örebro som tar problem med sexuella övergrepp på stort allvar. Vi har redan ett bra samarbete mellan krögarna, kommunen och polisen.
Krögarnas ansvar
Anders Olsson får medhåll av Raine Flodman, handläggare på kommunens tillståndsenhet.
– Att bekämpa sexuella övergrepp faller inte under alkohollagen utan under annan lagstiftning. Det är krögarnas ansvar att se till att det inte råder oordning på krogen och att personalen har den utbildning som krävs för att upprätthålla ordningen, säger han.
Raine Flodman tycker inte att det är kommunens ansvar att ordna utbildningar för krogpersonal i att upptäcka och förebygga sexuella trakasserier.
– Det finns privata företag som har sådana utbildningar som krogarna kan vända sig till, säger han.
Johan Skuthälla, chef för vaktbolaget SBS Säkerhet som ansvarar för säkerheten på flera av Örebros större krogar tycker däremot att det vore en bra idé.
– Det vore jättebra om det fanns en utbildning som alla som jobbar på krogen måste gå, säger han.
Störst ökning på internet
Enligt en sammanställning som polisens nationella operativa avdelning, Noa, har gjort har anmälningarna om sexuella övergrepp mot barn och ungdomar ökat de senare åren. Noa har kartlagt alla sexuella ofredanden och övergrepp mot barn och ungdomar som har polisanmälts mellan 2011 och 2015. 2011 anmäldes totalt 1 755 fall mot 2 209 i fjol. Men trots att den senaste tidens debatt har handlat om övergrepp i offentliga miljöer är det inte där som merparten av brotten begås. 119 av alla anmälningarna gällde övergrepp som har skett på en festival eller någon annan offentlig tillställning. Övergrepp på krogar, kaféer, ungdomsgårdar och hotell utgjorde 2,1 procent av anmälningarna.
Tonåriga tjejer de flesta offren
Rapporten visar också att merparten av offren är flickor i 14–15-årsåldern och att den absolut största delen av de anmälda sexuella övergreppen begås i privata miljöer eller på sociala medier på internet.
– Övergrepp på internet är ett jättestort problem och där ligger vi inom polisen efter, säger Annika Laestadius, chef för polisområde Örebro.