Källaren är nu byggd på sanerad jord. Sådant som asbest och PCB som ingick i vanliga byggmaterial för 40 år sedan är i dag föroreningar och i själva industrimarken i Göteborg är det regel att man behöver sanera jorden.
– Det är ju en gammal industristad så det är klart att det är en hel del föroreningar i backen som absolut inte ska vara där, säger projektledaren Ola Cederqvist som visar runt i den fräscha källaren på Platzers nybygge.
Ökad efterfrågan
Platzer har beställt och kommer att äga huset, för själva byggnationen ansvarar Peab. I höst flyttar Försäkringskassan och Göteborgsregionens kommunalförbund in i var sin del av huset. Statliga bolag och stora företag ställer allt oftare krav på att deras kontorsbyggen ska vara miljöcertifierade. Att bygga hållbart är en allt större fråga för byggbranschen och nybygget i Gårda är alltså det 500:e huset som får miljömärkningen Miljöbyggnad.
– Vi vill bygga miljömedvetet och certifieringen är ett sätt att veta att vi gör rätt. Det är heller inte direkt dyrare, det finns en kostnad för själva certifieringen men den är ingenting i förhållandet till bygget, säger Caroline Johansson som är arbetsmiljö-, kvalitets- och miljösamordnare på företaget.
Hon förklarar hur ventilationen anpassar sig efter koldioxid och värme så att den inte drar mer ener-gi än den behöver när kontoret är halvfullt. Alla material som används granskas längs vägen så att de är giftfria enligt bedömningssystemet Basta. Det hållbara perspektivet handlar till stor del också om ekonomi och sociala aspekter. Att arbetsplatserna får dagsljus är till exempel ett viktigt krav i certifieringsprocessen och för att verkligen lyckas måste tankarna finnas med redan på ritbordet.
Sköts av ideell förening
Certifikatet utfärdas av Sweden Green Building Council, SGBC. Det är en ideell förening som ägs av 261 företag i fastighetssektorn och byggbranschen. De började hantera certifiering 2011 och jobbar med fyra olika certifieringssystem. Det senaste ett och ett halvt åren har efterfrågan ökat kraftigt.
– Det finns ett väldigt stort intresse i branschen att bygga
på ett annat sätt och bygga för framtiden. Jag möter många medlemmar som är väldigt engagerade i frågan om hållbarhet och miljöaspekter. Det finns ett väldigt stort driv, man har insett att man kanske måste förändra sig och ha en gemensam standard, säger
Jennie Bank som är kommunikatör för organisationen.
Förtjänsten med hållbar byggnation och renovering kan räknas i intjänade kronor för energiförbrukningen, men handlar också till stor del om att ha en liten miljöpåverkan och bra innemiljö.
Uppföljande kontroller
Efter två år kontrolleras byggnaden så att den uppfyller de krav som satts upp på till exempel energiförbrukning. Om den godkänns håller certifieringen i tio år.
I Gårda har vi gått ett par trappor upp och Ola Cederqvist och Caroline Johansson konstaterar att man prioriterar grön el och att elmätare installeras så att respektive hyresgäst får betala för sig.
– Vi jobbar mycket med kallhyra för om du betalar för din egen el tänker du på hur mycket du förbrukar. Pengar kan få dig att triggas till att vilja få en bättre miljö, säger Caroline.
Grannfastigheten är också deras och den var den första byggnad som certifierades enligt Miljöbyggnad i Göteborg. Den var dock inget nybygge.
– I mitt tycke är det ännu roligare när befintliga byggnader blir certifierade. Det är en utmaning att renovera så, säger Caroline Johansson.
Miljonprogram på efterkälken
En del av den byggnation som lämnar mycket att önska gällande till exempel energieffektivitet ligger ganska långt från Gårda, nämligen miljonprogrammen. Än så länge är bara en tredjedel av de 500 certifierade husen ombyggnationer och bara enstaka miljonprogramshus har klassats som miljöbyggen.
Platzer äger inte den typen av hus utan jobbar med att hyra ut lokaler till företag och offentliga organisationer. Från taket på nybygget pekar de ut var de planerar att bygga höghus i närheten. Caroline Johansson har möte i veckan för att diskutera vilka certifikat man ska jobba efter.
– Vi är inte klara med det här och man kan inte bli klar. Man kan bara bygga vidare, säger hon.