Nu har Försäkringskassan undersökt vilka som oftast nekats stöd åren 2012–2016. Den största gruppen är personer med psykiska funktionsvariationer, främst autism och autismliknande diagnoser.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det finns ett krav i lagstiftningen att man ska ha behov av 20 timmars hjälp med det som i lagen definieras som grundläggande behov, säger Marie Axelsson, chef för Försäkringskassans avdelning för funktionsnedsättning, till Ekot.
De som nekas bedöms inte uppfylla kraven.
– Det har att göra med att de klarar att äta, klä sig och tvätta sig. Men de behöver vägledning och motivering för att göra det. Och det är inte ett grundläggande behov, säger hon.
”Beklaglig utveckling”
Maria Sivall, förbundsjurist på Autism- och Aspergerförbundet, kallar utvecklingen ”djupt beklaglig”.
– De senaste domarna har utestängt stora grupper från stöd. De hänvisas nu till andra stödinsatser. Människor som har skapat sig ett självständigt liv med egen lägenhet kan exempelvis tvingas flytta till ett gruppboende, säger Maria Sivall till Dagens ETC.
– Den här utvecklingen speglar inte tanken bakom LSS. LSS var en frihetsreform, nu ligger fokus ensidigt på kostnader, säger hon.
Utveckling, inte avveckling
Andelen barn som nekas ersättning har också ökat, vilket enligt Marie Axelsson på Försäkringskassan kan bero på att barnens behov bedöms tillgodoses av föräldraansvar. Hon menar att många som vill ha statlig assistans egentligen borde söka stöd från andra instanser.
De många avslagen och indragna ersättningarna har kritiserats hårt, både av Autism- och Aspergerförbundet och andra funktionsrättsförbund. Därför utreder regeringen nu LSS och assistansersättningen fram till 2018. Under tiden jobbar en arbetsgrupp från Funktionsrätt Sverige med en parallell utredning där Maria Sivall sitter med.
– Det är naturligtvis viktigt med legitimitet inom LSS och assistansen, men det ska inte drabba dem som verkligen behöver stöd. Vi vill att LSS utvecklas, inte avvecklas, säger Maria Sivall.