Men nu står det klart att de tre allmännyttiga bostadsbolagen Familjebostäder, Svenska bostäder och Stockholmshem kräver en höjning på nio procent av sina 75 000 hyresgäster.
– Jag är inte alls glad, för att uttrycka det milt, säger Clara Lindblom (V), nytt bostadsborgarråd i Stockholms stad och tillträdande styrelseordförande för de tre kommunala bostadsbolagen.
Yrkandet på 9 procent från de kommunala bostadsbolagen är en halv procent under Fastighetsägarna Stockholms krav på en höjning med 9,5 procent.
– Det är oansvarigt och det kommer att drabba hyresgästerna och kan leda till att vissa inte kan bo kvar, säger Jonas Larsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem, till Hem & hyra. Han och flera andra på Hyresgästföreningen menar att de kommunala bolagen måste ta ett större ansvar.
Clara Lindblom understryker att hon som politiker inte kan styra hyresnivåerna, utan det är något som ska skötas av parterna.
– Det finns en lagstiftning och förhandlingsordning som reglerar hyressättningen på bostadsmarknaden, och den måste jag respektera. Man kan jämföra det med arbetsmarknaden, där lönerna förhandlas mellan parterna. Även om man som politiker är arbetsgivare så går ju inte jag in och sätter löner för barnskötare eller undersköterskor. Det är vi som ger förutsättningarna, till viss del, men vi sätter inte löner eller hyror, säger hon.
– Samtidigt så har jag gjort klart för bostadsbolagens vd:ar att jag inte tycker att det här är bra, och jag ska ha möte med dem i nästa vecka.
Sedan 2011 ska de allmännyttiga bostadsbolagen drivas ”enligt affärsmässiga principer”, vinstkrav kort sagt. Samtidigt har de fortfarande ett allmännyttigt syfte och kan förväntas ta ett större socialt ansvar än privata fastighetsägare.
– Det är därför jag blev så förvånad. Jag fick reda på det här igår (onsdag), precis som alla andra, säger Clara Lindblom.
– Jag är jättebekymrad. Skulle förhandlingarna sluta med höjningar på den här nivån så är det ett dråpslag mot hyresgästerna, som dessutom redan är pressade av stigande priser på mat och el. Jag har respekt för att allmännyttan har problem med stigande räntekostnader och höjda materialkostnader, men hela den smällen kan inte bäras av hyresgästerna.
Nu måste staten kliva in och ta ett större ansvar, tycker Clara Lindblom.
– Vi som kommun kan titta på olika sätt att skapa förutsättningar för allmännyttan att hålla tillbaka hyreshöjningar, men det är helt avgörande att staten också tar sitt ansvar. Man ska komma ihåg att bostadsrätts- och villaägarna de har ju ränteavdragen och de har också fått majoriteten av elpriskompensationsstödet. Nu är det dags för hyresgästerna att få motsvarande stöd. Regeringen måste ta ansvar även för dem som bor i hyresrätt.