– Vi skrev motionen när vi var i opposition, men nu tar vi tillbaka den eftersom vi har möjlighet att ta med det här in i budgetprocessen stället. Vi kommer att gå vidare med det och verka för att snabba på arbetet, säger Axel Darvik.
Fått kritik
Förslaget har bland annat fått kritik från de rödgröna partierna i fastighetsnämnden. De menar att bostäder som idag har låga hyresnivåer skulle bli oåtkomliga för många göteborgare om de ombildades till bostadsrätter. Även Hyresgästföreningen har kritiserat förslaget med motiveringen att alla inte har råd att bo i bostadsrätt.
– Vi ska inte behöva skuldsätta oss för livet för att bo kvar i de lägenheter vi har, säger Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen i västra Sverige, till Sveriges radio.
”Satsning på förorterna”
Axel Darvik hoppas att ombildningarna ska göra att fler ska ha möjlighet att göra bostadskarriär inom sitt område. Han ser det också som en satsning på förorterna, eftersom pengarna från försäljningen är tänkta att stanna i området och inte hamna i den centrala kommunkassan. Enligt honom är det också ett måste för kommunen att sälja av hyresrätter för att ha råd att bygga nya bostäder.
– Precis som andra bostadsbolag behöver kommunen ha en insats för att bygga nya hyresrätter. Om man inte får in de pengarna via ombildningar kommer man behöva spara på andra sätt, till exempel genom att inte renovera de befintliga husen.
De har ännu inte bestämt i vilka stadsdelar de vill börja med att erbjuda hyresgästerna att köpa sina lägenheter. Men det handlar om förorter där det finns många hyresrätter.
– Vi ska titta på områden där det både finns en hög andel hyresrätter och förutsättningar för att göra lyckade ombildningar.
Förslagen har kritiserats
De senaste åren har initiativ till att sälja ut allmännyttans lägenheter fått stark kritik från hyresgästerna. I Rannebergen stoppades en bostadsaffär mellan kommunen och fastighetsbolaget Victoria park när det visade sig att köparen hade kopplingar till kriminella grupper. I Västra Frölunda är det fortfarande osäkert om ett antal hundra kommunala hyresrätter i höghusen på Marconigatan ska säljas ut. I båda fallen har det handlar om kommunala bostadsbolag som vill sälja vidare lägenheterna till företag. Axel Darvik menar att det är en annan sak att sälja till hyresgästerna själva.
– Det är stor skillnad om man erbjuder hyresgäster att köpa sina lägenheter till ett bra pris, eller om man säljer eller byter bort dem med privata fastighetsägare. Jag har bara fått positiv respons från hyresgästerna och många tycker det här är rätt spännande.
Vad tänker du om att beståndet av hyresrätter i Göteborg kommer att minska?
– Vi vill att det ska finnas hyresrätter i alla områden, men också bostadsrätter i alla områden. I stadsdelar där det redan finns många bostadsrätter gör vi inga ombildningar.
Idag sammanträder kommunstyrelsen, som fungerar som Göteborgs regering. Här är några förslag de ska ta ställning till.
Samma förmåner för alla kommunanställda
På vissa arbetsplatser inom kommunen får de anställda Västtrafikkort och startavgifter i motionslopp. På andra får de nöja sig med friskvårdsbidrag och gratis kaffe. Nu ska kommunstyrelsen ska ta ställning till ett förslag på att alla anställda ska ha samma utbud av personalförmåner.
Flytt av Rosenlundsverket
Kommunen har undersökt vad det skulle kosta att avveckla eller flytta det centrala kraftvärmeverket Rosenlundsverket. Att avveckla verket skulle kosta 3,9 miljarder kronor under en tioårsperiod, men man skulle kunna sälja marken och bygga kontor eller butiker. Att behålla och utveckla verket skulle kosta 1,2 miljarder. Nu lämnas utredningen till kommunstyrelsen som ska besluta om verkets framtid.
Inga extrapengar till kulturen
Kulturnämnden har fått en tajt budget och måste bland annat justera Stadsbibliotekets öppettider och sänka bidraget till kulturskolan. Nu har de bett kommunstyrelsen att få använda 2,5 miljoner kronor av sitt eget kapital, alltså pengar de fått över från tidigare år. Tjänstemännen på stadsledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen ska neka deras begäran.
Stoppa linbaneprojektet
Att Demokraterna vill avbryta den planerade linbanan från Järntorget till Wieselgrensplatsen är ingen hemlighet. Nu har de gjort slag i saken och lämnat in ett yrkande om att stoppa projektet. I stället vill de fokusera på spårvagnar och bussar mellan Linnéplatsen och Lindholmen.