Enligt Hyresgästföreningen har 54 procent av hushållen i landet inte längre råd att hyra en nybyggd genomsnittligt prissatt hyresrätt på 60 kvadratmeter. Ifall de inte är beredda att lägga 40 procent av inkomsten på boendehyran.
– Det där är ingen liga som vi vill leda. Det är glädjande att trots en ganska ansträngd byggmarknad så har vi fått ihop projekt på de här nivåerna, säger Mikael Källqvist, vd på Mimer, och syftar på att exempelvis Uppsala ligger ännu högre i pris på Hem & hyras lista.
– Det här är en spegling av vad det kostar för bostadsbolagen att bygga. Så vi måste hitta så rationella byggmetoder som möjligt. Ett mer upprepat industrialiserat byggande där vi kan pressa priserna, men ha en bibehållen kvalitet. För vi vill bygga kvalitativt och skapa ett bra boende, fortsätter Mikael Källqvist.
Högre kvaliteter
Han konstaterar att ”vinnarbyggnaden” Parkflygeln vid Nordanby äng har högre kvaliteter.
– Det var dyrare att producera det huset, helt enkelt. säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Mårten Gulin, förhandlingschef, Region Aros-Gävle, vid Hyresgästföreningen, menar att fokus för allmännyttan på respektive ort bör vara att inte endast bygga det mest spektakulära och dyra utan också våga utmana byggare att bygga billigt.
– Det finns exempel i landet där man har frågat sig ”var får man bästa huset för den här pengen?”. ”Baklängesupphandlingar” borde användas mer. Man bör utmana byggindustrin att bygga för billigare peng. I stället för att haka på trenden att bygga väldigt spektakulärt. Därmed driver man upp priser och hyror i topp. Det tycker inte vi är allmännyttans roll, säger Mårten Gulin.
Ganska blandat
Han konstaterar att det fortfarande trots allt är ganska blandat i Västerås gällande hyresnivåer.
– Det dyraste finns och man har byggt ganska mycket de senaste 5–6 åren. Sedan finns det kvar mycket som är orenoverat. Mimer har mycket som ska börja rustas. En ögonblicksbild just nu visar nog att det finns billiga lägenheter till det dyrare, men inom några år kommer hyrorna ha stuckit iväg eftersom det finns så många ombyggnationsprojekt på gång. Det blir färre lägenheter för dem med lägsta inkomsterna och lönerna. Det är en tydlig trend, säger Mårten Gulin, och förklarar att Mimer har en roll i det här att spela – och det har också Västerås stad.
– Arkitektoniska krav som ställs är också en aspekt. Det går nästan inte att bygga ett rektangulärt hus. Det ska vara vinklar, utstick och olika typer av ”konstigheter” på allting. Sådant kostar. Vi måste hitta koncept att bygga olika varianter så att vi får ner grundkostnaderna och samtidigt få med variation. Nu är det antingen eller i bostadsbyggandet. Antingen byggs fyrkantiga industriklossar eller konstnärliga hus, säger Mårten Gulin.
Vänsterpartiet skickade häromdagen ut ett pressmeddelande med rubriken ”Mimer ska bygga för alla”, och i ingressen lyftes Hem & hyras granskning fram.
– Det är lite delat för oss att Mimer ligger i topp. Vi tänker att troligtvis beror det på att de har byggt mycket och att det här är de nyaste fastigheterna. Hyrorna är ju högre på nya byggnader jämfört med äldre. Men vi tycker att vi skulle kunna pressa hyresnivåerna lite nedåt. Man behöver en strategi för det, säger oppositionsråd (V), Vasiliki Tsouplaki.
Under ett kommunstyrelsemöte den 23 augusti diskuterades ägardirektivet som är ett verktyg för de folkvalda att styra de kommunala bolagen.
Från Vänsterpartiets håll menar man att majoriteten, som består av S, MP, C och KD, ställer i sitt förslag på riktlinjer för Mimer orimliga krav på allmännyttan. Bland annat vänder sig Vänsterpartiet mot högre avkastningskrav och ökad soliditet.
– Västerås behöver fler bostäder och då är kommunens bästa verktyg vårt kommunala bostadsbolag Mimer, därför är det viktigt att vi ger dem rätt förutsättningar för att bygga mycket till så låga kostnader som möjligt, fortsätter hon.
Boende ska ha inflytande
Partiet föreslog under kommunstyrelsemötet att de boende alltid ska vara delaktiga och ha inflytande vid ombyggnation och renoveringar.
– En vägledande princip ska vara att alla hyresgäster ska kunna bo kvar i sina hem efter en ombyggnad, fortsätter hon.
Det finns också en oro från Vänsterpartiets håll att kraven på Mimer kan leda till försäljningar av allmännyttan.
Kommunalråd och ordförande i fastighetsnämnden, Magnus Edström (MP) förklarar att förslaget som nu går fram till fullmäktige handlar om att balansera olika frågor – att ge Mimer förutsättningar att hålla en byggtakt men också att ha en hyfsad soliditet för att klara tuffare tider.
– Sedan kan det vara som Vänsterpartiet säger att Mimer kan tvingas göra vissa försäljningar. Jag kan tycka att det är rimligt att om vi kräver att Mimer bygger 200 bostäder per år så tycker jag att det är okej om de kan finansiera det delvis genom försäljningar, säger Magnus Edström.
Han frågar sig hur det går att få till både låga hyresnivåer och att det ska vara hållbart socialt och ekologiskt.
– Det går ju egentligen att bygga otroligt billigt. Vi kan bygga baracker och ställa ut lådor. Det blir låga hyresnivåer, men det får andra konsekvenser. Då går vi bort oss socialt och miljömässigt. Det här måste balanseras och det måste föras en vettig diskussion kring det, säger han.
Han tror att det är svårt att komma ifrån att nyproduktion är dyrt.
– Inom fastighetsnämnden har vi jobbat med frågan och lär oss hela tiden, men det är inte helt okomplicerat.
Han konstaterar att stora delar av frågan finns på ett rikspolitiskt plan och att det handlar om att få igång flyttkedjor.
– Det är lättare att få till en rimlig hyra för ungdomar om det är en äldre lägenhet. Då behöver man se över skattesystemet för att öka drivkraften i att flytta. Många skulle nog kunna tänka sig att flytta och skaffa sig en bostad som passar deras nuvarande behov. Men drivkraften finns inte utan i stället finns det inlåsningseffekter, säger han.
Häromdagen gick Hyresgästföreningen och Mimer ut med att enligt en överenskommelse mellan dessa två kommer hyresnivåerna i det nya kvarteret Matboden på Vallby att bli det billigaste på många år. En förutsättning för att hålla nere hyrorna är det statliga investeringsstödet.