Sedan september 2015 ligger bevisbördan på de ensamkommande flyktingbarnen själva att visa att de är under 18 år.
Enligt en dom i Migrationsöverdomstolen anses Migrationsverkets utredningsansvar uppfyllt när de informerat den asylsökande om möjligheterna till en medicinsk åldersutredning. Dessa har dock mött stort motstånd bland barnläkare, eftersom metoden anses ovetenskaplig och ge allt för stora felmarginaler.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Väldigt problematiskt”
Emma Persson är jurist och engagerad i asylrättsliga frågor. Hon företräder just nu flera ensamkommande flyktingbarn som sökt asyl i Sverige. Hon menar att åldersbedömningen av de ensamkommande flyktingarna i praktiken ligger i knäet på den enskilda handläggaren på Migrationsverket.
– Om handläggaren bedömer att den sökande ser ut att vara myndig, ställs krav på bevisning genom en medicinsk åldersbedömning, säger Emma Persson.
Och det kan knappast anses vara ett rättssäkert förfarande, menar hon.
– Det här är ett väldigt problematiskt och godtyckligt förfarande. I och med att metoderna för den medicinska åldersbedömningen har klassificerats som ovetenskapliga, så ligger i princip hela avgörandet på den enskilde handläggarens bedömning, säger Emma Persson.
Började svänga slutet av 2015
Inom andra delar av flyktingmottagandet har det också höjts röster mot att Migrationsverket i allt högre grad börjat skriva upp åldrarna på ensamkommande flyktingbarn. Personal på ett transitboende i Malmö uppger för Dagens ETC att det blev en påtaglig skillnad under vintern 2015.
– Plötsligt sköt avvisningarna i höjden, säger en källa som jobbade på boendet under vintern, som vill vara anonym.
– Visst träffade jag på ensamkommande flyktingbarn som var äldre än 18 år, men det var inte alltid de som fick åldern uppskriven, det kunde lika gärna vara barn som var betydligt yngre, säger hon.
Hon ifrågasätter också att de som jobbar på transitboendena uppmanas att inte lägga sig i åldersbedömningen, trots att det är den personalen som har möjlighet att observera barnen i sociala sammanhang.
– Vi tyckte att det var märkligt att Migrationsverket ansåg att deras handläggare på en intervju skulle kunna avgöra ett barns ålder bättre än vi.
Migrationsverket delar dock inte uppfattningen att det minskade antalet ensamkommande barn skulle ha med hårdare åldersbedömningar att göra. Enligt Cecilia Tuvesson, omvärldsanalytiker på Migrationsverket, är den huvudsakliga orsaken snarare införandet av id-kontroller.
– Id-kontrollerna har haft en väldigt begränsande effekt eftersom de ensamkommande flyktingbarnen, som främst kommer från Afghanistan, i regel saknar id-uppgifter. Därmed kan de inte styrka sin identitet och tar sig inte förbi gränskontrollen, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
En annan avgörande faktor till att färre ensamkommande flyktingbarn nu kommer hit är enligt Cecilia Tuvesson att gränskontrollerna skärpts över hela Europa.
– I Tyskland, Österrike, Danmark och Norge har man infört ”inre gränskontroller”. Samtidigt har gränsbevakningen generellt sett skärpts överallt, vilket gör det svårare för flyktingar att ta sig fram. Minderåriga som reser på egen hand drabbas extra hårt av detta, säger Cecilia Tuvesson.