Vid sidan av dessa finns också ett antal nomineringsgrupper som är partipolitiskt obundna och som i huvudsak inriktar sig på kyrkliga frågor, som Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Frimodig kyrka, Öppen kyrka och Gröna kristna.
Vad röstar du till?
Precis som de allmänna valen är kyrkovalet uppdelat i tre olika val där du röstar lokalt, regionalt och nationellt. I kyrkovalet heter de tre beslutande instanserna Kyrkofullmäktige (som beslutar över församlingar eller pastorat), Stiftsfullmäktige (regionala nivån för de 13 stiften i landet) och Kyrkomötet (Svenska kyrkans högsta beslutande organ på riksnivå, med 251 ledamöter).
Kyrkovalet hålls vart fjärde år. Sedan år 2000 när Svenska kyrkan separerades från staten har kyrkan själv ansvar för sina val.
När, var och hur kan du rösta?
Valdagen är söndag 19 september, men förtidsröstningen började redan 6 september. För att rösta måste du ta med giltig legitimation till vallokalen, röstkort räknas ej men förenklar processen för valförrättarna.
All info om var just din vallokal eller förtidsröstningslokal ligger finns på ditt röstkort eller på Svenska kyrkans valhemsida. www.svenskakyrkan.se/kyrkoval
Vilka får rösta?
Alla som har fyllt 16 år senast på valdagen 19 september och är medlemmar i Svenska kyrkan. Totalt är det 4,9 miljoner svenskar som är röstberättigade, jämfört med knappt 7,5 miljoner i riksdagsvalet 2018.
Valdeltagandet är väldigt mycket lägre än i riksdagsvalet. 2017 var det 19,08 procent, vilket var rekordhögt i historien, men jämfört med de 87,2 procent som röstade i riksdagsvalet 2018 så väger alltså din enskilda röst mer än fyra gånger så tungt i kyrkovalet!
Finns det några kända profiler att rösta på?
En hel del namn som känns igen från partipolitiken och andra sammanhang ställer upp till kyrkovalet.
På Socialdemokraternas lista i Stockholm står förra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin i topp, strax före statsministerns fru Ulla Löfven. Tidigare ministern och S-profilen Margareta Winberg toppar listan i Härnösands stift. Och i Borlänge ställer Mando Diao-sångaren Gustaf Norén upp för S till kyrkofullmäktige.
Andra profiler som kandiderar är exempelvis Moderaternas förra finansborgarråd Kristina Axén-Olin som toppar Borgerligt alternativs lista i Stockholm, SD-riksdagsledamoten Aron Emilsson och Centerns dito Magnus Ek som toppar respektive lista i Linköpings stift samt Lennart Sacrédeus, före detta riksdagsledamot och Europaparlamentariker, som toppar Kristdemokraternas lista i Västerås stift.
Nämnas kan även Elisabeth Sandlund, journalist och politisk redaktör på kristna tidningen Dagen, som är förstanamn på Frimodig Kyrkas lista, Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo som ställer upp för POSK och vissångerskan och gamla Röda Bönor-medlemmen Kaya Ålander som står på Vänsterns lista i Stockholm.
Vilka frågor handlar valet om och var står partierna?
Värderingsfrågor kring stöd och resurser för att hjälpa flyktingar och socialt ansvarstagande för utsatta, samt bistånd och integration är ständigt återkommande ämnen i kyrkovalsdebatten.
Jämställdhetsfrågorna är något som alltid diskuteras flitigt, och där de olika partierna står långt ifrån varandra.
Bland annat Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänstern och Miljöpartister lyfter fram vikten av en öppen kyrka, mot främlingsfientlighet, medan exempelvis Sverigedemokraterna istället vill värna den lutherska läran och skydda det svenska kulturarvet.
Högerextrema Alternativ för Sverige går längst och vill ”ta tillbaka” den kristna folkkyrkan som de idag menar ägnar sig för mycket åt ”invandring, vänsteraktivism och hbtq-frågor”.
Skogen har lite oväntat blossat upp som en riktigt het valfråga i år. Svenska kyrkan förvaltar 466 000 hektar skogsmark och är därmed Sveriges femte största skogsägare. Bland annat har det nya partiet Himmel och Jord lanserats och kräver ihop med de röda och gröna grupperna att kyrkan ska gå över till hyggesfritt och hållbart skogsbruk.
Socialdemokraterna ställer även krav på att kyrkan som arbetsgivare ska kräva kollektivavtal, och aktivt bidra till klimatomställningen. Medan Vänstern nyligen skrev en debattartikel med rubriken ”Jesus tog också strid mot klassamhället”, och vill vill att kyrkan ska vara öppen och inkluderande, samt en viktig gränsöverskridande gemenskap över kultur- och religionsgränser.
Centerpartiet vill bland annat öka digitaliseringen. Borgerligt alternativs fokusfråga handlar om att decentralisera kyrkan och ge församlingarna mer makt.
Obundna Öppen kyrka är en progressiv grupp som under gångna mandatperioden lagt förslag som att kyrkan ska ta ställning för nya könsidentiteter, förbättra kyrkans klimatarbete och ge Jourhavande präst utökade resurser.
Fria liberaler har bland annat motionerat om utökad kristendomsundervisning i utanförskapsområden samt att göra det möjligt för 14-åringar att konfirmera sig.
Frimodig kyrka är den mest konservativt kristna av nomineringsgrupperna. De vill att kyrkan ska avpolitiseras och införa direktval och de är emot samkönade äktenskap.