Betydligt fler kvinnor än män skulle ha svårt att bo kvar vid en skilsmässa. Fler än hälften av kvinnorna i Sverige som är sambor eller gifta, 57 procent, tror inte att de skulle ha råd att bo kvar i sitt hem vid en separation. För män är motsvarande siffra 36 procent.
– Vi är förfärade över att så många kvinnor inte upplever att de har möjlighet att lämna sina relationer, säger Camilla Wagner.
Totalt har 1 200 personer svarat på frågor om hur mycket de oroat sig för sin ekonomi. I samma undersökning för två år sedan svarade 45 procent av kvinnorna och 30 procent av männen att de troligen inte skulle ha råd att bo kvar vid en separation.
Nu varnar Fredrika Bremer-förbundet för att lågkonjunkturen kan få förödande effekter för kvinnor.
– Det är de med minst marginaler som drabbas hårdast, och i vårt land är det i stor utsträckning kvinnor, säger Camilla Wagner.
Vill ha böter för sabotage
Ett problem är att en lång och utdragen bodelningsprocess riskerar att slå hårt mot den ekonomiskt svagare parten, vilket ofta är kvinnan. Nu vill Fredrika Bremer-förbundet att den som avsiktligt förhalar en bodelning ska kunna bötfällas. Förbundet vill också se en lagstiftning om rätt till heltid och att utjämnande bidrag som barnbidrag och bostadsbidrag indexeras och räknas upp.
Camilla Wagner säger att hon vill att frågorna ska komma upp på bordet.
– Och att alla kan komma överens om att det är ett problem som vi behöver åtgärda. För vi har inte sett några stora politiska reformer på lång tid som leder till ökad jämställdhet. Tvärtom har både den här och förra regeringens skattereformer gynnat kapital, och kvinnor har mindre kapital än män, säger hon.
Inte samma rätt till eget liv
Hon framhåller att de jämställdhetspolitiska målet säger att kvinnor och män i Sverige ska ha samma möjligheter att skapa sitt eget liv.
– Det är inte sant, om inte kvinnor har råd att lämna sina relationer, säger hon.
Undersökningen visar också att kvinnor känner större oro kring sin ekonomi än män. Det handlar om att pensionen inte ska räcka, att inte klara ekonomin vid arbetslöshet och att pengarna inte ska räcka till sånt som mat och hyra. Utlandsfödda kvinnor är den grupp som känner störst oro.
– Det är ett problem att ta på allvar. Att vi har människor i Sverige som går omkring och är oroliga att de inte ska ha råd att sätta mat på bordet. Det är dags att vi tar av oss glorian över att vara världens mest jämställda land och börjar jobba istället för att bara ha fasaden, säger Camilla Wagner.