3 929, så många lägenheter snickrades det på i Göteborg under januari till mars, och 533 bostäder blev klara för inflyttning. Under samma period påbörjades också byggandet av 856 lägenheter. Flest antal av dessa ligger i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo, visar en ny rapport från fastighetskontoret.
Stephan Cedergren, utvecklingschef för analys och utredning på fastighetskontoret, som ligger bakom rapporten, menar att det ligger flera faktorer bakom den stadiga tillväxten av bostäder i staden.
– Dels är det en medveten strategi från Göteborg både politisk och på tjänstemannanivå där man har rustat sig för att kunna öka produktionen av byggplaner. Sen handlar det också om att konjunkturen är god, vilket gör att det finns en stor byggvilja bland företagen. Det är inte bara i Göteborg det byggs mycket, men i Göteborg är det väldigt mycket som pågår är det gäller stadsutvecklingen över huvud taget.
Att Göteborg är relativt glest bebyggt i jämförelse med andra städer i samma storlek bidrar också till att det går att bygga i högt tempo.
– Vi har goda förutsättningar eftersom vi har mycket ytor som vi kan göra förtätningar i. så som gamla industriområden och varvsområden.
Är staden rustad för om konjunkturen vänder?
– Jag brukar säga såhär: Att säga om det kommer en konjunkturförändring är som att säga om vi dör. Det kommer alltid en konjunktursvängning, men när den kommer – det vet vi inte. Men från kommunens sida finns det en väldigt god framförhållning när det kommer till planeringen. Kommunen har gjort sin del. Sen hänger det också på byggarna och efterfrågan från marknaden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Obalans på bostadsmarknaden
Stephan Cedergren menar att den nyproduktion som sker är relativt dyrt om man jämför med det existerande beståndet. Men genom att bygga nytt uppstår en flyttkedja som frigör de billigare bostäderna, vilket möjliggör även för mindre köpstarka grupper att dra nytta av nybyggnationen.
– När någon skaffar en nyproduktion lämnar de en äldre bostad och då kan de som inte har så höga löner, ungdomar och så vidare ta de billigare lägenheterna.
I dag råder det en obalans på bostadsmarknaden i Göteborg. Enligt de beräkningar som fastighetskontoret gjort kan den byggas bort på tio år, om inget väsentligt förändras.
– Vi måste i så fall fortsätta ha en god konjunktur, en byggvilja från företagen och en fortsatt stark efterfråga.