BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Om det inte var för direktiven hade affären sannolikt klubbats redan i oktober, och genomförts helt utan de senaste månadernas debatt. Det säger Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar inför att frågan om nya ägardirektiv tas upp i fullmäktige i eftermiddag.
I förslaget om nya direktiv är nämligen skrivningen om att ge politikerna sista ordet borttagen.
– Det skulle minska transparensen vid alla utförsäljningar. I princip skulle man kunna stycka upp allmännyttan och sälja ut den utan någon som helst demokratisk insyn, säger Daniel Bernmar och fortsätter:
– Rannebergen hade sålts för länge sedan med de nya reglerna.
Omgärdade av affärssekretess skulle framtida utförsäljningar bli kända först efter fullbordat faktum, säger han.
– För hyresgästerna innebär det att man en dag kan få det där brevet: ”Din lägenhet är såld, här är din nya ägare”, säger Daniel Bernmar.
”Måste ha sista ordet”
Vänsterpartiet kommer att yrka på att den gamla skrivningen läggs till i de nya direktiven, berättar Daniel Bernmar. När frågan togs upp i kommunstyrelsen i höstas var han ensam om att vilja det, men nu hoppas han att Rannebergen-affären har fått de andra partierna att tänka om.
– Jag hoppas att man inser vilka konsekvenser det får när man minskar transparensen. Demokratisk insyn är alltid av godo, oavsett vad man tycker politiskt, säger Daniel Bernmar.
Och han får stöd av Martin Wannholt (DEM). I ljuset av Rannebergenaffären är det uppenbart att fullmäktige måste ha sista ordet, skriver han i ett sms.
”Det är helt orimligt att politiska representanter i allmännyttan ska kunna runda såväl hyresgäster som en öppen debatt hos ägaren, det vill säga kommunfullmäktige”, skriver Martin Wannholt.
Moderaternas kommunalråd Jonas Ransgård, däremot, ser inte de nya direktiven som ett hinder mot demokratisk insyn. Den tillgodoses genom de politiska partiernas representanter i bolagens styrelser, säger han.
– Fullmäktige väljer bolagsstyrelser med företrädare för olika partier, och de kan lägga avvikande förslag om de vill. Jag tänker att det innebär en transparens, säger Jonas Ransgård.
Han tycker att det finns en poäng i att låta beslut om försäljningar stanna innanför de kommunala fastighetsbolagens väggar, utan att bli föremål för offentlig debatt.
– I affärer med börsnoterade bolag råder sekretess, eftersom det kan ha börspåverkan om förhandlingarna blir offentliga, säger Jonas Ransgård.